Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Συνεχίζεται το παζάρι σε όλα τα μήκη και πλάτη

«Χωρίς την Τουρκία δεν μπορούν να πετύχουν τυχόν βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο «υπουργός Ενέργειας» του ψευδοκράτους Χασάν Τατσόι, που από το βήμα της 3ης Συνόδου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων στην Τουρκία έλαβε τη σκυτάλη των τουρκικών «προειδοποιήσεων», στο πλαίσιο βέβαια της όξυνσης των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και παζαριών με στόχο νέες αντιλαϊκές διευθετήσεις (σε Αιγαίο, Κυπριακό, Νοτιοανατολική Μεσόγειο κ.τ.λ.).

Ο Τατσόι χαρακτήρισε την περιοχή μας «καζάνι που βράζει» και υπογράμμισε ότι «Τουρκία και Τουρκική Δημοκρατία της Β. Κύπρου (σ.σ. ψευδοκράτος) δεν θα υποχωρήσουν από τη δίκαιη υπόθεσή τους στην Ανατολική Μεσόγειο», σχολιάζοντας (σε μια έμμεση «νύξη» της τουρκικής δυσαρέσκειας για επιλογές της Γαλλίας στην περιοχή) ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο ούτε η παρουσία πολεμικών πλοίων όπως το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ». Πρόσθεσε τέλος ότι «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας εντός της "ΑΟΖ" μας» και ότι «θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας», αναγγέλλοντας κι αυτός νέες έρευνες Τουρκίας - ψευδοκράτους στα ανοικτά της Κύπρου, με μπούσουλα και την παράνομη συμφωνία Ερντογάν - Σάρατζ.

Την ίδια στιγμή, είναι ενδεικτική η αναφορά του στα Βαρώσια (η αξιοποίηση των οποίων προβάλλει ως μοχλός επιτάχυνσης ευρύτερων επενδυτικών και άλλων σχεδιασμών), αναφέροντας ότι «αντί να περιμένουμε για άλλα 50 χρόνια τους Ελληνοκύπριους, το αίτημά μας για άνοιγμα των Βαρωσίων θα έχει αποτέλεσμα». Θυμίζουμε ότι πρόσφατα Τουρκία και ψευδοκράτος οργάνωσαν ακόμα και «ημερίδα» για την αξιοποίηση των Βαρωσίων, ανακοινώνοντας το «άνοιγμά» τους και συνδέοντάς το μάλιστα με επιστροφές περιουσιών σε Ελληνοκυπρίους, με αντάλλαγμα βέβαια την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Στους όρους αξιοποίησης των Βαρωσίων και τις προεκτάσεις που αυτή μπορεί να έχει αναφέρονται πάντως μια σειρά δημοσιεύματα, επιβεβαιώνοντας και τις διεργασίες που «τρέχουν». Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» παρέθετε χτες δηλώσεις Τουρκοκύπριου δικηγόρου ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η επιστροφή περιουσιών στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου σε όσους ήταν ιδιοκτήτες πριν την τουρκική εισβολή ή σε κληρονόμους τους, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι πολιτικές συγκυρίες στην Ανατολική Μεσόγειο εξελίσσονται εναντίον των Τουρκοκυπρίων, επικρίνοντας την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» (σ.σ. την κυπριακή κυβέρνηση) για «μονομερή βήματα» και άτεγκτη στάση. Εκτίμησε δε ότι για να μπορέσουν να δημιουργήσουν μια δυνατή θέση στο παζάρι με την «ελληνοκυπριακή πλευρά», πρέπει να αναδειχθούν οι ευκαιρίες που χάνονται επειδή σήμερα η Αμμόχωστος μένει κλειστή.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αντιδράσεις προκάλεσε στην Τουρκία δήλωση που φέρεται να έκανε ο γενικός διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγατάι Ερτσίγες, πως «προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει θαλάσσιο σύνορο μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει συνεργασία». Ο ίδιος δήλωσε αβέβαιος και για το αν τελικά η χώρα του έχει θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη, θέτοντας ουσιαστικά ζήτημα επαναπροσαρμογής της τακτικής και των αξιώσεων της Τουρκίας στην περιοχή.

Νέα γαλλοκυπριακή άσκηση

Στο μεταξύ, χτες έγινε στα ανοιχτά της Κύπρου νέα γαλλοκυπριακή στρατιωτική άσκηση, όπου συμμετείχε η γαλλική φρεγάτα «Auvergne», που ανήκει στη δύναμη που συνοδεύει το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ». Η νέα άσκηση ήταν κι αυτή ενταγμένη στη διμερή συνεργασία «για αντιμετώπιση περιστατικών Ερευνας - Διάσωσης (Ε-Δ) και καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης που δύναται να προκύψουν κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων εντός της ΑΟΖ και την περιοχή Ε-Δ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μοχλός κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού παζαριού οι εξελίξεις στην κατεχόμενη Κύπρο (2020-10-08 00:00:00.0)
Το Κυπριακό μέρος του εν εξελίξει παζαριού (2020-08-07 00:00:00.0)
«Στρωμένο» το τραπέζι των επικίνδυνων διευθετήσεων από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ (2020-08-05 00:00:00.0)
Προτάσεις για «πλαίσιο συμφωνίας» πριν από νέες συνομιλίες (2017-11-16 00:00:00.0)
Νέα πρόκληση με επίκεντρο τα Βαρώσια (2012-03-27 00:00:00.0)
Φινλανδική «ντρίπλα» (2006-11-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ