Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Αντιδρούν στα σχέδια για «μονιμοποίηση» της τηλεργασίας

Την καθιέρωση της τηλεργασίας, δηλαδή μιας ακόμα «ευέλικτης» μορφής εργασίας που πλήττει τα δικαιώματα των εργαζομένων, επιδιώκει η ναυτιλιακή εταιρεία MSC μέσα από νέες ατομικές συμβάσεις.

Απέναντι στην προσπάθεια της εργοδοσίας, μέλη της Επιτροπής Αγώνα Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες εξόρμηση έξω από τα γραφεία της εταιρείας, συζητώντας με τους συναδέλφους τους για τις επιπτώσεις που έχει η τηλεργασία στα δικαιώματα και τους όρους δουλειάς τους.

«Η εργοδοσία της MSC φέρνει για υπογραφή νέες ατομικές συμβάσεις με την καθιέρωση της τηλεργασίας, την οποία όλοι βιώσαμε την περίοδο της πανδημίας και με νόμο ετοιμάζεται να την επιβάλει και η κυβέρνηση. Οι εφοπλιστές των τακτικών γραμμών συνολικά επιδιώκουν να ενισχύσουν το οπλοστάσιό τους και με νέες μορφές εντατικοποίησης της εργασίας και ευέλικτους όρους δουλειάς», σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα στην ανακοίνωσή της.

Με βάση την πείρα που έχουν ήδη αποκτήσει οι εργαζόμενοι στον κλάδο δουλεύοντας από το σπίτι, η Επιτροπή αναδεικνύει πως αυτό που προβάλλεται από την εργοδοσία αλλά και την κυβέρνηση ως «σύγχρονος τρόπος δουλειάς», για τους εργαζόμενους φέρνει «ξήλωμα» του ωραρίου, μεγαλύτερη εντατικοποίηση, χτύπημα σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

«Δεν θα επιτρέψουμε να βάλουν χέρι στις ζωές και τα δικαιώματά μας», ξεκαθαρίζει η Επιτροπή. Στηλιτεύει τη στάση της πλειοψηφίας του ΠΑΣΕΝΤ, που παίζει το «παιχνίδι» της εργοδοσίας και αρνείται να καλύψει συνδικαλιστικά το προσωπικό που οι εργοδότες «βαφτίζουν» ιδιωτικούς και όχι ναυτιλιακούς υπαλλήλους, και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν ενάντια στην προσπάθεια για επ' αόριστον επιβολή της τηλεργασίας.

Η Επιτροπή, μεταξύ άλλων, διεκδικεί: Να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας για την επιστροφή σε σύντομο χρονικό διάστημα των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς (απολύμανση, ατομικά μέσα προφύλαξης, τήρηση αποστάσεων, μέτρα αποφυγής συνωστισμού). Να γίνουν έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων. Να υπάρχει γιατρός εργασίας σε μόνιμη βάση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Επιθεώρηση Εργασίας αποφάνθηκε... (2021-03-31 00:00:00.0)
Πολύμορφες δράσεις απέναντι στη νέα επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης (2020-05-22 00:00:00.0)
Μέρα δράσης με πρωτοβουλίες σε χώρους δουλειάς και κινητοποίηση στη Βουλή (2020-05-21 00:00:00.0)
Κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση εργαζόμενου στη «MSC» (2019-07-04 00:00:00.0)
Μονοπώλιο στις θαλάσσιες οδούς (2014-01-04 00:00:00.0)
Το «μαντρί» της ανάπτυξης (2013-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ