Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μπλεγμένο στους ανταγωνισμούς στην περιοχή

Με τις πλάτες της Τουρκίας συνεχίζει το ψευδοκράτος τις προσπάθειες αναβάθμισής του, «πατώντας» φυσικά στο κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη - Ερογλου, του Φλεβάρη του 2014, που προωθεί το νέο διχοτομικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει «δύο συνιστώντα κράτη». Σχέδιο που, παρά την αποτυχία συμφωνίας στις τελευταίες διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, είναι σταθερά στο τραπέζι. Χτες, όπως καταγράφουν τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, η ηγεσία του ψευδοκράτους προχώρησε σε σύσκεψη «υπουργών» και αξιωματούχων, για να διερευνηθεί η πρόταση που έχει κατατεθεί για επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά από όπου έφυγαν με την εισβολή και κατοχή, με την προϋπόθεση ότι θα αναγνωρίσουν την τουρκοκυπριακή διοίκηση. Δεν ανακοινώθηκε κάτι επίσημα, παρά μόνο ότι η σύσκεψη θα επαναληφθεί στις 16 Αυγούστου. Επίσης, τα σχέδια περί ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου είναι και αυτά στο τραπέζι.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, μιλώντας στο κανάλι «Haberturk», δήλωσε ότι οι εργασίες για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα γίνουν με αποφασιστικότητα και στη Μεσόγειο, όχι μόνο στη Μαύρη Θάλασσα, και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες θα εντατικοποιηθούν από τη χώρα μόνη της, γιατί ως το τελευταίο τετράμηνο της χρονιάς θα χρησιμοποιεί το δικό της γεωτρύπανο, ή και σε συνεργασία με άλλες χώρες. Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες για τους σχεδιασμούς, ουσιαστικά είναι μια απάντηση που επαναλαμβάνουν η Τουρκία και το ψευδοκράτος, ότι δεν θα αφήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία να εκμεταλλεύεται μόνη της τον ενεργειακό πλούτο.

Η ΕΝΙ προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις

Δεν είναι τυχαίο ότι οι δηλώσεις αυτές συνέπεσαν με τις ανακοινώσεις που έκανε ο Ιταλικός ενεργειακός κολοσσός ΕΝΙ για την πορεία της δραστηριότητάς του στην κυπριακή ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, δηλώθηκε ότι περιμένει τα αποτελέσματα από τις ερευνητικές γεωτρήσεις που γίνονται για λογαριασμό της γαλλικής «Τοtal» στο «οικόπεδο 11» ή «Ονησίφορος», για να καθορίσει τον επόμενο γεωτρητικό της στόχο στα τεμάχια «8», «6» και «3», στα οποία έχει πάρει άδεια.

Ειδικά το «οικόπεδο 8», στη Λεκάνη της Λεβαντίνης, βρίσκεται τουλάχιστον 44 χιλιόμετρα μακριά από την ακτογραμμή της Κύπρου και καλύπτει μια συνολική επιφάνεια περίπου 4,550 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με το βάθος να κυμαίνεται από 730 έως 2.560 μέτρα. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το υψηλότερο είναι η κορυφή του θαλάσσιου όρους του Ερατοσθένη, από το οποίο πηγάζει και το τεράστιο αιγυπτιακό κοίτασμα «Ζορ».

Για άλλη μια φορά γίνεται αντιληπτό ότι το Κυπριακό και η όποια «λύση» του είναι ενταγμένα σε ένα σύνθετο «παζλ» ανταγωνισμών αστικών τάξεων και τεράστιων μονοπωλιακών ομίλων, που υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους και με στρατιωτικά μέσα, γι' αυτό και βλέπουμε και συσσώρευση πολεμικών πλοίων, σε μια ευρύτερη περιοχή στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο που ήδη «φλέγεται».

  • Χτες έγινε γνωστό ότι με Προεδρικό Διάταγμα αποφυλακίστηκαν λόγω Δεκαπενταύγουστου οι 38 φυλακισμένοι για την υπόθεση της επένδυσης από το Ταμείο των εργαζομένων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, στο έργο «Aero Centre» στη Δρομολαξιά, κοντά στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Ανάμεσά τους και ο Βενιζέλος Ζαννέτος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, που είχε καταδικαστεί το 2015 με ποινή φυλάκισης 3,5 χρόνων με την κατηγορία του εκβιασμού. Σε δήλωσή του ο Β. Ζανέττος μίλησε για ολοκλήρωση μιας «δοκιμασίας που ήταν αποτέλεσμα μιας πολιτικής πλεκτάνης και σκευωρίας, η οποία οργανώθηκε με κύριο στόχο να πλήξει το ΑΚΕΛ».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ