ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούλη 2020
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Παρεμβάσεις και διεργασίες από πολλές πλευρές

Από τη χτεσινή συνάντηση του Α. Σάλεχ στην Ιορδανία
Από τη χτεσινή συνάντηση του Α. Σάλεχ στην Ιορδανία
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΑΜΜΑΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι εντεινόμενοι ανταγωνισμοί για τη μοιρασιά του πλούτου της Λιβύης και της ευρύτερης περιοχής της Α. Μεσογείου είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η κίνηση της Γερμανίας να συμμετάσχει στη ναυτική αποστολή της ΕΕ «Ειρήνη», που υποτίθεται επιτηρεί το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, με τη φρεγάτα «Aμβούργο» και 250 πεζοναύτες, είναι στοιχείο της προσπάθειας των αστικών τάξεων να ενισχύσουν τη θέση τους.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής στο Τομπρούκ στην Ανατολική Λιβύη, Αγκίλα Σάλεχ, συνεχίζει τις διπλωματικές επαφές σε ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την επίτευξη μιας συμβιβαστικής συμφωνίας που θα οδηγήσει στην παύση των εχθροπραξιών και θα παγώσει ή ανατρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού Φαγέζ Σάρατζ (που στηρίζεται από την Τουρκία) για επίθεση στις στρατηγικές πόλεις Σύρτη και Τζούφνα. Ο Σάλεχ ολοκληρώνει σήμερα διήμερη επίσκεψη στην Ιορδανία, όπου είχε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας έπειτα από ανάλογες επαφές που είχε στο Μαρόκο.

Με τον ίδιο στόχο κινείται τις τελευταίες μέρες και ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, ο οποίος από το Κάιρο μετέβη χτες στην Τύνιδα συναντώντας τον ομόλογό του και τον Πρόεδρο της χώρας, Καΐς Σαΐντ, συμφωνώντας ότι στη Λιβύη η λύση «θα πρέπει να είναι πολιτική και να δρομολογηθεί από τους Λίβυους». Παρά τις στενές σχέσεις του Τυνήσιου Προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, φέρεται να συμφώνησε κατά τη συνάντησή του με τον Σαουδάραβα υπουργό πως θα πρέπει να σταματήσουν οι εξωτερικές επεμβάσεις στη γειτονική χώρα.

Ο αλ Σαούντ, που είχε συναντήσει τη Δευτέρα τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, σε μία προσπάθεια να βρεθεί μία «κοινή φωνή» μεταξύ αραβικών χωρών απέναντι στις προσπάθειες της Τουρκίας να εδραιώσει τα συμφέροντά της στη Λιβύη, προκάλεσε χτες τα ευμενή σχόλια του ομολόγου του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ανουάρ Γκαργκάς. Ο Γκαργκάς δήλωσε, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Τουρκία, πως είναι «πολλά υποσχόμενη» η απόφαση Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας για ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας με στόχο την εξεύρεση «ειρηνευτικής λύσης» στη Λιβύη. Ενδιαφέρον είχαν και οι συναφείς δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Μπαχρέιν, Αμπντέλ Λατίφ μπιν Ρασίντ αλ Ζαγιάνι, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, εξήρε το ρόλο του Καΐρου στην «υπεράσπιση των αραβικών συμφερόντων και την εξασφάλιση της αραβικής περιφερειακής ασφάλειας».

Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας της «Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας» του Φ. Σάρατζ στην Τρίπολη συμμετείχαν σε συνάντηση στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων της λεγόμενης πρωτοβουλίας «5+5 Δυτική Μεσόγειος» που διοργανώθηκε από την Πορτογαλία. Στην πρωτοβουλία «5+5 Δυτική Μεσόγειος» συμμετέχουν τις τελευταίες δεκαετίες από τη μεριά της ΕΕ πέντε χώρες - μέλη (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Γαλλία) και πέντε χώρες της Δυτικής και Βόρειας Αφρικής (Λιβύη, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο, Μαυριτανία).

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιδρά σε παρέμβαση των ΗΠΑ για αντικαθεστωτικό επιχειρηματία

Τη νέα τοποθέτηση της Ουάσιγκτον υπέρ της απελευθέρωσης του επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά επικρίνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, που ισχυρίζεται ότι αυτή «δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου» και ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη μια νομική διαδικασία» που «όλοι πρέπει να σεβαστούν».

Προχτές, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (αμερικανικού ΥΠΕΞ) Κέιλ Μπράουν, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει η τήρηση των διεθνών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων» και προέτρεψε «την Τουρκία να συμμορφωθεί προς τη δέσμευσή της στη δικαιοσύνη και στο κράτος του δικαίου και να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβαλά (...) ενόσω θα συνεχίζεται μια δίκαιη, διαφανής και ταχεία διαδικασία για τη διευθέτηση της υπόθεσής του».

Ο 62χρονος Καβαλά είναι επιχειρηματίας και στέλεχος ΜΚΟ, που συνελήφθη μετά τις αντιδράσεις για την ανάπλαση του πάρκου Γκεζί το 2013 κι ενώ δικαστήριο τον αθώωσε, τον περασμένο Φλεβάρη συνελήφθη πάλι, αυτήν τη φορά με κατηγορίες που τον συνέδεαν με την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του ΑΚΡ, το 2016. Συνεχίζει πάντα να κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Σηλυβρία, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ενώ εντείνονται οι παρεμβάσεις για τους όρους της κράτησής του, όπως και για το αν τηρούνται τα δικαιώματα που προβλέπει η τουρκική νομοθεσία για τους κατηγορούμενους.

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «παράδοξη» τη στάση εκείνων που «έχουν χρησιμοποιήσει νομικές διαδικασίες ως δικαιολογία όταν πρόκειται για την υπόθεση της έκδοσης του αρχισυμμορίτη της FETO», διαμαρτυρόμενο πάλι για τη συνεχιζόμενη παραμονή του Φετ. Γκιουλέν στις ΗΠΑ, παρά τις απανωτές «κρούσεις» της Αγκυρας για να τον εκδώσει η Ουάσιγκτον. Ο Γκιουλέν, επίσης επιχειρηματίας και ισλαμιστής επικεφαλής του δικτύου «Χιζμέτ», ήταν για χρόνια σύμμαχος του Ερντογάν και του ΑΚΡ, αλλά πλέον αποτελεί βασικό του αντίπαλο. Η υπόθεση Γκιουλέν παραμένει σημαντικό «σύννεφο» στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, δεδομένου ότι η Αγκυρα επιμένει να τον θεωρεί και πρωτεργάτη της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το τουρκικό κοινοβούλιο υιοθέτησε χτες νομοσχέδιο που ενισχύει τη δυνατότητα ελέγχου σε αναρτήσεις ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το «Twitter» και το «Facebook». Η εξέλιξη προκαλεί την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, αφού εντάσσεται στις προσπάθειες της κυβέρνησης να διασφαλίσει περισσότερα εργαλεία υπέρ της στο πλαίσιο της ενδοαστικής αντιπαράθεσης στη χώρα, που τα τελευταία χρόνια οξύνεται.

ΗΠΑ
Απαιτούν αποχώρηση των ομοσπονδιακών δυνάμεων από το Πόρτλαντ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις στελεχών της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με την «Δημοκρατική» κυβερνήτη του Ορεγκον, Κέιτ Μπράουν, με στόχο την αποχώρηση των δυνάμεων που έχει αναπτύξει το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας στο Πόρτλαντ. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν την Τρίτη έπειτα από τις διαμαρτυρίες των πολιτειακών αρχών του Ορεγκον και του δημάρχου του Πόρτλαντ, Τεντ Γουίλερ, για τις βιαιοπραγίες ομοσπονδιακών πρακτόρων σε βάρος χιλιάδων διαδηλωτών που αγωνίζονται από το τέλος Μάη κατά των ρατσιστικών διακρίσεων, της αστυνομικής βίας και των κοινωνικών ανισοτήτων.

Ο Πρόεδρος Τραμπ, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, επανέλαβε την απαίτησή του για τερματισμό των λαϊκών κινητοποιήσεων υπό το πρόσχημα της «τάξης». «`Η θα καθαρίσουν το Πόρτλαντ σύντομα ή θα το αναλάβει και θα το κάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Στο Σιάτλ, πάντως, όπου και εκεί συνεχίζονται πολυήμερες λαϊκές κινητοποιήσεις, χτες η δήμαρχος της πόλης, Τζένι Ντάρκαν, επιβεβαίωσε την αποχώρηση ομοσπονδιακών πρακτόρων από το βράδυ της Τρίτης.

Την επόμενη βδομάδα η απόφαση του Μπάιντεν

Στο φόντο των εντεινόμενων κινητοποιήσεων που τροφοδοτεί μεταξύ άλλων η επιδείνωση της οικονομίας και λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιτάσσει η αντιμετώπιση της πανδημίας, συνεχίζεται η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εκλογών της 3ης Νοέμβρη. Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε χτες πως μέσα στην επόμενη βδομάδα θα έχει ανακοινώσει την υποψήφια αντιπρόεδρο των ΗΠΑ στο ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών, καθώς εδώ και καιρό έχει δεσμευτεί πως θα είναι γυναίκα. Μεταξύ των πιθανών υποψήφιων ακούγονται τα ονόματα των γερουσιαστών Κάμαλα Χάρις και Ελίζαμπεθ Γουόρεν, που τον ανταγωνίστηκαν στην κούρσα του Δημοκρατικού Κόμματος, η Τάμι Ντάκγουορθ που είναι βετεράνος πολέμου με ακρωτηριασμένα κάτω άκρα και η πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις.

ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
72 νεκροί κάθε μήνα στη Μεσόγειο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Χιλιάδες μετανάστες πεθαίνουν ή υφίστανται τη χειρότερη βία στη διάρκεια της «Οδύσσειας» που ζουν στη Μεσόγειο, έχοντας ξεκινήσει από χώρες της Αφρικής και της Ασίας με την προσμονή καλύτερης ζωής σε χώρες της Ευρώπης, διαπιστώνει, για πολλοστή φορά, έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Εκτιμάται ότι από το 2018 έως σήμερα χάνουν τη ζωή τους κάθε μήνα τουλάχιστον 72 άτομα. «Στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, κανείς δεν νοιάζεται να μάθει αν ζουν ή αν πέθαναν», αναφέρεται στη σχετική έκθεση, που υπολογίζει πως από το 2018 πνίγηκαν τουλάχιστον 1.750 άνθρωποι. Καταγράφεται επίσης πως ο αριθμός αυτός είναι η «κορυφή του παγόβουνου» καθώς η διαδρομή από τις αφρικανικές χώρες προς την Ευρώπη είναι «μία από τις πιο φονικές διαδρομές στον κόσμο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες». Διαπιστώνεται επιπλέον πως και οι γυναίκες και οι άνδρες «κινδυνεύουν από βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση», ιδιαίτερα στα σημεία ελέγχου και στα σύνορα, καθώς και κατά τη διέλευσή τους από την έρημο. Περίπου το 31% των προσφύγων που ρωτήθηκαν, ήταν μάρτυρες ή υπέστησαν οι ίδιοι σεξουαλική βία σε περισσότερους από έναν τόπους στη διάρκεια του ταξιδιού τους.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αναδιάταξη αμερικανικών στρατευμάτων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη μεταφορά του στρατηγείου των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη από τη Στουτγάρδη της Γερμανίας στο Μονς του Βελγίου και την αναδιάταξη της δύναμης 11.900 Αμερικανών στρατιωτικών που συμμετέχουν στη διοίκηση του αμερικανικού στρατού για την Ευρώπη (EUCOM) ανήγγειλε χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Μαρκ Εσπερ, σε συνέχεια ανακοινώσεων που είχε κάνει από τα μέσα Ιούνη ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Από τους 11.900 οι 5.600 θα μεταφερθούν σε Βέλγιο και Ιταλία, στο πλαίσιο ευρύτερων κινήσεων ενίσχυσης της νοτιοανατολικής πτέρυγας των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών δυνάμεων απέναντι στη Ρωσία. Περίπου 6.400 άλλοι θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ για να αναλάβουν ρόλους συμμετοχής ή υποστήριξης σε διάφορες ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις που δεν θα αφορούν μόνο την Ευρώπη ή τη Μέση Ανατολή (όπως ήταν ο κεντρικός ρόλος της EUCOM). Ξεκαθάρισε πως ο στόχος είναι «στρατηγικός» και αφορά την «αποθάρρυνση» της Ρωσίας, προσθέτοντας πως κάποιες δυνάμεις θα μεταφερθούν σε Πολωνία και χώρες της Βαλτικής, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία με τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών για το καθεστώς τους.

Την αποχώρηση των 11.900 Αμερικανών στρατιωτικών από το σύνολο των περίπου 34.500 που βρίσκονται στη Γερμανία σχολίασε ο Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, σημειώνοντας και την άρνηση του Βερολίνου «να πληρώσει περισσότερα» στο ΝΑΤΟ. «Βαρεθήκαμε να είμαστε τα κορόιδα. Μειώνουμε τις δυνάμεις μας επειδή δεν πλήρωναν», είπε χαρακτηριστικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ