Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Κυπριακό μέρος του εν εξελίξει παζαριού

Από τη συνάντηση στις 5/8 του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν με τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους Ε. Τατάρ
Από τη συνάντηση στις 5/8 του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν με τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους Ε. Τατάρ
Μέσα στο πολύμορφο παζάρι της Ανατολικής Μεσογείου, όπου διαγκωνίζονται ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αστικές τάξεις και μονοπωλιακοί όμιλοι για τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου και τους αγωγούς μεταφοράς του, το Κυπριακό, με το προωθούμενο σχέδιο της ντε φάκτο διχοτόμησης, αποτελεί τμήμα του παζλ. Σε αυτό εντάσσονται οι κινήσεις των αστικών κυβερνήσεων όπως η λεγόμενη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλικής Δημοκρατίας, που είχε υπογραφεί στις 4 Απρίλη του 2017 και τέθηκε σε ισχύ από την 1η Αυγούστου. Φυσικά η δράση του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού «Total» στην κυπριακή ΑΟΖ είναι βασικό στοιχείο στις συμφωνίες που κλείνονται.

Σε χτεσινή ανακοίνωση της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας σημειώνεται ότι «μέσω της Συμφωνίας, αναβαθμίζεται η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της ενεργειακής και θαλάσσιας ασφάλειας, στην έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων, καθώς και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της πειρατείας. Επιπλέον, σε στρατιωτικό επίπεδο, προβλέπεται η συνεργασία στους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής τεχνολογίας, της κοινής εκπαίδευσης στρατιωτικού προσωπικού και της διεξαγωγής ασκήσεων έρευνας και διάσωσης». Καταλήγει δε τονίζοντας ότι η συμφωνία «επιβεβαιώνει το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και την πολυσχιδή μεταξύ τους συνεργασία, κάτι το οποίο κατεδείχθη και κατά την πρόσφατη συνάντηση των Προέδρων Αναστασιάδη και Μακρόν, στο Παρίσι».

Την ίδια ώρα που γίνονται αυτές οι κινήσεις, το ψευδοκράτος στην Κύπρο διευρύνει τις συμφωνίες με την Τουρκία, που δεν βλέπει με καλό μάτι τις κολιγιές της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο ζήτημα της αξιοποίησης των Βαρωσίων (των φιλέτων γης στην κατεχόμενη περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου), ο λεγόμενος πρωθυπουργός της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», Ερσίν Τατάρ, συνέχισε τις συναντήσεις με την τουρκική ηγεσία και εκτός από τον αντιπρόεδρο Φ. Οκτάι συνάντησε και τον Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, όπου επικύρωσε ότι η Τουρκία δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει έστω και σε μερικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης τους επόμενους μήνες, βλέποντας δυνατότητες για μεγάλες μπίζνες στον τουρισμό με τη δημιουργία τουριστικών θερέτρων. Μάλιστα στον τοπικό Τύπο είναι όλο και πιο συχνά τα δημοσιεύματα ότι μεσιτικά γραφεία πιέζουν Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες να πουλήσουν ειδικά ιδιοκτησίες κοντά στην παραλία.

Πάντως, για τις αρχές Σεπτέμβρη έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει συνάντηση αντιπροσωπείας του δήμου Αμμοχώστου με την ειδική αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, όπου θα τεθεί το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, που προστατεύεται από διεθνή ψηφίσματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μοχλός κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού παζαριού οι εξελίξεις στην κατεχόμενη Κύπρο (2020-10-08 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το παζάρι σε όλα τα μήκη και πλάτη (2020-02-26 00:00:00.0)
Τα Ενεργειακά καταλύτης για το Κυπριακό (2019-09-07 00:00:00.0)
Σήμερα η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας (2018-01-16 00:00:00.0)
Μπλεγμένο στους ανταγωνισμούς στην περιοχή (2017-08-11 00:00:00.0)
Επίσκεψη Πέρες στη Λευκωσία (2011-11-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ