ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το κράτος να λάβει άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης στον ΟΑΣΘ

MotionTeam

Τη στήριξή της στα δικαιώματα των εργαζομένων του ΟΑΣΘ όπως και του επιβατικού κοινού της Θεσσαλονίκης δηλώνει σε σχόλιό της η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση αναφέρει πως «οι νέες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα στον ΟΑΣΘ έρχονται να συμπληρώσουν την ήδη τραγική κατάσταση που υπάρχει στο μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη. Ηδη επιβατικό κοινό και εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές με την έλλειψη οχημάτων που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των δρομολογίων και την καθημερινή ταλαιπωρία χιλιάδων εργαζομένων και ανέργων στην πόλη, τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σε περίοδο πανδημίας και ιδιαίτερα εν μέσω καλοκαιρινού καύσωνα».

Συνεχίζει τονίζοντας πως τα παραπάνω προβλήματα είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών με βάση τη σχέση «κόστους - οφέλους» και την υποχρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση έρχεται να φορτώσει και άλλα βάρη στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ, όπως την επικείμενη αλλαγή των συμβάσεων εργασίας τους.

Η ΤΟ Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας σημειώνει πως χρειάζεται να σημάνει συναγερμός απέναντι σε αυτήν την πολιτική και προσθέτει πως «η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, ακολουθεί πιστά την πολιτική απαξίωσης του ΟΑΣΘ, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές οδηγίες περί "απελευθέρωσης" των αστικών συγκοινωνιών.

Ακόμα και σε περίοδο πανδημίας, όπως είναι αυτή που ζούμε, κουνάει το δάχτυλο σε επιβάτες και εργαζόμενους με κηρύγματα περί "ατομικής ευθύνης" προσπαθώντας να κρύψει τις πραγματικές ευθύνες τόσο της σημερινής όσο και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδηγούν σε χρόνια ταλαιπωρία το λαό της Θεσσαλονίκης».

Το ΚΚΕ, καταλήγει η ανακοίνωση, καλεί τόσο τους εργαζόμενους όσο και το επιβατικό κοινό να διεκδικήσουν:

  • Να διασφαλιστούν άμεσα όλα τα εργασιακά δικαιώματα και τα μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους. Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς. Καμία κατάργηση επιδομάτων, αναδρομική απόδοση όλων των χρωστούμενων από τον ΟΑΣΘ στους εργαζόμενους.
  • Μέτρα για βελτίωση της τραγικής κατάστασης στον ΟΑΣΘ με άμεση κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών για επισκευή και ανανέωση του στόλου. Περισσότερα σύγχρονα και ασφαλή λεωφορεία, προσλήψεις εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα.
  • Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να υπάρχει πύκνωση των δρομολογίων με επάρκεια σε όλες τις γραμμές των αστικών συγκοινωνιών της πόλης, με τήρηση των μέτρων προφύλαξης από την επιδημία για τους επιβάτες και το προσωπικό του ΟΑΣΘ.
  • Μείωση της τιμής των εισιτηρίων, δωρεάν μεταφορά των εργαζομένων από και προς τη δουλειά, ιδιαίτερα όσων ήδη πλήττονται από τα μέτρα της κυβέρνησης και της εργοδοσίας εν μέσω οικονομικής κρίσης, δωρεάν μεταφορά για ανέργους, μαθητές, φοιτητές, ΑμεΑ.
ΔΑΣ ΟΑΣΘ
Η πλειοψηφία στηρίζει τις αντεργατικές ενέργειες της διοίκησης

Τα αντεργατικά μέτρα της διοίκησης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) και τις παρατάξεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ που τα στηρίζουν, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΑΣΘ.

Το Συνδικάτο έχει κηρύξει στάση εργασίας (έναρξη της βάρδιας - 9 π.μ.) τη Δευτέρα 10/8, με την οποία υποτίθεται στρέφεται ενάντια στην περικοπή των αποδοχών. Ομως όπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, στο εξώδικο που έστειλε το Συνδικάτο στη διοίκηση του ΟΑΣΘ πουθενά δεν αναφέρει ως αιτία της κινητοποίησης την απώλεια αποδοχών. Να σημειωθεί ότι η διοίκηση από το εξοφλητήριο Ιούλη και στο εξής καταργεί την προσωπική διαφορά των δευτερευουσών αποδοχών. Αντιθέτως, με το εξώδικο το Συνδικάτο καλεί τη διοίκηση σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ΣΣΕ για τους όρους όμως που δεν αφορούν τα μισθολογικά ζητήματα!

«Ολα αυτά σημαίνουν», σημειώνει η ΔΑΣ, ότι «έχουν συμφωνήσει στις νέες μειώσεις μισθώνκαι μας οδηγούν στο "σκέτο" Ενιαίο Μισθολόγιο που υποτίθεται ότι τόσο καιρό κάναμε "ενέργειες" και "παρεμβάσεις" ως Συνδικάτο για να αποφύγουμε».

Ακόμα η ΔΑΣ καταγγέλλει ότι είχε εγκαίρως προειδοποιήσει από τον Φλεβάρη για το χτύπημα των μισθών και είχε καλέσει σε κινητοποιήσεις από τον Απρίλη, στις οποίες, όμως, συμμετείχε μόνο η Επιτροπή Αγώνα ΟΑΣΘ. Επιπλέον, η συνδικαλιστική πλειοψηφία αρνήθηκε να προχωρήσει σε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων το Μάη, όσο και στις 30 Ιούλη, παρόλο που η ΔΑΣ είχε καταθέσει παραπάνω από τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών εργαζομένων (262) που απαιτούνται για τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης.

Η ΔΑΣ δηλώνει πως θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις με πλαίσιο αιτημάτων που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων αλλά και του επιβατικού κοινού, με κύρια αιτήματα να μην προχωρήσει καμία μείωση μισθών και τη διεκδίκηση άμεσης χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό για την επισκευή και την ανάταξη του στόλου των λεωφορείων, την αύξηση των δρομολογίων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Αντιδρούν στα σχέδια για «μονιμοποίηση» της τηλεργασίας

Την καθιέρωση της τηλεργασίας, δηλαδή μιας ακόμα «ευέλικτης» μορφής εργασίας που πλήττει τα δικαιώματα των εργαζομένων, επιδιώκει η ναυτιλιακή εταιρεία MSC μέσα από νέες ατομικές συμβάσεις.

Απέναντι στην προσπάθεια της εργοδοσίας, μέλη της Επιτροπής Αγώνα Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες εξόρμηση έξω από τα γραφεία της εταιρείας, συζητώντας με τους συναδέλφους τους για τις επιπτώσεις που έχει η τηλεργασία στα δικαιώματα και τους όρους δουλειάς τους.

«Η εργοδοσία της MSC φέρνει για υπογραφή νέες ατομικές συμβάσεις με την καθιέρωση της τηλεργασίας, την οποία όλοι βιώσαμε την περίοδο της πανδημίας και με νόμο ετοιμάζεται να την επιβάλει και η κυβέρνηση. Οι εφοπλιστές των τακτικών γραμμών συνολικά επιδιώκουν να ενισχύσουν το οπλοστάσιό τους και με νέες μορφές εντατικοποίησης της εργασίας και ευέλικτους όρους δουλειάς», σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα στην ανακοίνωσή της.

Με βάση την πείρα που έχουν ήδη αποκτήσει οι εργαζόμενοι στον κλάδο δουλεύοντας από το σπίτι, η Επιτροπή αναδεικνύει πως αυτό που προβάλλεται από την εργοδοσία αλλά και την κυβέρνηση ως «σύγχρονος τρόπος δουλειάς», για τους εργαζόμενους φέρνει «ξήλωμα» του ωραρίου, μεγαλύτερη εντατικοποίηση, χτύπημα σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

«Δεν θα επιτρέψουμε να βάλουν χέρι στις ζωές και τα δικαιώματά μας», ξεκαθαρίζει η Επιτροπή. Στηλιτεύει τη στάση της πλειοψηφίας του ΠΑΣΕΝΤ, που παίζει το «παιχνίδι» της εργοδοσίας και αρνείται να καλύψει συνδικαλιστικά το προσωπικό που οι εργοδότες «βαφτίζουν» ιδιωτικούς και όχι ναυτιλιακούς υπαλλήλους, και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν ενάντια στην προσπάθεια για επ' αόριστον επιβολή της τηλεργασίας.

Η Επιτροπή, μεταξύ άλλων, διεκδικεί: Να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας για την επιστροφή σε σύντομο χρονικό διάστημα των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς (απολύμανση, ατομικά μέσα προφύλαξης, τήρηση αποστάσεων, μέτρα αποφυγής συνωστισμού). Να γίνουν έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων. Να υπάρχει γιατρός εργασίας σε μόνιμη βάση.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Την Κυριακή 9 Αυγούστου:

-- Στις 12 μ., οι ΚΟ Καλαβρύτων και Αχαΐας καλούν σε εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς μαχητές των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΔΣΕ και τους εκτελεσμένους κομμουνιστές, στα Σουδενά (Ανω Λουσούς) Καλαβρύτων. Θα μιλήσει ο Χρήστος Δάβουλος, μέλος του ΤΓ Αχαΐας του ΚΚΕ.

-- Η ΤΕ Γρεβενών καλεί σε εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον στρατηγό του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Νίκο Θεοχαρόπουλο - Καπετάν «Σκοτίδα», στο Κυπαρίσσι Γρεβενών, στις 11 π.μ., στο χώρο τοποθέτησης της προτομής του κοντά στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

-- Η ΚΟΒ Αγιάσου του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση τιμής και μνήμης στα «ΑΜΠΡΙΑ». Ο τόπος της συνάντησης θα είναι στο δρόμο μετά τη Μεγάλη Λίμνη και στο ύψος του δασικού δρόμου προς Πασπαλά, 7 χιλιόμετρα περίπου μακριά από τη διασταύρωση Αγιάσου προς Πολιχνίτο (θα υπάρχει και ειδική σήμανση) στις 10.30 π.μ.

Εκκληση για αίμα στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Το Σωματείο Εργαζομένων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και το προσωπικό της αιμοδοσίας απευθύνουν έκκληση προς όλους τους εργαζόμενους και τους πολίτες να προσφέρουν αίμα, ανεξαρτήτως ομάδας, λόγω συνεχιζόμενων αυξημένων αναγκών.

Μπορούν να προσέρχονται στην αιμοδοσία του νοσοκομείου τις παρακάτω μέρες και ώρες:

Από Δευτέρα έως και Πέμπτη: 08.30 - 14.00 και 17.00 - 19.00

Παρασκευή: 08.30 - 14.00

Σαββατοκύριακα: 09.00 - 12.00.

Στο Κατσωματάδο Κισσάμου

Το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ οργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 9 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ., στο Κατσωματάδο Κισσάμου (στο δρόμο για Ελαφονήσι, στο χώρο του μνημείου), τιμώντας τους ήρωες της μάχης που έδωσε ο ΕΛΑΣ στη Σήραγγα Τοπολίων στις 9 Αυγούστου 1944.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ