Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Περίεργη υπόθεση με Αμερικανούς διπλωμάτες που ... κουφαίνονται

Μια περίεργη υπόθεση είναι σε εξέλιξη εδώ και μήνες, σχετικά με τους διπλωμάτες των ΗΠΑ που υπηρετούν στην Αβάνα της Κούβας. Από το φθινόπωρο του 2016, λίγο διάστημα μετά τη μερική αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών (επί Προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, το 2015), διαπιστώθηκαν για αρκετούς υπαλλήλους σοβαρά προβλήματα ακοής. Μετά από έρευνα οι αμερικανικές υπηρεσίες θεωρούν ότι οι υπάλληλοι αυτοί είχαν εκτεθεί σε κάποια συσκευή εκπομπής ήχου που προκάλεσε τη βλάβη. Για τον λόγο αυτό ενημέρωσαν τις κουβανικές αρχές και το Μάη του 2017 προχώρησαν στην απέλαση 2 Κουβανών διπλωματών από την πρεσβεία της χώρας στην Ουάσιγκτον. Πάντως, υπό καθεστώς ανωνυμίας, οι Αμερικανοί ερευνητές δεν αποκλείουν την περίπτωση πίσω από την υπόθεση να βρίσκεται τρίτο κράτος.

Η κουβανική πλευρά είχε προχωρήσει σε ενδελεχή έρευνα και ενημέρωνε τους Αμερικανούς. Λόγω δε του ότι το θέμα ξαναβγήκε στην επικαιρότητα, την Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση. Σε αυτή σημειώνεται ότι είχαν ενημέρωση για τα περιστατικά από τις 17 Φλεβάρη 2017, οπότε ξεκίνησαν ενδελεχή έρευνα και ενημέρωναν τις αμερικανικές αρχές, ενώ αύξησαν και τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τις διπλωματικές κατοικίες. Χαρακτηρίζουν δε τις απελάσεις διπλωματών «μη δικαιολογημένες και προϊόν παρεξήγησης».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, η Κούβα τηρεί τη Συνθήκη της Βιέννης του 1961 για τις διπλωματικές σχέσεις, σε ό,τι αφορά την προστασία και ακεραιότητα των διπλωματικών υπαλλήλων και των οικημάτων των διπλωματικών αποστολών. Σημειώνει καταλήγοντας: «Η Κούβα δεν επέτρεψε και δεν θα επιτρέψει το κουβανικό έδαφος να χρησιμοποιείται για οποιαδήποτε δράση κατά διπλωματών και των οικογενειών τους. Επίσης, επιβεβαιώνει την πρόθεσή της για συνεργασία ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ