Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αντίδραση της Τουρκίας

Αμεση ήταν η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην υπογραφή της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Οι αποκαλούμενες περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, όπως περιγράφονται στη συμφωνία οριοθέτησης που υπογράφηκε σήμερα, δεν αποτελούν νόμο για την Τουρκία. Αυτό θα αποδειχθεί στο μέτωπο και στο τραπέζι.

Η λεγόμενη περιορισμένη περιοχή βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, η οποία έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Εθνη».

Σημειώνει ακόμη πως «η Αίγυπτος, η οποία εγκατέλειψε τα 11.500 km2 της με τη συμφωνία που υπέγραψε με την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση το 2003, χάνει επίσης τη θαλάσσια δικαιοδοσία της με αυτήν την αποκαλούμενη συμφωνία με την Ελλάδα που υπέγραψε σήμερα», αλλά και πως με αυτή η Ελλάδα και η Αίγυπτος προσπαθούν να σφετεριστούν τα δικαιώματα της Λιβύης.

«Τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας δεν θα επιτρέψουν καμία δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές και η χώρα μας και οι Τουρκοκύπριοι στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουν αναμφίβολα να υπερασπίζονται αποφασιστικά τα δικαιώματά τους», καταλήγει.

Παράλληλα, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο Καστελόριζο και τη Ρόδο για την περίοδο 10 - 11 Αυγούστου, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες που μεταδίδονταν χτες βράδυ ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση ότι σκοπεύει να μην προσέλθει στις διερευνητικές επαφές που αναμένονταν να ξεκινήσουν σε λίγες μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ