Πέμπτη 30 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Παρεμβάσεις και διεργασίες από πολλές πλευρές

Από τη χτεσινή συνάντηση του Α. Σάλεχ στην Ιορδανία
Από τη χτεσινή συνάντηση του Α. Σάλεχ στην Ιορδανία
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΑΜΜΑΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι εντεινόμενοι ανταγωνισμοί για τη μοιρασιά του πλούτου της Λιβύης και της ευρύτερης περιοχής της Α. Μεσογείου είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η κίνηση της Γερμανίας να συμμετάσχει στη ναυτική αποστολή της ΕΕ «Ειρήνη», που υποτίθεται επιτηρεί το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, με τη φρεγάτα «Aμβούργο» και 250 πεζοναύτες, είναι στοιχείο της προσπάθειας των αστικών τάξεων να ενισχύσουν τη θέση τους.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής στο Τομπρούκ στην Ανατολική Λιβύη, Αγκίλα Σάλεχ, συνεχίζει τις διπλωματικές επαφές σε ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την επίτευξη μιας συμβιβαστικής συμφωνίας που θα οδηγήσει στην παύση των εχθροπραξιών και θα παγώσει ή ανατρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού Φαγέζ Σάρατζ (που στηρίζεται από την Τουρκία) για επίθεση στις στρατηγικές πόλεις Σύρτη και Τζούφνα. Ο Σάλεχ ολοκληρώνει σήμερα διήμερη επίσκεψη στην Ιορδανία, όπου είχε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας έπειτα από ανάλογες επαφές που είχε στο Μαρόκο.

Με τον ίδιο στόχο κινείται τις τελευταίες μέρες και ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, ο οποίος από το Κάιρο μετέβη χτες στην Τύνιδα συναντώντας τον ομόλογό του και τον Πρόεδρο της χώρας, Καΐς Σαΐντ, συμφωνώντας ότι στη Λιβύη η λύση «θα πρέπει να είναι πολιτική και να δρομολογηθεί από τους Λίβυους». Παρά τις στενές σχέσεις του Τυνήσιου Προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, φέρεται να συμφώνησε κατά τη συνάντησή του με τον Σαουδάραβα υπουργό πως θα πρέπει να σταματήσουν οι εξωτερικές επεμβάσεις στη γειτονική χώρα.

Ο αλ Σαούντ, που είχε συναντήσει τη Δευτέρα τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, σε μία προσπάθεια να βρεθεί μία «κοινή φωνή» μεταξύ αραβικών χωρών απέναντι στις προσπάθειες της Τουρκίας να εδραιώσει τα συμφέροντά της στη Λιβύη, προκάλεσε χτες τα ευμενή σχόλια του ομολόγου του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ανουάρ Γκαργκάς. Ο Γκαργκάς δήλωσε, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Τουρκία, πως είναι «πολλά υποσχόμενη» η απόφαση Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας για ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας με στόχο την εξεύρεση «ειρηνευτικής λύσης» στη Λιβύη. Ενδιαφέρον είχαν και οι συναφείς δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Μπαχρέιν, Αμπντέλ Λατίφ μπιν Ρασίντ αλ Ζαγιάνι, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, εξήρε το ρόλο του Καΐρου στην «υπεράσπιση των αραβικών συμφερόντων και την εξασφάλιση της αραβικής περιφερειακής ασφάλειας».

Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας της «Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας» του Φ. Σάρατζ στην Τρίπολη συμμετείχαν σε συνάντηση στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων της λεγόμενης πρωτοβουλίας «5+5 Δυτική Μεσόγειος» που διοργανώθηκε από την Πορτογαλία. Στην πρωτοβουλία «5+5 Δυτική Μεσόγειος» συμμετέχουν τις τελευταίες δεκαετίες από τη μεριά της ΕΕ πέντε χώρες - μέλη (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Γαλλία) και πέντε χώρες της Δυτικής και Βόρειας Αφρικής (Λιβύη, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο, Μαυριτανία).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ