Πέμπτη 30 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Αναζήτηση φόρμουλας αντιλαϊκών συνεργασιών

Η Αγκυρα επιμένει στον «δίκαιο διαμοιρασμό» των υδρογονανθράκων και στη συνεργασία των «συνιδιοκτητών» της Κύπρου

«Κάθε ενεργειακό σχέδιο που προχωρά στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας είναι καταδικασμένο να αποτύχει», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, λίγο αφότου ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου είχε εκφράσει πάλι τη διάθεση της Αγκυρας για διάλογο «χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

«Η Τουρκία, ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της. Οι δραστηριότητες (της) που αφορούν τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζονται πλήρως στα έννομα δικαιώματά της και το διεθνές δίκαιο (...) Εμείς θεωρούμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή μπορούν να επιτευχθούν μέσω του διαλόγου», κατέληξε, παρεμβαίνοντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Οργανισμού για την Τουρκική Κληρονομιά, μιας οργάνωσης με έδρα τις ΗΠΑ.

Την ανάγκη διαλόγου και συνεννόησης επέλεξε η Αγκυρα να επισημάνει και με αφορμή το προχτεσινό ψήφισμα που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ ανανεώνοντας τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης που ο Οργανισμός διατηρεί στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση αντιδρώντας στο ψήφισμα και υποστηρίζοντας ότι «το Συμβούλιο αγνοεί ως πεδίο συνεργασίας (μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο) τον ισότιμο διαμοιρασμό των πηγών υδρογονανθράκων». Επισημαίνει δε: «Οπως έχουμε τονίσει και άλλη φορά, τα θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να λυθούν μέσω της συνεργασίας που θα καθιερωθεί μεταξύ της τουρκοκυπριακής και της ελληνοκυπριακής πλευράς, ως συνιδιοκτητών του νησιού». Στο ίδιο πλαίσιο, το υπουργείο επαναφέρει την πρόταση για την «καθιέρωση ενός μηχανισμού για απευθείας επαφές στρατιωτικών» μεταξύ των δύο πλευρών.

Μεταξύ άλλων, η Αγκυρα διαμαρτύρεται ακόμα μια φορά επειδή το ψευδοκράτος που δημιουργήθηκε μετά την τουρκική εισβολή του 1974 δεν έχει τη διεθνή αναγνώριση που θα ήθελε και υποστηρίζει ότι «αντίκειται στους ίδιους τους νόμους και τις αρχές του ΟΗΕ το ότι ξανά δεν ζητήθηκε η συγκατάθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς όσον αφορά την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί».

Επιμένει ακόμα ότι «αυτή η νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς αποτελεί το λόγο που έχουν αποτύχει οι προσπάθειες διευθέτησης στο νησί για πάνω από 50 χρόνια», αλλά και ότι «όπως ανέφερε στην τελευταία του έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο γγ του ΟΗΕ, το βασικό εμπόδιο για τη διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών είναι οι ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς για την αναγνώριση, δηλαδή την αποδοχή της τουρκοκυπριακής πλευράς ως ισότιμου εταίρου».

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Παναγιώτης Σεντώνας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν προβληματίζεται η κυβέρνηση επειδή ο γγ του ΟΗΕ δεν καταδικάζει ξεκάθαρα τις τουρκικές παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ είπε: «Στο ψήφισμα του ΣΑ περιλαμβάνεται έκκληση για μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο που εμείς αξιολογούμε ότι (με αυτό) αποστέλλεται ένα μήνυμα προς την Τουρκία. Αν θα θέλαμε πιο σαφείς αναφορές, ναι, θα θέλαμε πιο σαφείς αναφορές...». Πρόσθεσε ότι μετά την έκδοση τουρκικής NAVTEX για την αποστολή του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, η κυπριακή κυβέρνηση είχε επαφές με Αθήνα, Βρυξέλλες και Βερολίνο και «βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες ενέργειες» «σε ποικίλα επίπεδα», επαναλαμβάνοντας ότι «θα πρέπει η ΕΕ, της οποίας η Κύπρος είναι κράτος - μέλος, να διαμορφώσει μια πιο αποτελεσματική και πιο αποφασιστική στάση».

Επικοινωνία Βαρθολομαίου - Ερντογάν

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ας καταγραφεί η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε προχτές ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να τον ευχαριστήσει για την επαναλειτουργία της Μονής της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα του Πόντου. Με φόντο τις επικρίσεις που δέχτηκε η χώρα του για το ότι επαναλειτούργησε η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη ως τζαμί, μετά από 86 χρόνια, ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως «φέτος οι ορθόδοξοι πολίτες μας θα μπορέσουν να τελέσουν λειτουργία στις 15 Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά, τις οποίες δεν μπορούσαν λόγω των έργων (...) Αν η Τουρκία δεν σεβόταν διαφορετικούς πολιτισμούς, όπως ισχυρίζονται ορισμένα δυτικά έθνη, δεν θα είχε αναστηλώσει και διατηρήσει τέτοια ιστορικά αρχιτεκτονήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ