Παρασκευή 24 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δεκάδες νεκροί μετά από κυβερνητική επιδρομή

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από αεροπορικές επιδρομές στη δυτική επαρχία Χεράτ του Αφγανιστάν. Στα θύματα περιλαμβάνονται μέλη των Ταλιμπάν αλλά και άμαχοι, όπως δήλωσε και ο επικεφαλής της τοπικής περιφέρειας (Αντρασκάν), Αλί Αχμάντ Φακίρ Γιαρ.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μια γιορτινή υποδοχή ενός διοικητή των Ταλιμπάν που πρόσφατα είχε απελευθερωθεί, στη διάρκεια της οποίας σημειώθηκε η αεροπορική επίθεση.

Τις επιδρομές επέκρινε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν Ζαλμάι Κχαλιζάντ. «Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκε πολλή βία στο Αφγανιστάν με πολλά θύματα. Στη Χεράτ φωτογραφίες και αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι πολλοί άμαχοι περιλαμβανομένων παιδιών συγκαταλέγονται στα θύματα μιας κυβερνητικής αεροπορικής επίθεσης. Καταδικάζουμε την επίθεση και στηρίζουμε τη διεξαγωγή έρευνας». Εκφράζοντας την προσδοκία της Ουάσιγκτον να καταφέρει να μη χάσει το ρόλο που διεκδικεί στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ο Κχαλιζάντ είπε ότι «ο αφγανικός λαός επιθυμεί άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων και τη διευθέτηση που θα είναι όσο το δυνατόν καλύτερη για τον ίδιο» και κάλεσε σε «έκφραση της απαραίτητης αυτοσυγκράτησης, καθώς η έναρξη του ενδο-αφγανικού διαλόγου είναι τόσο κοντά».

Θυμίζουμε ότι την άνοιξη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ αφγανικής κυβέρνησης και Ταλιμπάν, μετά από δική τους μεσολάβηση, η οποία ωστόσο όλα δείχνουν ότι καρκινοβατεί. Οροι όπως η απελευθέρωση ηγετικών στελεχών των Ταλιμπάν εκλαμβάνονται και υλοποιούνται κατά το δοκούν από τις δύο πλευρές, ενώ διαφωνίες που παραμένουν στο εσωτερικό και των δύο για τα ανταλλάγματα και το περιεχόμενο ενός πιθανού συμβιβασμού περιπλέκουν πολύ κάθε συνέχιση των συνομιλιών. Αλλωστε, όλο αυτό το διάστημα δεν έχουν σταματήσει εντελώς πλήγματα εκατέρωθεν. Ολα αυτά, ενώ τους όρους μιας πιθανής ειρήνευσης θέλουν να συνκαθορίσουν φυσικά και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ειδικά η Ρωσία, που τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλίες για επαφές με τους Ταλιμπάν, αλλά και για την ανάπτυξη ενδο-αφγανικού διαλόγου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ