ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Παραμένουν τα εμπόδια για μια εμπορική συμφωνία

Ενώ στο τέλος του έτους λήγει η μεταβατική περίοδος

Από παλιότερη συνάντηση για το Brexit

Copyright 2020 The Associated

Από παλιότερη συνάντηση για το Brexit
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Δεν φαίνεται εφικτή μια συμφωνία στους τομείς του εμπορίου και της ασφάλειας μεταξύ ΕΕ και Μεγάλης Βρετανίας έως το τέλος του χρόνου, εκτίμησε χτες ο διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, μετά τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων στο Λονδίνο.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι δεν υπήρξε πρόοδος στους δύο πιο δύσκολους τομείς: Τα δικαιώματα των ευρωπαϊκών στόλων στα βρετανικά ύδατα και στη διασφάλιση ότι καμία πλευρά δεν θα παρέχει αθέμιτες κρατικές επιχορηγήσεις στις επιχειρήσεις της.

Σύμφωνα με τον Μπαρνιέ, οι δύο πλευρές «απέχουν πολύ» από τη συμφωνία μόλις τρεις μήνες έως την προθεσμία της 31ης Οκτώβρη, επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο δεν προσφέρει εγγυήσεις σχετικά με το καθεστώς κρατικών ενισχύσεων από το τέλος του 2020, ενώ απαιτεί «σχεδόν πλήρη αποκλεισμό» ευρωπαϊκών αλιευτικών σκαφών από τα βρετανικά ύδατα, κάτι που σημαίνει «καταστροφή της αλιευτικής βιομηχανίας της ΕΕ».

Μάλιστα, ο διαπραγματευτής της ΕΕ παρατήρησε πως «τις τελευταίες βδομάδες το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει επιδείξει το ίδιο επίπεδο δέσμευσης και προθυμίας για λύσεις που σέβονται τις θεμελιώδεις αρχές και συμφέροντα της ΕΕ».

Να σημειωθεί πως την Τρίτη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, και τον ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ, μεταξύ άλλων και για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας.

Ο Βρετανός επικεφαλής διαπραγματευτής, Ντέιβιντ Φροστ, μετά τη συνάντηση με τον Μπαρνιέ συμφώνησε ότι υπάρχουν «σημαντικά κενά», αλλά ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία τον Σεπτέμβρη. Παράλληλα, προειδοποίησε για την «πιθανότητα να μην υπάρξει (συμφωνία) και επομένως πρέπει να συνεχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια στο τέλος της μεταβατικής περιόδου».

Η Μεγάλη Βρετανία - στο πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit - εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της ενιαίας εσωτερικής αγοράς και της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ έως το τέλος του 2020. Αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τότε, σημαίνει πως θα επέλθει μια σκληρή οικονομική ρήξη με δασμούς και εμπόδια στο εμπόριο.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Εκατέρωθεν απειλές για κλείσιμο προξενείων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Είναι «πάντα πιθανό» να κλείσουν κι άλλες κινεζικές διπλωματικές αποστολές στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη διορία τριών ημερών που έδωσε στην Κίνα την Τρίτη να κλείσει το προξενείο της στο Χιούστον του Τέξας, εν μέσω κατηγοριών περί κατασκοπείας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον διατάχθηκε να κλείσει προκειμένου «να προστατευτούν η αμερικανική πνευματική ιδιοκτησία και τα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών».

Στο προξενείο του Χιούστον «έκαιγε μια φωτιά», είπε ο Τραμπ. «Υποθέτω έκαιγαν έγγραφα, χαρτιά, αναρωτιέμαι τι ήταν όλο αυτό», πρόσθεσε, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι επικαλέστηκαν πληροφορίες ότι διπλωμάτες έκαιγαν έγγραφα. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι το προξενείο εργαζόταν κανονικά και κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση για «κλιμάκωση άνευ προηγουμένου».

Επιπλέον, η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χουά Τσουνουίνγκ, κατήγγειλε ότι η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δέχεται «απειλές» για «τοποθέτηση βομβών» αλλά και κατά της ζωής του προσωπικού της, εξαιτίας «των συκοφαντιών και του μίσους» που διασπείρει η αμερικανική κυβέρνηση. Απείλησε με «σθεναρά αντίποινα» σε περίπτωση που η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν «ανακαλέσει αυτήν τη λαθεμένη απόφασή της».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κινεζική κυβέρνηση ενδέχεται να δώσει εντολή να κλείσει το αμερικανικό προξενείο στην πόλη Γουχάν ή ακόμα και πιο σημαντικά προξενεία, όπως στο Χονγκ Κονγκ, στη Σαγκάη, στην Γκουανγκτζού, πλήττοντας δυνητικά τα συμφέροντα αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ ενδέχεται «να κλείσουν επίσης το κινεζικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο», όπου φέρεται να κρύβεται Κινέζος ερευνητής με ψεύτικη βίζα και σχέσεις με τον κινεζικό στρατό, σύμφωνα με το FBI.

Στο μεταξύ οξύνεται και η αντιπαράθεση με τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία ανακοίνωσε προχτές πως οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ που έχουν βρετανικές βίζες εξωτερικού θα μπορούν να αιτηθούν τη χορήγηση βρετανικής υπηκοότητας από το Γενάρη του 2021, χωρίς την προϋπόθεση να έχουν βρει δουλειά. Για «παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» και «ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας» έκανε λόγο η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο και απείλησε ότι το Πεκίνο θα αντιδράσει δυναμικά.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΗΠΑ
Διάταγμα μη απογραφής των «παράνομων» μεταναστών

Η απογραφή καθορίζει τις έδρες κάθε πολιτείας στο Κογκρέσο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Διάταγμα βάσει του οποίου οι μετανάστες που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα παραμονής στη χώρα δεν θα μπορούν να περιληφθούν στη φετινή απογραφή του πληθυσμού των ΗΠΑ, η οποία καθορίζει πόσες έδρες μπορεί να διεκδικεί κάθε πολιτεία στο Κογκρέσο, υπέγραψε την Τρίτη ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Στην απογραφή των ΗΠΑ - κάθε δέκα χρόνια - συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι των πολιτειών, περιλαμβανομένων των αστέγων, των μεταναστών χωρίς «χαρτιά», ή όσων ζουν σε τροχόσπιτα ή δεν διαθέτουν ταχυδρομικό κώδικα.

Οπως δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, αρνείται «να προσφέρει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σε αλλοδαπούς που εισέρχονται ή μένουν στη χώρα αυτή παράνομα, διότι με αυτόν τον τρόπο θα δοθούν κακόβουλα κίνητρα και θα υπονομευθεί το σύστημα διακυβέρνησής μας».

Βάσει του πληθυσμού των πολιτειών, ορίζονται η διανομή των 675 δισ. δολαρίων ομοσπονδιακών επιχορηγήσεων αλλά και οι έδρες που τους αναλογούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πέρυσι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε κρίνει παράνομο το αίτημα της κυβέρνησης να ερωτώνται όσοι συμμετέχουν στην απογραφή αν είναι Αμερικανοί πολίτες, ένα ερώτημα το οποίο δεν τίθεται πλέον εδώ και 60 χρόνια. Περίπου 10 - 11 εκατ. άνθρωποι διέμεναν στις ΗΠΑ το 2017 χωρίς νόμιμα έγγραφα, εκτιμά το κέντρο ερευνών Pew.

  • Η Βουλή των Αντιπροσώπων (πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί) ψήφισε χτες τη δική της εκδοχή νομοσχεδίου για την Αμυνα (National Defense Authorization Act-NDAA), που προβλέπει δαπάνες 740 δισ. δολαρίων για την πολιτική του Πενταγώνου το επόμενο έτος. Στο νομοσχέδιο ενδέχεται να ασκήσει βέτο ο Πρόεδρος Τραμπ και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις. Ενα ζήτημα στο οποίο διαφωνεί ο Τραμπ είναι η πρόταση να αλλάξουν σε διάφορα στρατόπεδα τα ονόματα των ηγετών της Συνομοσπονδίας, δηλαδή ρατσιστών του νότου, αίτημα και των λαϊκών κινητοποιήσεων του τελευταίου διαστήματος, που βεβαίως αξιοποιούν οι Δημοκρατικοί στην ενδοαστική αντιπαράθεση με τους Ρεπουμπλικάνους και για λόγους ψηφοθηρίας, ενόψει των προγραμματισμένων για τον Νοέμβρη προεδρικών εκλογών.
Συλλυπητήριο του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον Γραμματέα του ΚΚ Ιταλίας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον Εθνικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας, σ. Μάρκο Ρίτσο, για την απώλεια της μητέρας του.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Γερμανικό δικαστήριο έκρινε χτες ένοχο έναν 93χρονο Γερμανό για τη συμμετοχή του στη δολοφονία 5.232 κρατουμένων, κυρίως Εβραίων, σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τον καταδίκασε σε διετή φυλάκιση με αναστολή. Ο Μπρουνό Ντ., φρουρός των SS στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ κοντά στο Γκντανσκ της Πολωνίας, κρίθηκε ένοχος για συνέργεια στις δολοφονίες αυτές, που έγιναν μεταξύ Αυγούστου 1944 - Απρίλη 1945, ανακοίνωσε δικαστήριο του Αμβούργου.

ΚΙΕΒΟ.-- Αλλο ένα περιστατικό ομηρίας σημειώθηκε χτες στην Ουκρανία (είχε προηγηθεί τη Δευτέρα ένας ένοπλος που κράτησε ομήρους 13 ανθρώπους μέσα σε ένα λεωφορείο για πολλές ώρες, μέχρι που δέχτηκε να τους απελευθερώσει και να παραδοθεί). Το νέο περιστατικό συνέβη όταν αστυνομικοί επιχείρησαν στην πόλη Πολτάβα της κεντρικής Ουκρανίας να συλλάβουν έναν άνδρα, ύποπτο για κλοπή αυτοκινήτου. Εκείνος τράβηξε μια χειροβομβίδα και απείλησε να σκοτώσει τον έναν από αυτούς. Κατόπιν διαπραγματεύσεων, ο δράστης αντάλλαξε τον αστυνομικό με έναν ανώτερό του αξιωματικό με αυτοκίνητο που του παρείχε η αστυνομία. Λίγο αργότερα, ο δράστης εγκατέλειψε το αυτοκίνητο για να κρυφτεί σε ένα δάσος και ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση ανεύρεσής του. Ηταν σε εξέλιξη επιχείρηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό του.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Ανταπόδωση της αλληλεγγύης προς το ΚΚΕ

Ευχαριστήρια επιστολή προς την ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε το Διεθνές Τμήμα του Πορτογαλικού ΚΚ, στην οποία σημειώνει: «Σας ευχαριστούμε πολύ για την έκφραση της αλληλεγγύης σας προς το Κόμμα μας στο φόντο της συστηματικής αποσιώπησης της ενεργού παρέμβασής μας για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργατών και του λαού της χώρας, και της συκοφαντικής εκστρατείας που έχει στόχο την ποινικοποίηση των πρωτοβουλιών του Κόμματός μας, συγκεκριμένα του Φεστιβάλ "Avante!", καθώς και του ενωμένου συνδικαλιστικού κινήματος, όπως είδαμε στους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς.

Στην πραγματικότητα, το μεγάλο κεφάλαιο και ο ιμπεριαλισμός βλέπουν το ξέσπασμα της πανδημίας σαν ευκαιρία για να ενισχύσουν παραπέρα την πολιτική της συγκέντρωσης κεφαλαίων και πλούτου και της βίαιης εκμετάλλευσης και καταπίεσης των εργατών και των λαών, εξαπολύοντας μια καλά επεξεργασμένη ιδεολογική επίθεση για να τσακίσουν τη λαϊκή αντίσταση και πάλη, και να δικαιολογήσουν την ένταση της επίθεσης σε θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες. Από μεριάς μας θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε στη χώρα μας αλλά και σε διεθνές επίπεδο για την ισχυροποίηση και τη συνεργασία των Κομμουνιστικών Κομμάτων, για να μην πληρώσουν ξανά οι εργάτες το κόστος της κρίσης που αντιμετωπίζει ο καπιταλισμός.

Σας διαβεβαιώνουμε πως και εσείς μπορείτε να υπολογίζετε στην αλληλεγγύη των Πορτογάλων κομμουνιστών στον αγώνα σας ενάντια στον αντικομμουνισμό και για την υπεράσπιση των συμφερόντων και ιδανικών των εργατών και του ελληνικού λαού. Σας μεταφέρουμε τους αδελφικούς μας χαιρετισμούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ