Παρασκευή 24 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΗΠΑ
Διάταγμα μη απογραφής των «παράνομων» μεταναστών

Η απογραφή καθορίζει τις έδρες κάθε πολιτείας στο Κογκρέσο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Διάταγμα βάσει του οποίου οι μετανάστες που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα παραμονής στη χώρα δεν θα μπορούν να περιληφθούν στη φετινή απογραφή του πληθυσμού των ΗΠΑ, η οποία καθορίζει πόσες έδρες μπορεί να διεκδικεί κάθε πολιτεία στο Κογκρέσο, υπέγραψε την Τρίτη ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Στην απογραφή των ΗΠΑ - κάθε δέκα χρόνια - συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι των πολιτειών, περιλαμβανομένων των αστέγων, των μεταναστών χωρίς «χαρτιά», ή όσων ζουν σε τροχόσπιτα ή δεν διαθέτουν ταχυδρομικό κώδικα.

Οπως δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, αρνείται «να προσφέρει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σε αλλοδαπούς που εισέρχονται ή μένουν στη χώρα αυτή παράνομα, διότι με αυτόν τον τρόπο θα δοθούν κακόβουλα κίνητρα και θα υπονομευθεί το σύστημα διακυβέρνησής μας».

Βάσει του πληθυσμού των πολιτειών, ορίζονται η διανομή των 675 δισ. δολαρίων ομοσπονδιακών επιχορηγήσεων αλλά και οι έδρες που τους αναλογούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πέρυσι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε κρίνει παράνομο το αίτημα της κυβέρνησης να ερωτώνται όσοι συμμετέχουν στην απογραφή αν είναι Αμερικανοί πολίτες, ένα ερώτημα το οποίο δεν τίθεται πλέον εδώ και 60 χρόνια. Περίπου 10 - 11 εκατ. άνθρωποι διέμεναν στις ΗΠΑ το 2017 χωρίς νόμιμα έγγραφα, εκτιμά το κέντρο ερευνών Pew.

  • Η Βουλή των Αντιπροσώπων (πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί) ψήφισε χτες τη δική της εκδοχή νομοσχεδίου για την Αμυνα (National Defense Authorization Act-NDAA), που προβλέπει δαπάνες 740 δισ. δολαρίων για την πολιτική του Πενταγώνου το επόμενο έτος. Στο νομοσχέδιο ενδέχεται να ασκήσει βέτο ο Πρόεδρος Τραμπ και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις. Ενα ζήτημα στο οποίο διαφωνεί ο Τραμπ είναι η πρόταση να αλλάξουν σε διάφορα στρατόπεδα τα ονόματα των ηγετών της Συνομοσπονδίας, δηλαδή ρατσιστών του νότου, αίτημα και των λαϊκών κινητοποιήσεων του τελευταίου διαστήματος, που βεβαίως αξιοποιούν οι Δημοκρατικοί στην ενδοαστική αντιπαράθεση με τους Ρεπουμπλικάνους και για λόγους ψηφοθηρίας, ενόψει των προγραμματισμένων για τον Νοέμβρη προεδρικών εκλογών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ