Πέμπτη 30 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ «ΑΪΖΕΝΧΑΟΥΕΡ»
Συνεκπαίδευση με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό

Τουρκικά και αμερικανικά πλοία στη συνεκπαίδευση
Τουρκικά και αμερικανικά πλοία στη συνεκπαίδευση
Σε συνεκπαίδευση με το τουρκικό ΠΝ προχώρησε η Ομάδα Κρούσης του αεροπλανοφόρου «USS Dwight D. Eisenhower», στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, στα ανοικτά της Λιβύης. Θυμίζουμε, το αεροπλανοφόρο προηγουμένως έκανε ασκήσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, με την κυβέρνηση να τις παρουσιάζει ως μέρος της «αποτροπής» της τουρκικής προκλητικότητας. Και, όπως ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Αμυνας (επιβεβαιώνοντας και το σχετικό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» της 28/7), η συνεκπαίδευση έγινε την Τρίτη, αμέσως μετά το πέρας της συνεκπαίδευσης με τις ελληνικές ΕΔ.

Στην Ομάδα Κρούσης του αεροπλανοφόρου είναι το καταδρομικό «USS San Jacinto» και το αντιτορπιλικό «USS Truxtun». Από πλευράς Τούρκων πήρε μέρος η φρεγάτα «TCG KEMAL REIS». Δεν περνά απαρατήρητο ότι, σύμφωνα με ενημερωτικό από τη διοίκηση του 6ου Στόλου των ΗΠΑ (επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική) για την τρέχουσα ανάπτυξη των μονάδων του, η εν λόγω φρεγάτα πραγματοποίησε συνεκπαίδευση και με το καταδρομικό των ΗΠΑ «USS Vella Gulf», σε σημείο νοτιοανατολικά της Κύπρου, σύμφωνα και με χάρτη που η ίδια η αμερικανική διοίκηση δημοσιοποίησε.

Οι, δε, Τούρκοι δίνουν το στοιχείο ότι η φρεγάτα τους επιχειρεί στην περιοχή ενταγμένη στη ναυτική επιχείρησή τους «Ασπίδα της Μεσογείου» («Akdeniz Kalkani»), που κουμπώνει με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή. Σύμφωνα με ενημέρωση του τουρκικού ΠΝ: «Η επιχείρηση "Akdeniz Kalkani" που ξεκίνησε από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο το 2006 εκτελείται» μεταξύ άλλων για «παροχή ασφάλειας μεταφοράς πετρελαίου στο Τσεϊχάν, τερματική περιοχή πετρελαίου, και ως εκ τούτου συμβάλλει στην παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια». Η επιχείρηση υλοποιείται επίσης για «υποστήριξη πρωτοβουλιών του ΝΑΤΟ για τη θαλάσσια ασφάλεια στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ