Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
«Καβγάδες» για το «θεαθήναι»

ΟΣΛΟ.--

Για τη μείωση της φορολογίας του πλούτου και των επιχειρήσεων στη Νορβηγία «καβγαδίζουν» τα δύο βασικά κόμματα του κεφαλαίου, μπροστά στις εθνικές εκλογές που θα γίνουν στις 11 Σεπτέμβρη, και διαγκωνίζονται για το ποιος είναι καταλληλότερος να εφαρμόσει «μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας» και υπέρ της ανταγωνιστικότητας.

Σε προχτεσινή συζήτηση που οργάνωσε η φιλελεύθερη «δεξαμενή σκέψης» «Civita», μεταξύ της σημερινής πρωθυπουργού και αρχηγού του Συντηρητικού Κόμματος («Δεξιά»), Ερνα Σόλμπεργκ, και του αρχηγού του Εργατικού Κόμματος, Γιόνας Γκαρ Στέρε, ο τελευταίος κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση για «λάθος προτεραιότητες»: «Η φορολόγηση των επιχειρήσεων πρέπει να μειωθεί, καθώς κάτι τέτοιο φέρνει αποτελέσματα. Αλλά η συνεχής υποστήριξή σας στη μείωση της φορολόγησης του πλούτου δεν έχει καταγεγραμμένα αποτελέσματα», είπε. «Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν προσλάβει προσωπικό, αλλά ποιος μπορεί να πει με σιγουριά ότι αυτό οφείλεται στη μειωμένη φορολόγηση του πλούτου;», είπε η Ε. Σόλμπεργκ. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, κερδισμένοι είναι και θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας.

Επιπλέον, τα θέματα της Υγείας αποτελούν πεδίο «αντιπαράθεσης» των δυο κομμάτων, όχι όμως από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών. Η σημερινή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως μετά τις εκλογές προτίθεται να επεκτείνει το σημερινό σύστημα «επιλογής εξειδικευμένων θεραπειών», που εισήγαγε το 2015, και να ενισχύσει τους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Υγεία. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, οι Νορβηγοί μπορούν να κάνουν ορισμένες εξειδικευμένες θεραπείες σε ιδιωτικά νοσοκομεία μέσω του εθνικού συστήματος της χώρας. «Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η αναμονή, αυξάνονται οι επιλογές των ασθενών και τα δημόσια νοσοκομεία γίνονται πιο αποτελεσματικά», δηλώνει το Συντηρητικό Κόμμα.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα αντιτείνει πως ο αριθμός των ανθρώπων με ιδιωτική ασφάλιση δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερος στη Νορβηγία, ενώ πολλά νοσοκομεία έχουν εξοπλισμό και άδεια κρεβάτια, όμως δεν υπάρχει το προσωπικό να λειτουργήσει τα μηχανήματα και να φροντίσει περισσότερους ασθενείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ