Παρασκευή 17 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Επικράτηση του Ζάεφ

Ο συνασπισμός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) του πρώην πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, «Μπορούμε», κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τετάρτη στη Βόρεια Μακεδονία, με μικρό προβάδισμα από το εθνικιστικό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO - DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Στις εκλογές, που ήταν να γίνουν τον Απρίλη αλλά αναβλήθηκαν λόγω πανδημίας, κυριάρχησε ο εγκλωβισμός του λαού στα ψευτοδιλήμματα της αστικής τάξης, με προμετωπίδα τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στις ευρωατλαντικές δομές. Το VMRO - DPMNE εμφανίστηκε να διαφωνεί με τη Συμφωνία, για λόγους τακτικής, αλλά στα στρατηγικά ζητήματα της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης συμπλέει.

Σε ό,τι αφορά τα τελικά αποτελέσματα, υπήρξαν πολλά προβλήματα, με διακοπή λειτουργίας των συστημάτων πληροφορικής της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής, η οποία με ενσωμάτωση στο 94% των εκλογικών τμημάτων ανακοίνωσε ότι το «Μπορούμε» συγκεντρώνει ποσοστό 36,13% και το VMRO - DPMNE 34,65%, ενώ το ποσοστό συμμετοχής υπολογίζεται στο 51%.

Μεταξύ των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, προηγείται το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό 11,57%. Ακολουθεί η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Ζιγιαντίν Σέλα, με ποσοστό 8,79%. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το «Μπορούμε» θα πάρει 49 έδρες, το VMRO - DPMNE 47, το DUI 12 και η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» 10 έδρες.

Στη νέα Βουλή εισέρχονται επίσης το κόμμα «Levica» («Αριστερά») και το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA), τα οποία εκτιμάται πως θα καταλάβουν από μία έδρα.

Αμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν τα παζάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, με πιθανότερο ενδεχόμενο σύμπραξης του SDSM, του DUI και του DPA του Μεντούχ Θάτσι. Στην περίπτωση αυτή, τα τρία κόμματα - τα οποία συμμετείχαν εξάλλου στην απερχόμενη κυβέρνηση - εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία 62 εδρών στην 120μελή Βουλή.

Ο Ζάεφ τις πρώτες πρωινές ώρες δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι πολίτες ψήφισαν για ένα ασφαλές μέλλον, για ενότητα και αλληλεγγύη, για οικονομική ευημερία, για τάξη και δικαιοσύνη, για ένα καλύτερο μέλλον». Από τους πρώτους που έσπευσαν να τον συγχαρούν ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, που ως πρωθυπουργοί μαζί «πήγαν το γράμμα» για την υπογραφή της αμερικανοΝΑΤΟικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Αναφέρει μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας, σκορπίζοντας νέες αυταπάτες: «Το μήνυμα των γενναίων προοδευτικών δυνάμεων που αγωνίζονται κατά του εθνικισμού, για κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη στην περιοχή μας, σήμερα έγινε πιο δυνατό. Ενα μήνυμα όχι μόνο για τα Βαλκάνια αλλά και για όλη την Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ