Παρασκευή 24 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Ετοιμη για «όλα τα απαραίτητα μέτρα» δηλώνει σταθερά η Τουρκία

Ζητούμενο είναι οι «αξιόπιστοι εταίροι», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν

Δυνάμεις του Σάρατζ κοντά στη Σύρτη
Δυνάμεις του Σάρατζ κοντά στη Σύρτη
Η τουρκική αστική τάξη επενδύει σταθερά στα πλεονεκτήματα που έχει αποκτήσει στη Λιβύη, με φόντο τους ανταγωνισμούς και για άλλα κρίσιμα μέτωπα σε όλη την περιοχή. Ετσι, η Αγκυρα επανέλαβε την ετοιμότητά της να αναλάβει περαιτέρω δράση - εννοώντας φυσικά και στρατιωτική, όπως άλλωστε έχει ήδη ξεκινήσει - και στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την προχτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας τονίζεται ότι δεν θα διστάσει να «λάβει τα απαραίτητα μέτρα» στη Λιβύη για να στηρίξει τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης, δηλαδή της κυβέρνησης του δοτού πρωθυπουργού Φαγέζ αλ Σάρατζ, με τον οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν έχει υπογράψει και το παράτυπο σύμφωνο για καθορισμό ΑΟΖ.

Η Αγκυρα διαμηνύει πως «η χώρα μας θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στο λαό της Λιβύης ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή τυραννίας», με νέες έμμεσες επικρίσεις για το «στρατόπεδο» του στρατάρχη Χάφταρ, ενώ δεν λείπουν και τα μηνύματα προς πλευρές που συμμαχούν μαζί του, με καταδίκη των «καταδικασμένων πρωτοβουλιών τρίτων που ονειρεύονται να εκμεταλλευτούν το χάος για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους μαζί με τους πραξικοπηματίες».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «είμαστε απολύτως αντίθετοι στην πολιτική ή γεωγραφική διαίρεση της Λιβύης στο χάρτη» και αφού τόνισε πως η Τουρκία «βρίσκεται στη Λιβύη κατόπιν πρόσκλησης», πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στήριξη». Αναδεικνύοντας πιο καθαρά ότι ζητούμενο και για τη χώρα του είναι να διαπραγματευτεί επωφελείς συνεργασίες, ο Καλίν επισήμανε: «Στις χώρες που στηρίζουν τον Χάφταρ στη Λιβύη λέμε από την αρχή ότι δεν είναι αξιόπιστος εταίρος και ότι εδώ και δύο χρόνια παραβιάζει όλες τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός, καθώς και την ειρηνευτική διαδικασία. Εμείς είμαστε υπέρ της πολιτικής διαδικασίας στη Λιβύη, δεν επιθυμούμε στρατιωτική ένταση. Εξάλλου είμαστε αντίθετοι και με την διαίρεση της Λιβύης μεταξύ Βεγγάζης και Τρίπολης, αυτά είναι επικίνδυνες ιδέες που πρέπει όλοι μας να αποφεύγουμε». Συμπλήρωσε δε, αναφερόμενος στον Χάφταρ, ότι «εμείς δεν τον θεωρούμε νόμιμο παράγοντα ούτως ή άλλως... Αλλά υπάρχει ένα άλλο κοινοβούλιο στο Τομπρούκ. Υπάρχουν άλλοι "παίκτες" στη Βεγγάζη. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μεταξύ τους».

Με φόντο τις προσπάθειες της Αγκυρας να αποκτήσει στρατιωτικές βάσεις στην περιφέρεια, ο Καλίν, ερωτηθείς αν η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη θα είναι μόνιμη, απάντησε: «Η Λιβύη είναι μια κυρίαρχη χώρα και εξαρτάται από τους Λίβυους τι είδους συμφωνίες θέλουν να κάνουν με τις άλλες χώρες, είτε αυτές είναι πολιτικές, είτε στρατιωτικές, κοινωνικές και οικονομικές». Τέλος, σχολιάζοντας την απόφαση της αιγυπτιακής Βουλής να δώσει «πράσινο φως» για στρατιωτική εισβολή στη Λιβύη εφόσον χρειαστεί, είπε ότι «θα είναι μια επικίνδυνη στρατιωτική περιπέτεια για την Αίγυπτο».

Από την πλευρά τους οι δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ, που έχει τη στήριξη της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κατήγγειλαν τη συνεχή στρατολόγηση από την Τουρκία νέων μισθοφόρων από τη Συρία οι οποίοι φτάνουν στη Λιβύη.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση πάντως εντείνει και τις διπλωματικές διεργασίες γύρω από τη Λιβύη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του από Γαλλία και Γερμανία, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν και Χάικο Μάας αντίστοιχα. Σε ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ αναφέρεται πως ο Σούκρι υπογράμμισε ότι «η κρίση της Λιβύης χρειάζεται σταθερή αντίδραση στις ξένες παρεμβάσεις», ότι «το Κάιρο δίνει προτεραιότητα στην επίτευξη εκεχειρίας και σε μια λύση που να προκύψει μεταξύ των διαπραγματεύσεων των λιβυκών δυνάμεων» και ότι «η επίτευξη της επιθυμητής πολιτικής λύσης απαιτεί σταθερή αντιμετώπιση της εξάπλωσης των εξτρεμιστικών οργανώσεων και των ξένων παρεμβάσεων στα εδάφη της Λιβύης, που υπονομεύουν την ασφάλεια των χωρών στη Μεσόγειο καθώς και την περιφερειακή και διεθνή σταθερότητα». Τέλος, πρότεινε ένα εκλεγμένο συμβούλιο ηγεσίας στη Λιβύη, που να στοχεύει στην επίτευξη σταθερότητας στη χώρα και στην εξάλειψη των διαφόρων παραστρατιωτικών ομάδων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράλληλα παζάρια σε Μαρόκο και Αίγυπτο (2020-09-30 00:00:00.0)
Αντιδράσεις στην ετοιμότητα του Καΐρου για στρατιωτική εισβολή (2020-07-22 00:00:00.0)
Ανακοίνωσαν έρευνες και γεωτρήσεις με βάση το «τουρκολιβυκό σύμφωνο» (2020-06-05 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεις σε πολλά επίπεδα (2019-12-07 00:00:00.0)
Βομβαρδισμοί ισλαμιστών από αιγυπτιακά μαχητικά (2014-10-16 00:00:00.0)
Επιδρομές στην Τρίπολη από δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ (2014-08-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ