Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε και συνεχίζουμε

Πλήθος εκδηλώσεων από Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τα 77χρονα της ΕΠΟΝ

Στη Λάρισα
Στη Λάρισα
Μια σειρά από επιτυχημένες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης της ΕΠΟΝ (23 Φλεβάρη 1943), από Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Θεατρικά και μουσικά αφιερώματα, προβολές ταινιών, απαγγελίες ποιημάτων, ομιλίες από στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ ήταν ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που πάρθηκαν σε όλη τη χώρα. Ξεχωριστές στιγμές συγκίνησης ήταν οι τιμητικές βραβεύσεις που έκαναν Οργανώσεις της ΚΝΕ σε εν ζωή μαχητές της ΕΠΟΝ, καθώς και συνεντεύξεις που προβλήθηκαν από στελέχη της θρυλικής Οργάνωσης.

Στην Αττική

Το Σάββατο 22 Φλεβάρη, σε εκδήλωση του Παραρτήματος Παγκρατίου - Γούβας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και της τοπικής Κομματικής Οργάνωσης μίλησε ο Φάνης Παρρής, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακολούθησε θεατρικό δρώμενο από την ομάδα του ΠΑΜΕ.

Ο Φ. Παρρής αναφέρθηκε αναλυτικά στη δράση του ΚΚΕ την περίοδο της Κατοχής, ενώ στάθηκε στη δράση της Οργάνωσης της ΕΠΟΝ στο Παγκράτι, που έδωσε πολλά θύματα στον αγώνα και την περίοδο της Κατοχής και αργότερα, π.χ. τον Νίκο Νικηφορίδη, που έδρασε ως Γραμματέας της ΕΠΟΝ στην περιοχή και εκτελέστηκε το 1951. Εκλεισε λέγοντας πως «ψυχή της ΕΠΟΝ ήταν το ΚΚΕ. Σήμερα, η μεγαλύτερη πραγματική τιμή στους ήρωες της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΟΠΛΑ, του ΔΣΕ, είναι η πάλη ενάντια στους σημερινούς ισχυρούς. Να μην αποδέχεται ένας νέος άνθρωπος την παντοδυναμία τους, να παλεύει για όλα τα σύγχρονα δικαιώματα, βάζοντας ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων στη μόρφωση, στη δουλειά και στον πολιτισμό. Μπροστά στον νέο κύκλο ιμπεριαλιστικών πολέμων, πρέπει να αναπτυχθεί η πάλη ενάντια στη μεγαλύτερη πολεμική μηχανή, το ΝΑΤΟ, και σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς συνασπισμούς. Η καλύτερη τιμή στην ΕΠΟΝ είναι η συμμετοχή, η πάλη δίπλα στις γραμμές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σήμερα».

Στην Πετρούπολη
Στην Πετρούπολη
Την Κυριακή, νεότεροι και μεγαλύτεροι σε ηλικία Καισαριανιώτες συμμετείχαν στην όμορφη εκδήλωση που επιμελήθηκαν το Παράρτημα Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και το Λαϊκό Φροντιστήριο Καισαριανής. Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, άνοιξε η Εύα Παπακωνσταντίνου, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος και καθηγήτρια στο Λαϊκό Φροντιστήριο, σημειώνοντας ότι «αυτά που θα συζητήσουμε σήμερα, στα σχολεία είναι εκτός ύλης». Στη συνέχεια, με ιδιαίτερη συγκίνηση οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν βίντεο με συνεντεύξεις των Μαρίας Σιδέρη, Νίκου Μαρμαρινού και Γιάννας Τρικαλινού. Επειτα το λόγο πήρε η Χρύσα Γκίκα, καθηγήτρια του Λαϊκού Φροντιστηρίου, και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η πολύτιμη ιστορική πείρα από τους ηρωικούς αγώνες της ΕΠΟΝ, της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, που με τόσο κόπο προσπαθούν να αποσιωπήσουν και να διαστρεβλώσουν, δείχνει ότι η κοινωνία που γεννά τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, το φασισμό και τους πολέμους μπορεί να ανατραπεί! Ο ΕΠΟΝίτης και η ΕΠΟΝίτισσα, έχοντας το βλέμμα καρφωμένο σε ένα καλύτερο αύριο, πάλευαν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ζώντας όμως ολόπλευρα την ομορφιά του ανυποχώρητου αγώνα, της ανυπότακτης ζωής. Το σύνθημά τους, που έμεινε στην Ιστορία, μας εμπνέει σήμερα: "Πολεμάμε και τραγουδάμε, πολεμάμε και μαθαίνουμε"».

Στο Παγκράτι
Στο Παγκράτι
Μια όμορφη και συγκινητική εκδήλωση πραγματοποίησαν και οι μαθητικές Οργανώσεις Βάσης της ΚΝΕ στην Πετρούπολη. Η εκδήλωση, που αγκαλιάστηκε από δεκάδες μαθητές της περιοχής, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας απογόνους της θρυλικής γενιάς της ΕΑΜικής Αντίστασης, περιλάμβανε ομιλία από την Αγγελική Κυριαζή, στέλεχος της ΚΝΕ, και ένα όμορφο μουσικοθεατρικό αφιέρωμα, βασισμένο στο διήγημα του Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή «Τα παιδιά της Αθήνας», με συμμετοχή μαθητών από όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου. Ξεχωριστή στιγμή ήταν η βράβευση μελών της ΕΠΟΝ που βρίσκονται ακόμα εν ζωή, με χειροποίητα αναμνηστικά που φιλοτέχνησαν μικροί φίλοι της ΚΝΕ. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και το τραγούδι «Καπετάνιος», σε στίχους και μουσική του μαθητή Ανδρέα Αναστόπουλου, εμπνευσμένο από τη δράση του Νίκου Μπελογιάννη.

Στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα 77χρονα της ΕΠΟΝ, με τίτλο «Το ΚΚΕ, το πιο νέο κόμμα, πάντα μπροστά για τα δικαιώματα της Νέας Γενιάς», που διοργάνωσαν η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Τηλέμαχος Καλόγηρος, πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Θανάσης Σερδένης, αντιπρόεδρος της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως «για το ΚΚΕ, την ΚΝΕ, τις οργανώσεις της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η σημερινή και οι άλλες εκδηλώσεις δεν είναι μνημόσυνα (...) μας βοηθούν να μετατρέψουμε την πείρα και τα διδάγματα της ταξικής πάλης, της Ιστορίας του Κόμματός μας, σε δύναμη για τους αγώνες τού σήμερα και του αύριο». Αντίστοιχη εκδήλωση έγινε στον Τύρναβο.

Στην Καισαριανή
Στην Καισαριανή
Στα Τρίκαλα η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, στο Μνημείο της θυσίας των πέντε Τρικαλινών ΕΠΟΝιτών που απαγχονίστηκαν σ' αυτήν την πλατεία από τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους το 1944. Εκπρόσωποι των Οργανώσεων κατέθεσαν λίγα κόκκινα γαρίφαλα στο Μνημείο. Μιλώντας στην εκδήλωση, ο γραμματέας του Παραρτήματος Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Λάζαρος Τσουμένης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Με θάρρος, τόλμη, αυταπάρνηση, λεβεντιά, κέφι και ευρηματικότητα πάλεψαν για να έρθουν καλύτερες μέρες για το λαό μας. Χιλιάδες έδωσαν τη ζωή τους γι' αυτόν το σκοπό. Αυτή ήταν η θρυλική ΕΠΟΝ. Πανάξια παιδιά της, γαλουχημένα από τα ιδανικά του αγώνα, ήταν και οι πέντε Τρικαλινοί ΕΠΟΝίτες».

Με μεγάλη συμμετοχή από μαθητές πραγματοποιήθηκε το παιχνίδι «escape room» με θέμα τη δράση της ΕΠΟΝ στη Χαλκίδα, που διοργάνωσε το Λαϊκό Φροντιστήριο.

Εκδήλωση τιμής και μνήμης πραγματοποιήθηκε και στην Αμφισσα, από το Παράρτημα Φωκίδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και την ΚΝΕ. Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Παραρτήματος, Δημήτρης Σπανόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «μέσα από την ανεπτυγμένη αλληλεγγύη της οργανωμένης ζωής, οι ΕΠΟΝίτες γνώρισαν την πραγματική αξία της ζωής». Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από τους Ντίνο Κυριανάκη, Δημήτρη Μουζουκέ και Ευθύμιο Κούκο.

Εκδηλώσεις τιμής διοργάνωσαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και των λαϊκών μαθημάτων αλληλεγγύης των σωματείων του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων το περασμένο Σαββατοκύριακο. Παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση «Ο σπιούνος» του Μπ. Μπρεχτ και πραγματοποιήθηκε ιστορικός περίπατος, «Στα βήματα της ΕΠΟΝ στα Γιάννενα». Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και στη Βέροια, με πρωτοβουλία του Παραρτήματος Βέροιας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ