Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Σχέδιο Μακέιν για το Αφγανιστάν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το δικό του «στρατηγικό σχέδιο» για την ενίσχυση της κατοχής του Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ δημοσιοποίησε χτες ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, προεδρεύων της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας, Τζον Μακέιν, κατηγορώντας τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πως «έχει αφήσει ακυβέρνητη την Αμερική».

Μεταξύ άλλων, πρότεινε αύξηση (χωρίς να την προσδιορίσει αριθμητικά) του αριθμού των ήδη 8.700 Αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν στο Αφγανιστάν και σημαντική ενίσχυση των «αντιτρομοκρατικών προσπαθειών», υπό την προϋπόθεση πως η αφγανική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να τηρήσει «αυστηρούς όρους», όπως: Μετρήσιμη πρόοδο στην «καταπολέμηση της διαφθοράς», της ενίσχυσης της έννομης τάξης και της βελτίωσης της οικονομικής διαφάνειας σε φορείς εκτελεστικής εξουσίας. Πρότεινε επίσης την επιβολή «οικονομικών, διπλωματικών και στρατιωτικών» κυρώσεων στο Πακιστάν «για όσο καιρό συνεχίζει να παρέχει υποστήριξη και άσυλο σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως οι Ταλιμπάν και το δίκτυο Χακάνι».

Ο Μακέιν διαπίστωσε επίσης «επιδείνωση των συνθηκών» για τις αμερικανικές δυνάμεις στο αφγανικό έδαφος και πρότεινε να δημιουργηθεί αμερικανο-αφγανική «εταιρική σχέση» σε «μακροπρόθεσμο, ανοιχτό ορίζοντα», που θα συμπεριλαμβάνει αμερικανική «αντιτρομοκρατική» παρουσία, ανάπτυξη αφγανικών Ειδικών Δυνάμεων «ώστε να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά οι Ταλιμπάν» και πολυετή υποστήριξη στην Καμπούλ, ώστε να φτιάξει «τις δικές της μυστικές υπηρεσίες, αλυσίδα εφοδιασμού, αεροπορικές επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης».

  • Δύο Αφγανές, που δούλευαν για λογαριασμό ξένης εταιρείας ασφαλείας στη χώρα τους, σκοτώθηκαν προχτές το απόγευμα στην είσοδο της αεροπορικής βάσης Μπαγκράμ, που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Καμπούλ, από τις σφαίρες ενόπλων που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Από την ίδια επίθεση,τραυματίστηκαν άλλα δύο άτομα. Χτες το πρωί, τέσσερις Αφγανοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν από την έκρηξη βόμβας που έσκασε μέσα σε αυτοκίνητο σταθμευμένο έξω από κινηματογράφο στην Καμπούλ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ