Πέμπτη 30 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιδρά σε παρέμβαση των ΗΠΑ για αντικαθεστωτικό επιχειρηματία

Τη νέα τοποθέτηση της Ουάσιγκτον υπέρ της απελευθέρωσης του επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά επικρίνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, που ισχυρίζεται ότι αυτή «δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου» και ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη μια νομική διαδικασία» που «όλοι πρέπει να σεβαστούν».

Προχτές, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (αμερικανικού ΥΠΕΞ) Κέιλ Μπράουν, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει η τήρηση των διεθνών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων» και προέτρεψε «την Τουρκία να συμμορφωθεί προς τη δέσμευσή της στη δικαιοσύνη και στο κράτος του δικαίου και να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβαλά (...) ενόσω θα συνεχίζεται μια δίκαιη, διαφανής και ταχεία διαδικασία για τη διευθέτηση της υπόθεσής του».

Ο 62χρονος Καβαλά είναι επιχειρηματίας και στέλεχος ΜΚΟ, που συνελήφθη μετά τις αντιδράσεις για την ανάπλαση του πάρκου Γκεζί το 2013 κι ενώ δικαστήριο τον αθώωσε, τον περασμένο Φλεβάρη συνελήφθη πάλι, αυτήν τη φορά με κατηγορίες που τον συνέδεαν με την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του ΑΚΡ, το 2016. Συνεχίζει πάντα να κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Σηλυβρία, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ενώ εντείνονται οι παρεμβάσεις για τους όρους της κράτησής του, όπως και για το αν τηρούνται τα δικαιώματα που προβλέπει η τουρκική νομοθεσία για τους κατηγορούμενους.

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «παράδοξη» τη στάση εκείνων που «έχουν χρησιμοποιήσει νομικές διαδικασίες ως δικαιολογία όταν πρόκειται για την υπόθεση της έκδοσης του αρχισυμμορίτη της FETO», διαμαρτυρόμενο πάλι για τη συνεχιζόμενη παραμονή του Φετ. Γκιουλέν στις ΗΠΑ, παρά τις απανωτές «κρούσεις» της Αγκυρας για να τον εκδώσει η Ουάσιγκτον. Ο Γκιουλέν, επίσης επιχειρηματίας και ισλαμιστής επικεφαλής του δικτύου «Χιζμέτ», ήταν για χρόνια σύμμαχος του Ερντογάν και του ΑΚΡ, αλλά πλέον αποτελεί βασικό του αντίπαλο. Η υπόθεση Γκιουλέν παραμένει σημαντικό «σύννεφο» στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, δεδομένου ότι η Αγκυρα επιμένει να τον θεωρεί και πρωτεργάτη της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το τουρκικό κοινοβούλιο υιοθέτησε χτες νομοσχέδιο που ενισχύει τη δυνατότητα ελέγχου σε αναρτήσεις ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το «Twitter» και το «Facebook». Η εξέλιξη προκαλεί την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, αφού εντάσσεται στις προσπάθειες της κυβέρνησης να διασφαλίσει περισσότερα εργαλεία υπέρ της στο πλαίσιο της ενδοαστικής αντιπαράθεσης στη χώρα, που τα τελευταία χρόνια οξύνεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ