Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Νομιμοποιεί το πλιάτσικο σε βάρος των συνταξιούχων για να στηριχτεί το κεφάλαιο

«Με το σημερινό νομοσχέδιο θωρακίζονται ακόμη περισσότερο η συνεχής καρατόμηση των συντάξεων και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, σχολιάζοντας ότι το δρόμο στην κυβέρνηση στρώνει και η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ. «Αλλωστε - σημείωσε - το ότι το συνέδριο πραγματοποιείται με την "ευγενική χορηγία" των δυνάμεων καταστολής στην ηγετική αυτή ομάδα αποτελεί και την επιβράβευσή της για τη στάση την οποία κράτησαν απέναντι στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο του κ. Βρούτση, το οποίο χειροκρότησαν και κράτησαν ανοιχτή απεργοσπαστική στάση».

Επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση της ΝΔ «παίρνει τη σκυτάλη στην κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα της δημόσιας Ασφάλισης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», για να θωρακίσει το νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος «βάζει τη σφραγίδα του στην κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα της δημόσιας Ασφάλισης, έχοντας στον πυρήνα του την υιοθέτηση του γνωστού τριαξονικού συστήματος, δηλαδή του συστήματος Πινοσέτ».

Οπως τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, το νομοσχέδιο της ΝΔ «νομιμοποιεί το μαζικό ριφιφί που έγινε σε βάρος των συνταξιούχων όλα αυτά τα χρόνια», το διαχρονικό τεράστιο πλιάτσικο στα αποθεματικά των Ταμείων, με τις απώλειες για κάθε συνταξιούχο να υπολογίζονται «40% με 50% κάτω, από τα χρόνια της κρίσης και μετά», και τις συνολικές απώλειες να ξεπερνάνε τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δισεκατομμύρια βγαλμένα από τον κόπο και τον ιδρώτα των εργαζομένων που πήγαν, όπως σημείωσε, για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, για το οποίο ευθύνεται το τεράστιο φαγοπότι που έστησαν οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους με την κρατική χρηματοδότηση και επιδότηση, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κ.ο.κ.

Ειδικά για το «πλιάτσικο» που έγινε διαχρονικά σε βάρος των Ταμείων έφερε ως παράδειγμα την περίοδο που τα αποθεματικά τους τα είχε η Τράπεζα της Ελλάδας με μηδενικό επιτόκιο, «τη στιγμή που ο ετήσιος πληθωρισμός έτρεχε με 15% και 20%» και τα «έδινε δάνεια για να ενισχυθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι». Δεύτερο παράδειγμα έφερε το τζογάρισμα των αποθεματικών στο Χρηματιστήριο επί κυβέρνησης Σημίτη. «Το σύνολο των αποθεματικών που έχουν κλαπεί, πρέπει να επιστραφεί. Να πληρώσουν το κράτος, οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες για όλα αυτά που χάθηκαν αυτές τις δεκαετίες από τα ασφαλιστικά ταμεία», υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε στις μεγάλες ανατροπές που έγιναν στα εργασιακά δικαιώματα κατ' απαίτηση των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων για όλο και φθηνότερη εργατική δύναμη για να θωρακιστούν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία τους, θέτοντας το ερώτημα πώς μπορεί ένας νέος με 300 και 350 ευρώ να συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για σύνταξη ή να δημιουργήσει οικογένεια.

«Λεηλατείτε τη ζωή της εργατικής τάξης», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας ότι «μια ζωή θα συνεχίζουν να πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, και στο απυρόβλητο και με νέες παροχές θα μένουν το κεφάλαιο και οι επιχειρηματικοί όμιλοι».

Κάλεσε τα λαϊκά στρώματα να δώσουν απάντηση διεκδικώντας «την ικανοποίηση των σύγχρονων και διευρυμένων αναγκών, να συγκρουστούν με αυτό το σύστημα που γεννά φτώχεια, εξαθλίωση, με τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, για να ανοίξουν τον δρόμο για τον σοσιαλισμό», ενώ ανέδειξε τη σημασία που έχει να είναι μαζικό το αυριανό συλλαλητήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ