ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούλη 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Επικίνδυνος για τους λαούς ο «διάλογος» στο ευρωατλαντικό πλαίσιο

Τους κινδύνους για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, που φέρνει ο στημένος εντός πλαισίου ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ «διάλογος» με την Αγκυρα, σκιαγράφησε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μιλώντας χτες το πρωί στην κρατική τηλεόραση.

Οπως είπε, «η Ελλάδα πάντα λέει ότι είναι ανοιχτή στο διάλογο και αυτό το οποίο διαχρονικά λέει ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, οφείλει να το τηρήσει». Διευκρινίζοντας επί ποιων ζητημάτων επιδιώκεται ο «διάλογος», είπε ότι οι διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας αφορούν την «υφαλοκρηπίδα και τις υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες». «Επ' αυτής της διαφοράς η Ελλάδα έχει πει ότι είναι διατεθειμένη απολύτως να συζητήσει και μάλιστα ξαναλέω και του πρωθυπουργού του κ. Μητσοτάκη και διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων, έχει πει ότι εφόσον δεν καταλήξουμε σε μια συμφωνία με την άλλη πλευρά, μπορούμε κάλλιστα να κάνουμε ένα συνυποσχετικό και να πάμε στη Χάγη να λύσουμε τις διαφορές μας». Βεβαίως ο όρος «υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες» που χρησιμοποίησε ο υπουργός περιλαμβάνει όχι μόνο την ΑΟΖ, αλλά και τα χωρικά ύδατα όπου ένα κράτος ασκεί απόλυτη κυριαρχία.

Σημειώνεται επίσης ότι ερωτηθείς για το ενδεχόμενο υπογραφής συμφωνίας καθορισμού ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ο Ν. Δένδιας απάντησε ότι «έχει υπάρξει πρόοδος και ελπίζω ότι θα μπορέσει να υπάρξει κι ένα αποτέλεσμα». Και πρόσθεσε ότι «θα μπορούσε η συμφωνία με την Αίγυπτο να έχει φάσεις και θα μπορούσε η πρώτη φάση να είναι μια μερική οριοθέτηση ενός τμήματος των θαλάσσιων ζωνών τις οποίες έχουμε να διαμοιράσουμε με την Αίγυπτο. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια επιλογή». Επιλογή που αφορά οριοθέτηση χωρίς το Καστελόριζο, συμβάλλοντας στο «γκριζάρισμα» άλλης μιας περιοχής, που αφορά και το παζάρι με την τουρκική πλευρά.

Περιγράφοντας τις δυνατότητες για τον «διάλογο» με την Τουρκία, είπε ότι «αυτήν τη στιγμή συμπεφωνημένη διαδικασία έναρξης διαλόγου δεν υπάρχει. Υπάρχουν κάποιες συζητήσεις», επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη κινητικότητα που υπάρχει στο παρασκήνιο. Ως προϋπόθεση έθεσε το «να μην υπάρχουν προκλήσεις», που βεβαίως «κουμπώνει» με το κλίμα που δημιουργεί η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες μετά την «αναστολή ερευνών» που ανακοίνωσε η τουρκική ηγεσία. Ο Ν. Δένδιας πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «δεν χρειάζεται καν διαμεσολάβηση, δεν χρειάζονται τρίτοι», επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση συζητά την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και τις «υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες».

Τόνισε, άλλωστε, ότι «έχουν γίνει εξήντα γύροι διερευνητικών συνομιλιών». «Με κεκτημένο αυτών των εξήντα γύρων που είναι σημαντικό κεκτημένο, μπορούμε να προχωρήσουμε», «να ξεκινήσουμε πάλι από εκεί που σταμάτησαν οι διερευνητικές το 2016», πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «και αν δεν μπορέσουμε να το λύσουμε, μπορούμε κάλλιστα να οδηγηθούμε στη Χάγη και να λυθεί εκεί».

Μάλιστα, ο υπουργός, σε άλλη μια προσπάθεια εφησυχασμού του λαού, επικαλέστηκε τις τοποθετήσεις του State Department των ΗΠΑ και τις αντίστοιχες του Τζ. Πάιατ, δηλαδή το «γαϊτανάκι» επικίνδυνων παρεμβάσεων που νομιμοποιούν το «γκριζάρισμα» της περιοχής, όπως για τα «αμφισβητούμενα νερά στην Ανατολική Μεσόγειο». Θυμίζουμε ότι μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, ο πρέσβης Πάιατ - τον οποίο ο Δένδιας χαρακτηρίζει εκ μέρους της κυβέρνησης «παράδειγμα» - ανέλαβε την προηγούμενη Πέμπτη να δώσει υποτίθεται «διευκρινίσεις» και ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι οι Αμερικανοί δέχονται και βάζουν στο τραπέζι του στημένου διαλόγου τις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ΑΠΕ, είπε ότι «ο όρος "αμφισβητούμενα" αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις», τσουβαλιάζοντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις.

Στο μεσοδιάστημα, με έγνοια τη συνοχή του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική του πτέρυγα και τον ανταγωνισμό με άλλα κέντρα, στο περιθώριο παρουσίας του στην Αλεξανδρούπολη, ο Πάιατ έβαλε ξανά στο τραπέζι τη συνεκμετάλλευση, λέγοντας ότι «αυτός είναι ένας πολύπλοκος στρατηγικός χώρος. Θέλουμε οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας στην περιοχή να προσεγγίσουν την ανάπτυξη πόρων με το πνεύμα συνεργασίας που παρέχει τη βάση για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και κοινή οικονομική ευημερία».

Σε ανάλογο πνεύμα, ο Δένδιας έσπευδε, χτες, να αντιστρέψει την πραγματικότητα και σε ό,τι αφορά την ΕΕ, λέγοντας ότι η Κύπρος «έχει πετύχει ήδη να υπάρχει απόφαση κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, κυρώσεων κατά προσώπων», χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα ανάσχεσης της τουρκικής προκλητικότητας, εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Παρέπεμψε επίσης στο γεγονός ότι στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε πρόσφατα να καταρτιστεί «ένας κατάλογος οικονομικών μέτρων», που θα υλοποιηθούν «σε περίπτωση που συνεχιστεί η τουρκική παραβατικότητα». Την ίδια ώρα, βέβαια, η ΕΕ κλοτσάει συνεχώς το ...τενεκεδάκι παρακάτω, επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους ότι «η Τουρκία είναι στρατηγικά σημαντική χώρα», με τον ίδιο τον Ζ. Μπορέλ, ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ αρμόδιο για θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικών, να μιλά για «γεωτρήσεις σε διαφιλονικούμενα ("disputed") ύδατα στην Ελλάδα».

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Αναζήτηση φόρμουλας αντιλαϊκών συνεργασιών

Η Αγκυρα επιμένει στον «δίκαιο διαμοιρασμό» των υδρογονανθράκων και στη συνεργασία των «συνιδιοκτητών» της Κύπρου

«Κάθε ενεργειακό σχέδιο που προχωρά στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας είναι καταδικασμένο να αποτύχει», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, λίγο αφότου ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου είχε εκφράσει πάλι τη διάθεση της Αγκυρας για διάλογο «χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

«Η Τουρκία, ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της. Οι δραστηριότητες (της) που αφορούν τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζονται πλήρως στα έννομα δικαιώματά της και το διεθνές δίκαιο (...) Εμείς θεωρούμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή μπορούν να επιτευχθούν μέσω του διαλόγου», κατέληξε, παρεμβαίνοντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Οργανισμού για την Τουρκική Κληρονομιά, μιας οργάνωσης με έδρα τις ΗΠΑ.

Την ανάγκη διαλόγου και συνεννόησης επέλεξε η Αγκυρα να επισημάνει και με αφορμή το προχτεσινό ψήφισμα που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ ανανεώνοντας τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης που ο Οργανισμός διατηρεί στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση αντιδρώντας στο ψήφισμα και υποστηρίζοντας ότι «το Συμβούλιο αγνοεί ως πεδίο συνεργασίας (μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο) τον ισότιμο διαμοιρασμό των πηγών υδρογονανθράκων». Επισημαίνει δε: «Οπως έχουμε τονίσει και άλλη φορά, τα θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να λυθούν μέσω της συνεργασίας που θα καθιερωθεί μεταξύ της τουρκοκυπριακής και της ελληνοκυπριακής πλευράς, ως συνιδιοκτητών του νησιού». Στο ίδιο πλαίσιο, το υπουργείο επαναφέρει την πρόταση για την «καθιέρωση ενός μηχανισμού για απευθείας επαφές στρατιωτικών» μεταξύ των δύο πλευρών.

Μεταξύ άλλων, η Αγκυρα διαμαρτύρεται ακόμα μια φορά επειδή το ψευδοκράτος που δημιουργήθηκε μετά την τουρκική εισβολή του 1974 δεν έχει τη διεθνή αναγνώριση που θα ήθελε και υποστηρίζει ότι «αντίκειται στους ίδιους τους νόμους και τις αρχές του ΟΗΕ το ότι ξανά δεν ζητήθηκε η συγκατάθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς όσον αφορά την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί».

Επιμένει ακόμα ότι «αυτή η νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς αποτελεί το λόγο που έχουν αποτύχει οι προσπάθειες διευθέτησης στο νησί για πάνω από 50 χρόνια», αλλά και ότι «όπως ανέφερε στην τελευταία του έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο γγ του ΟΗΕ, το βασικό εμπόδιο για τη διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών είναι οι ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς για την αναγνώριση, δηλαδή την αποδοχή της τουρκοκυπριακής πλευράς ως ισότιμου εταίρου».

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Παναγιώτης Σεντώνας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν προβληματίζεται η κυβέρνηση επειδή ο γγ του ΟΗΕ δεν καταδικάζει ξεκάθαρα τις τουρκικές παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ είπε: «Στο ψήφισμα του ΣΑ περιλαμβάνεται έκκληση για μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο που εμείς αξιολογούμε ότι (με αυτό) αποστέλλεται ένα μήνυμα προς την Τουρκία. Αν θα θέλαμε πιο σαφείς αναφορές, ναι, θα θέλαμε πιο σαφείς αναφορές...». Πρόσθεσε ότι μετά την έκδοση τουρκικής NAVTEX για την αποστολή του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, η κυπριακή κυβέρνηση είχε επαφές με Αθήνα, Βρυξέλλες και Βερολίνο και «βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες ενέργειες» «σε ποικίλα επίπεδα», επαναλαμβάνοντας ότι «θα πρέπει η ΕΕ, της οποίας η Κύπρος είναι κράτος - μέλος, να διαμορφώσει μια πιο αποτελεσματική και πιο αποφασιστική στάση».

Επικοινωνία Βαρθολομαίου - Ερντογάν

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ας καταγραφεί η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε προχτές ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να τον ευχαριστήσει για την επαναλειτουργία της Μονής της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα του Πόντου. Με φόντο τις επικρίσεις που δέχτηκε η χώρα του για το ότι επαναλειτούργησε η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη ως τζαμί, μετά από 86 χρόνια, ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως «φέτος οι ορθόδοξοι πολίτες μας θα μπορέσουν να τελέσουν λειτουργία στις 15 Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά, τις οποίες δεν μπορούσαν λόγω των έργων (...) Αν η Τουρκία δεν σεβόταν διαφορετικούς πολιτισμούς, όπως ισχυρίζονται ορισμένα δυτικά έθνη, δεν θα είχε αναστηλώσει και διατηρήσει τέτοια ιστορικά αρχιτεκτονήματα».

ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ «ΑΪΖΕΝΧΑΟΥΕΡ»
Συνεκπαίδευση με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό

Τουρκικά και αμερικανικά πλοία στη συνεκπαίδευση
Τουρκικά και αμερικανικά πλοία στη συνεκπαίδευση
Σε συνεκπαίδευση με το τουρκικό ΠΝ προχώρησε η Ομάδα Κρούσης του αεροπλανοφόρου «USS Dwight D. Eisenhower», στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, στα ανοικτά της Λιβύης. Θυμίζουμε, το αεροπλανοφόρο προηγουμένως έκανε ασκήσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, με την κυβέρνηση να τις παρουσιάζει ως μέρος της «αποτροπής» της τουρκικής προκλητικότητας. Και, όπως ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Αμυνας (επιβεβαιώνοντας και το σχετικό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» της 28/7), η συνεκπαίδευση έγινε την Τρίτη, αμέσως μετά το πέρας της συνεκπαίδευσης με τις ελληνικές ΕΔ.

Στην Ομάδα Κρούσης του αεροπλανοφόρου είναι το καταδρομικό «USS San Jacinto» και το αντιτορπιλικό «USS Truxtun». Από πλευράς Τούρκων πήρε μέρος η φρεγάτα «TCG KEMAL REIS». Δεν περνά απαρατήρητο ότι, σύμφωνα με ενημερωτικό από τη διοίκηση του 6ου Στόλου των ΗΠΑ (επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική) για την τρέχουσα ανάπτυξη των μονάδων του, η εν λόγω φρεγάτα πραγματοποίησε συνεκπαίδευση και με το καταδρομικό των ΗΠΑ «USS Vella Gulf», σε σημείο νοτιοανατολικά της Κύπρου, σύμφωνα και με χάρτη που η ίδια η αμερικανική διοίκηση δημοσιοποίησε.

Οι, δε, Τούρκοι δίνουν το στοιχείο ότι η φρεγάτα τους επιχειρεί στην περιοχή ενταγμένη στη ναυτική επιχείρησή τους «Ασπίδα της Μεσογείου» («Akdeniz Kalkani»), που κουμπώνει με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή. Σύμφωνα με ενημέρωση του τουρκικού ΠΝ: «Η επιχείρηση "Akdeniz Kalkani" που ξεκίνησε από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο το 2006 εκτελείται» μεταξύ άλλων για «παροχή ασφάλειας μεταφοράς πετρελαίου στο Τσεϊχάν, τερματική περιοχή πετρελαίου, και ως εκ τούτου συμβάλλει στην παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια». Η επιχείρηση υλοποιείται επίσης για «υποστήριξη πρωτοβουλιών του ΝΑΤΟ για τη θαλάσσια ασφάλεια στην περιοχή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ