Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
«Παράδεισος της χολέρας» το αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης

Ο λαός της Υεμένης υποφέρει λόγω του διετούς πολέμου

Copyright 2017 The Associated

Ο λαός της Υεμένης υποφέρει λόγω του διετούς πολέμου
ΣΑΝΑΑ.--

«Η Υεμένη είναι ο παράδεισος της χολέρας. Είναι η συνταγή της καταστροφής», δήλωσε χτες μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους ο Τζορτζ Κχούρι, επικεφαλής του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων στην Υεμένη, χωρίς βεβαίως να δείξει την αιτία αυτής της κατάστασης, που είναι η ιμπεριαλιστική επέμβαση που πραγματοποιεί η Σαουδική Αραβία με τους συμμάχους της εδώ και δυο χρόνια, με πρόσχημα θρησκευτικές διαφορές, αλλά στην πραγματικότητα για τον γεωστρατηγικό έλεγχο της περιοχής.

Ο Κχούρι σημείωσε ότι οι επιδημίες χολέρας που καταγράφονται από τον περασμένο Οκτώβρη στην Υεμένη οφείλονται στην πλήρη διάλυση των υποδομών της χώρας (από τις δυνάμεις επέμβασης...) σε αποχέτευση, ύδρευση, ηλεκτροδότηση, βασικές υπηρεσίες Υγείας, αποκομιδή απορριμμάτων. Επισήμανε πως στην Υεμένη καταγράφονται πλέον τα περισσότερα θύματα από χολέρα παγκοσμίως και τόνισε πως τα θύματα στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου είναι πλέον πολύ περισσότερα μέσα στον τελευταίο χρόνο από τα πάνω από 9.000 άτομα που πέθαναν στην Αϊτή από το 2010 λόγω χολέρας.

Στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού αναφέρουν ότι ένας στους 120 Υεμενίτες έχει αρρωστήσει από χολέρα. Από τις 27 Απρίλη έχουν επιβεβαιωθεί «επισήμως» πάνω από 2.000 θάνατοι εξαιτίας της συγκεκριμένης επιδημίας, ενώ πλέον υπολογίζεται ότι κάθε μέρα αρρωσταίνουν εξαιτίας του ακάθαρτου νερού, της έλλειψης αποχέτευσης και αποκομιδής σκουπιδιών πάνω από 5.000 άνθρωποι. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρουν πως πλέον στην Υεμένη πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα χολέρας.

Η εικόνα της καταστροφής συμπληρώνεται και από το γεγονός πως πλέον συμπληρώνουν σχεδόν ένα χρόνο απλήρωτοι αρκετές δεκάδες χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές σε όλη τη χώρα, λόγω της κόντρας για τον έλεγχο των δημόσιων αποθεματικών ταμείων που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση που έχουν φτιάξει Σιίτες Χούτι, στην πρωτεύουσα Σαναά και στο μεγαλύτερο τμήμα της βόρειας Υεμένης, και σε εκείνη του Προέδρου Χάντι, που ελέγχει νότιες περιοχές της Υεμένης.

Παράλληλα, χτες, εκπρόσωπος της διεθνούς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Νορβηγικό Προσφυγικό Συμβούλιο» δήλωσε πως η πολύμηνη αναστολή λειτουργίας του διεθνούς αεροδρομίου στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά σκοτώνει πλέον περισσότερους ανθρώπους από τις βόμβες που ρίχνουν στη χώρα την τελευταία διετία οι Σαουδάραβες και οι σύμμαχοί τους. Ο ίδιος υποστήριξε ότι πολλοί ασθενείς πεθαίνουν, είτε επειδή δεν μπορούν να μεταφερθούν αεροπορικώς για νοσηλεία, είτε επειδή δεν μπορούν να φτάσουν στη χώρα επαρκείς ποσότητες φαρμάκων και ιατρικού υλικού. Εξέφρασε έτσι την ανησυχία πως οι νεκροί του πολέμου είναι πάνω από τους 10.000 που αναφέρονται συχνά στον απολογισμό θυμάτων του διετούς πολέμου.

Εκκληση ΟΗΕ για βοήθεια

Γεγονός πάντως είναι πως η κατάσταση λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και συγκρούσεων δεν είναι δραματική μόνο στην Υεμένη αλλά και σε άλλες χώρες, κυρίως της ανατολικής και δυτικής Αφρικής, που εμπίπτουν στη σφαίρα της ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας της Δύσης με αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ινδία κ.ά., με χειρότερες αυτές σε Σομαλία, Νότιο Σουδάν και βορειοανατολική Νιγηρία.

Χτες, το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ κάλεσε τις εμπόλεμες πλευρές στην Υεμένη, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και τη βορειοανατολική Νιγηρία να επιτρέψουν την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια. Απηύθυνε έκκληση στα μέλη του για την συγκέντρωση περίπου 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να αποφευχθούν χειρότεροι λιμοί που ήδη απειλούν τη ζωή πάνω από 20 εκατομμυρίων ανθρώπων. Το ποσό που ζήτησε το ΣΑ είναι μέρος των 4,9 δισ. δολαρίων που ζητά από τον περασμένο Φλεβάρη για αυτό το σκοπό.

Αγνοούνται 50 έφηβοι μετανάστες!

Φόβοι για την τύχη τουλάχιστον 55 εφήβων μεταναστών από τη Σομαλία και την Αιθιοπία, ανοιχτά της Υεμένης, εξέφρασαν χτες αξιωματούχοι της Διεθνούς Υπηρεσίας Μετανάστευσης του ΟΗΕ, μετά την ανατροπή δουλεμπορικού από λαθρέμπορους, οι οποίοι βύθισαν το σκάφος επειδή νόμιζαν πως ήρθαν αντιμέτωποι με τις αρχές της περιοχής.

Στο σκάφος επέβαιναν 120 νέοι με μέσο όρο ηλικίας τα 16 χρόνια. Από αυτούς διασώθηκαν περίπου οι μισοί. Αγνοείται η τύχη 50 απ' αυτούς και βρέθηκαν οι σοροί άλλων πέντε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ