ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Νεκρός εργάτης στον Ασπρόπυργο - Σοβαροί τραυματισμοί στην Ξάνθη

Καταγγελίες Σωματείων για τις συνθήκες δουλειάς

Το θανάσιμο τραυματισμό ενός εργαζόμενου στις εγκαταστάσεις της LPC (όμιλος «Motor Oil») στον Ασπρόπυργο, την Τρίτη 4/8, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας. Ο εργαζόμενος τραυματίστηκε και στη συνέχεια κατέληξε, μετά από πτώση, ενώ εκτελούσε εργασίες σε ύψος. Το Σωματείο εκφράζει τα συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή του στην οικογένεια του αδικοχαμένου εργαζόμενου ενώ ζητά από το υπουργείο Εργασίας και τους αρμόδιους φορείς να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διερευνηθούν οι αιτίες και οι υπεύθυνοι για το θανατηφόρο «ατύχημα».

«Το τραγικό αυτό συμβάν έρχεται σε συνέχεια αυτού που συνέβη πριν από 7 μήνες στον ίδιο όμιλο, όταν τέσσερις συνάδελφοί μας στις εγκαταστάσεις της "Motor Oil" στους Αγίους Θεοδώρους, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε, τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο, όπου μέχρι και σήμερα ένας από αυτούς δίνει ακόμα μάχη για τη ζωή του», υπενθυμίζει το Σωματείο στην ανακοίνωσή του. Απαιτεί μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι στον κλάδο «εντείνεται η εργολαβοποίηση» που φέρνει μαζί εντατικοποίηση, ψαλιδισμένα δικαιώματα και χειρότερες συνθήκες δουλειάς.

Σοβαρός τραυματισμός εργάτη στην Ξάνθη

Ενα νέο σοβαρό εργατικό «ατύχημα» προστέθηκε την Τρίτη 4 Αυγούστου στους εργασιακούς χώρους της Ξάνθης. Ο 56χρονος Β. Α. από τη Δράμα, εργαζόμενος σε εργολαβικό συνεργείο στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας των «ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΘΡΑΚΗΣ», έπεσε από ύψος περίπου 5 μέτρων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να νοσηλευτεί με πολλαπλά κατάγματα στο Νοσοκομείο της Καβάλας σε καταστολή.

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της και εύχεται στον εργαζόμενο να ξεπεράσει τον κίνδυνο και να έχει ταχεία ανάρρωση, απαιτώντας ταυτόχρονα την άμεση διαλεύκανση των αιτιών του ατυχήματος και τον καταλογισμό των ευθυνών.

Παράλληλα, τονίζει πως τα εργατικά «ατυχήματα» - εγκλήματα σε βάρος της εργατικής τάξης στο νομό Ξάνθης παίρνουν ρυθμό χιονοστιβάδας, ως αποτέλεσμα των ελλιπών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, ανεξαρτήτως μάλιστα της εργασιακής σχέσης των εργαζομένων, που αναγκάζονται να δουλεύουν εντατικά κάτω από αντίξοες συνθήκες για ένα κομμάτι ψωμί, παίζοντας καθημερινά τη ζωή τους κορόνα - γράμματα.

Να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί στην Ξάνθη 4 θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα», δύο στο εργοτάξιο της «ΑΚΤΩΡ» και δύο στη βιομηχανία της «ΕΛΒΙΖ».

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους, κόντρα στις συμβιβασμένες παρατάξεις της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης οι οποίες λοιδορούσαν τις πρωτοβουλίες που πήραν πρωτοβάθμια σωματεία του νομού Ξάνθης αλλά και την επιτυχημένη στάση εργασίας που προκήρυξε η Ομοσπονδία Οικοδόμων στο εργοτάξιο της «ΑΚΤΩΡ» για τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα», να δώσουν την απάντησή τους μέσα από τα σωματεία τους και το δρόμο του αγώνα.

ΔΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Οργιάζει η αυθαιρεσία της εργοδοσίας

Τις επιπτώσεις των αντεργατικών μέτρων και την εργοδοτική αυθαιρεσία που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου. Οι επιχειρήσεις, όπως υπογραμμίζει, αξιοποιούν όλη την «γκάμα» των εργαλείων που τους έχει προσφέρει η κυβέρνηση, βάζοντας τις συμβάσεις των εργαζομένων «στον πάγο» μέσα από την αναστολή, προχωρώντας σε επαναπροσλήψεις με το σταγονόμετρο, εφαρμόζοντας την εκ περιτροπής εργασία και καταπατώντας την κλαδική Σύμβαση.

«Τα ξενοδοχεία που ανοίξανε, στην πλειοψηφία τους δεν έχουν προσλάβει τον απαραίτητο αριθμό εργαζομένων ώστε να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του ιού», επισημαίνει. Το αποτέλεσμα είναι το προσωπικό να μην έχει χρόνο για συχνό πλύσιμο χεριών και διαλείμματα ανά τακτά διαστήματα.

Παράλληλα, μια σειρά καταγγελίες αναδεικνύουν πως η εργοδοσία αποθρασυμένη από το αντεργατικό οπλοστάσιο καταπατά μια σειρά από στοιχειώδη δικαιώματα: Εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι δεν πληρώθηκαν τις μέρες που δούλεψαν για την καθαριότητα και την προετοιμασία των μονάδων για να επαναλειτουργήσουν. Αλλοι ανακάλυψαν ότι μετά το άνοιγμα των ξενοδοχείων και την επιστροφή τους στη δουλειά οι εργοδότες εξακολουθούσαν να έχουν τις συμβάσεις τους σε αναστολή. Σε γνωστή μονάδα της περιοχής «ο ξενοδόχος προχώρησε σε πρόσληψη ενοικιαζόμενων εργαζομένων από δουλεμπορικό γραφείο άλλης χώρας, ώστε να του "κοστίσουν" λιγότερο, αδιαφορώντας για το δικαίωμα επαναπρόσληψης των εργαζομένων». Σε άλλη περίπτωση, «οι εργαζόμενοι ασφαλίζονται μισά ενώ δουλεύουν πλήρες ωράρια, στο όνομα της κρίσης». Στο στόχαστρο βρέθηκε και το δικαίωμα των εργαζομένων στο μεσημεριανό φαγητό με πρόσχημα την «αποφυγή του συνωστισμού».

Η ΔΑΣ απευθύνεται στους εργαζόμενους του κλάδου και τους καλεί να δυναμώσουν το Σωματείο τους και τη δράση του, να επιλέξουν το δρόμο του αγώνα ενάντια στα συμφέροντα της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της, «που απαιτούν όλο και μεγαλύτερες θυσίες από εμάς».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Εκφράζει την αντίθεσή του στη διοργάνωση «λευκής νύχτας»

Την αντίθεσή του στη «λευκή νύχτα» που οργανώνεται σήμερα, Παρασκευή, στην Παραμυθιά από τον τοπικό Εμπορικό Σύλλογο, με τη στήριξη της δημοτικής αρχής, εκφράζει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας. Στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η αιτία της χαμηλής κίνησης στα καταστήματα δεν είναι το ωράριο, αλλά η ανέχεια και η φτώχεια των λαϊκών οικογενειών» και αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρατείνοντας τη λειτουργία των μαγαζιών μέχρι τα μεσάνυχτα. Καλεί τους εμποροϋπαλλήλους και τους αυτοαπασχολούμενους να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην πολιτική που επιδεινώνει τους όρους δουλειάς και ζωής τους.

Απόλυση και μήνυση εναντίον εργαζόμενου που διεκδίκησε δεδουλευμένα

Με απόλυση και μήνυση «απάντησε» η εργοδοσία επισιτιστικής επιχείρησης στην απαίτηση εργαζόμενου να πληρωθεί τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις για τη δουλειά σε μέρες αργίας και νυχτερινό ωράριο. Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, η εργοδοσία στο εστιατόριο «Pink Flamingo» στο Σύνταγμα απέλυσε μάγειρα που εργάζεται 2,5 χρόνια στην επιχείρηση ενώ κατέθεσε μήνυση σε βάρος του κατηγορώντας τον για «απειλή» και «εξύβριση».

Είχε προηγηθεί η διεκδίκηση του εργαζόμενου «να καταβάλλονται τα βραδινά, οι αργίες και οι υπερωρίες που για τη συγκεκριμένη εργοδοσία όπως και για πολλές άλλες στον κλάδο είναι λέξεις άγνωστες», αναφέρει το Συνδικάτο. Οπως εξηγεί, «από τη μέρα που ο συνάδελφος διεκδίκησε τα δεδουλευμένα του η εργοδοσία απείλησε όλο το προσωπικό να μην έχει επαφές μαζί του, ξεκίνησε να τον συκοφαντεί ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά του», ενώ ακολούθησαν το εξώδικο και η μήνυση ώστε να «νομιμοποιηθεί» με συκοφαντίες η εκδικητική απόλυση. Μάλιστα, την Τετάρτη ενεργοποιήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία και ο εργαζόμενος οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα.

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο να καταδικάσουν την παράνομη απόλυση και τη συκοφαντική μήνυση, να παλέψουν για να επιστρέψει ο εργαζόμενος στη δουλειά και για να καταβληθούν οι νόμιμες προσαυξήσεις σε όλους τους συναδέλφους του.

ΠΑΤΡΑ
Διαμαρτυρία σήμερα στην Επιθεώρηση Εργασίας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας προχωρά σήμερα, στις 10 π.μ., το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, φέρνοντας στο προσκήνιο την επίθεση της εργοδοσίας σε μια σειρά από χώρους δουλειάς και την ανάγκη να ενταθούν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί από την κυβέρνηση να ενισχύσει τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς με μόνιμο προσωπικό και τονίζει την ανάγκη η Επιθεώρηση Εργασίας να εντείνει τους ελέγχους, λαμβάνοντας υπόψη τις καταγγελίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων για απολύσεις, απληρωσιά και βλαπτικές μεταβολές των συμβάσεων.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Την εκδήλωση αλληλεγγύης προετοιμάζουν και φέτος Σωματεία και Εργατικό Κέντρο

Την εκδήλωση αλληλεγγύης που οργανώνουν τέτοια εποχή κάθε χρόνο προετοιμάζουν τα Σωματεία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων. Η φετινή εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 27/8 στην κεντρική πλατεία της πόλης, με τα σωματεία να καλούν τους εργαζόμενους να διατρανώσουν το σύνθημα: «Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά, να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία».

Υπενθυμίζοντας πως οι μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής έβγαλαν τα χρόνια της κρίσης δεκάδες εκατομμύρια κέρδη, εφαρμόζοντας όλα τα αντεργατικά μέτρα που τους πρόσφεραν απλόχερα οι κυβερνήσεις, τα Σωματεία και το Εργατικό Κέντρο επισημαίνουν ότι οι εργοδότες αξιοποιούν και πάλι το αντεργατικό οπλοστάσιο, που ενισχύθηκε με τα μέτρα στο όνομα της πανδημίας, για να επιβάλουν μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, για να έχουν «στον πάγο» ένα μέρος του προσωπικού και να ξεζουμίζουν τους υπόλοιπους στη δουλειά. Στις συνθήκες αυτές καλούν τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τα σωματεία τους, να πάρουν μέρος στην εκδήλωση, να ενισχύσουν οικονομικά τη δράση τους μέσα από τη λαχειοφόρο που οργανώνουν.

«Δεν θα υπομείνουμε νέα βάσανα και θυσίες για τα κέρδη των καπιταλιστών. Δυναμώνουμε την οργάνωση, τη συλλογική διεκδίκηση, την αλληλεγγύη», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν προετοιμάζοντας την εκδήλωσή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ