Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Οργιάζει η αυθαιρεσία της εργοδοσίας

Τις επιπτώσεις των αντεργατικών μέτρων και την εργοδοτική αυθαιρεσία που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου. Οι επιχειρήσεις, όπως υπογραμμίζει, αξιοποιούν όλη την «γκάμα» των εργαλείων που τους έχει προσφέρει η κυβέρνηση, βάζοντας τις συμβάσεις των εργαζομένων «στον πάγο» μέσα από την αναστολή, προχωρώντας σε επαναπροσλήψεις με το σταγονόμετρο, εφαρμόζοντας την εκ περιτροπής εργασία και καταπατώντας την κλαδική Σύμβαση.

«Τα ξενοδοχεία που ανοίξανε, στην πλειοψηφία τους δεν έχουν προσλάβει τον απαραίτητο αριθμό εργαζομένων ώστε να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του ιού», επισημαίνει. Το αποτέλεσμα είναι το προσωπικό να μην έχει χρόνο για συχνό πλύσιμο χεριών και διαλείμματα ανά τακτά διαστήματα.

Παράλληλα, μια σειρά καταγγελίες αναδεικνύουν πως η εργοδοσία αποθρασυμένη από το αντεργατικό οπλοστάσιο καταπατά μια σειρά από στοιχειώδη δικαιώματα: Εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι δεν πληρώθηκαν τις μέρες που δούλεψαν για την καθαριότητα και την προετοιμασία των μονάδων για να επαναλειτουργήσουν. Αλλοι ανακάλυψαν ότι μετά το άνοιγμα των ξενοδοχείων και την επιστροφή τους στη δουλειά οι εργοδότες εξακολουθούσαν να έχουν τις συμβάσεις τους σε αναστολή. Σε γνωστή μονάδα της περιοχής «ο ξενοδόχος προχώρησε σε πρόσληψη ενοικιαζόμενων εργαζομένων από δουλεμπορικό γραφείο άλλης χώρας, ώστε να του "κοστίσουν" λιγότερο, αδιαφορώντας για το δικαίωμα επαναπρόσληψης των εργαζομένων». Σε άλλη περίπτωση, «οι εργαζόμενοι ασφαλίζονται μισά ενώ δουλεύουν πλήρες ωράρια, στο όνομα της κρίσης». Στο στόχαστρο βρέθηκε και το δικαίωμα των εργαζομένων στο μεσημεριανό φαγητό με πρόσχημα την «αποφυγή του συνωστισμού».

Η ΔΑΣ απευθύνεται στους εργαζόμενους του κλάδου και τους καλεί να δυναμώσουν το Σωματείο τους και τη δράση του, να επιλέξουν το δρόμο του αγώνα ενάντια στα συμφέροντα της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της, «που απαιτούν όλο και μεγαλύτερες θυσίες από εμάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ