Πέμπτη 30 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΑΡΣΗ ΑΣΥΛΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ
Επικίνδυνα μονοπάτια μετά την αναθεώρηση του άρθρου 62

Τα επικίνδυνα μονοπάτια που άνοιξαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα με την ψήφιση της αναθεώρησης του άρθρου 62 του Συντάγματος που αφορά το «ακαταδίωκτο των βουλευτών», φάνηκαν χτες καθαρά από την απόφαση που έλαβε η πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής να αρθεί η ασυλία βουλευτή προκειμένου να δικαστεί για δηλώσεις που έκανε.

Η υπόθεση αφορούσε τις πράγματι άστοχες δηλώσεις στις οποίες είχε προβεί πριν από ένα χρόνο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κασιμάτη εναντίον της αστυνομίας. Η ίδια ανέλαβε την πολιτική ευθύνη χτες στην Ολομέλεια με την τοποθέτησή της, όμως η υπόθεση ανέδειξε το πρόβλημα της ποινικοποίησης τελικά πολιτικών θέσεων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής η οποία κατά πλειοψηφία εισηγήθηκε στην Ολομέλεια την άρση ασυλίας της βουλευτή, επισήμανε ότι «μιλάμε για ένα γενικότερο ζήτημα ερμηνείας του άρθρου 62 ή παρερμηνείας καλύτερα, κατά τη γνώμη μας, που ανοίγει τον επικίνδυνο δρόμο για όσα λέει ή για όσα υποστηρίζει ένας βουλευτής να κρίνεται όχι πολιτικά, όπως πρέπει να κρίνεται, αλλά να κρίνεται ποινικά και αυτό να γίνεται με την ανοχή και τη συγκατάθεση της Βουλής. Αυτό συμβαίνει σήμερα. Αυτό είπαμε και στην Επιτροπή Δεοντολογίας».

Τόνισε ότι με την άρση της ασυλίας «δημιουργείται ένα κακό προηγούμενο, που ανοίγει τον δρόμο να υπάρχει φάμπρικα και βιομηχανία διώξεων κατά βουλευτών για την οποιαδήποτε θέση ή τοποθέτηση υποστήριξαν σε μία δεδομένη στιγμή».

Επισήμανε ότι αυτό είναι και το αποτέλεσμα της αχρείαστης αναθεώρησης του άρθρου 62, που προκάλεσε σοβαρά ερμηνευτικά προβλήματα και πλέον αξιοποιούνται για να μπουν εμπόδια στην πολιτική δραστηριότητα βουλευτών. Θύμισε ότι το Κόμμα είχε επισημάνει τον κίνδυνο και στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, «όταν όλοι οι υπόλοιποι, και ο ΣΥΡΙΖΑ που τα λούζεται τώρα, είχατε συμφωνήσει και ψηφίσατε μαζί με τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα για να αναθεωρηθεί το άρθρο 62».

Εκανε καθαρό ότι «εμείς δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε αυτήν την πρακτική. Δεν μπορούμε να δώσουμε το "πράσινο φως" για φάμπρικα διώξεων εναντίον βουλευτών για οποιαδήποτε θέση αν υποστηρίζουν. Από αυτήν την άποψη, δεν συμφωνούμε με την άρση της ασυλίας για την υπόθεση της κας Κασιμάτη, που έχει μια γενικότερη ερμηνευτική σημασία».

Να σημειωθεί ότι από τους 187 παρόντες βουλευτές υπέρ της άρσης ψήφισαν 108, 81 κατά και 6 παρών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρση ασυλίας βουλευτή με «αποδεικτικό στοιχείο» ένα ...e-mail (2021-04-15 00:00:00.0)
Το γαϊτανάκι των αποπροσανατολιστικών αντιπαραθέσεων συνεχίζεται (2019-08-01 00:00:00.0)
Απορρίφθηκε το αίτημα για άρση ασυλίας του Χρήστου Κατσώτη (2016-11-03 00:00:00.0)
Αρση ασυλίας χρυσαυγίτη βουλευτή για συκοφαντική δυσφήμιση (2016-04-20 00:00:00.0)
Εισηγείται άρση ασυλίας του Π. Καμμένου (2013-11-20 00:00:00.0)
Αρση ασυλίας βουλευτών (2003-10-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ