Παρασκευή 24 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Εστειλε μη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη

Μη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη έστειλε χτες η Κίνα, που εντείνει τις προσπάθειές της να ενισχύσει τη θέση της και στην εξερεύνηση και αξιοποίηση του Διαστήματος.

Ο πύραυλος με τον κωδικό «Long March 5 Y-4» εκτοξεύθηκε λίγο μετά το μεσημέρι (στις 12.41 μ.μ. τοπική ώρα, 07.41 ώρα Ελλάδας), από το Διαστημικό Κέντρο Εκτόξευσης Γουεντσάνγκ στη νότια νήσο της χώρας, Χαϊνάν. Η αποστολή αναμένεται να φτάσει στον Αρη τον Φλεβάρη του 2021 και τότε έχει προγραμματιστεί ένα ρομποτικό όχημα να ξεκινήσει την εξερεύνηση του πλανήτη για 90 μέρες. Η αποστολή φέρει τον κωδικό «Tianwen-1», δανειζόμενη τον τίτλο του ποιήματος «Τιαν γουέν» («Ερωτήσεις στα Ουράνια») που γράφτηκε περίπου πριν από 2 χιλιετίες.

Μέχρι τώρα καμία χώρα δεν έχει καταφέρει στην πρώτη της απόπειρα να θέσει σκάφος σε τροχιά πλανήτη, να το προσεδαφίσει αλλά και να αναπτύξει ρομποτικό όχημα εξερεύνησης.

Στις αρχές της βδομάδας αντίστοιχη αποστολή έστειλαν στον Αρη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με στόχο βέβαια τη μελέτη της ατμόσφαιρας και όχι την εξερεύνηση του ίδιου του πλανήτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ