Μέχρι τις 29 Αυγούστου οι δηλώσεις συμμετοχής
Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 μ.μ. και θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Θα ακολουθήσει συναυλία με τα έργα του Θάνου Μικρούτσικου «Καντάτα για τη Μακρόνησο» σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκη». Θα τραγουδήσουν η Ρ. Αντωνοπούλου και ο Κ. Θωμαΐδης, σε ενορχήστρωση του Θ. Παπαδόπουλου.
Στη Μακρόνησο υπήρξε το πιο μεγάλο και βάρβαρο στρατόπεδο την περίοδο του εμφύλιου πολέμου. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1947, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η εποποιία του ΔΣΕ, και σταμάτησε το 1954.
Ηταν ο τόπος όπου επιχειρήθηκε από την αστική τάξη και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της να τσακιστούν η πολιτική επιρροή του ΚΚΕ και η ιδεολογία του, να καμφθούν το ηθικό και η ηρωική πάλη του κινήματος, μέσα από την υπογραφή δηλώσεων αποκήρυξης του Κόμματος, έπειτα από σκληρά βασανιστήρια, δολοφονίες και ανείπωτες δοκιμασίες των αγωνιστών.
Σε αυτό το νησί, το «Νταχάου» της Μεσογείου, όπως ονομάστηκε, χιλιάδες μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ, χιλιάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης κράτησαν ψηλά τη σημαία του αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση από τα δεσμά της ταξικής εκμετάλλευσης.
Το Μνημείο του ΚΚΕ που θα αποκαλυφθεί στη Μακρόνησο εντάσσεται σε ένα δίκτυο ιστορικών χώρων και μνημείων που φιλοτέχνησε το ΚΚΕ τιμώντας την 100χρονη Ιστορία του, τις κορυφαίες στιγμές και τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Θυμίζουμε ότι η ΚΕ του ΚΚΕ είχε προκηρύξει το 2017 ανοιχτό Πανελλαδικό Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό, από τον οποίο προέκυψαν τα μνημεία για τους ιστορικούς μαρτυρικούς τόπους εξορίας και φυλακών της Μακρονήσου και της Γυάρου. Περίπου ένα χρόνο μετά, το Γενάρη του 2019, στην αίθουσα της παλιάς βιβλιοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης μακετών του Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού και η απονομή βραβείων στους καλλιτέχνες που διακρίθηκαν. Το πρώτο βραβείο για το Μνημείο στη Μακρόνησο απονεμήθηκε στον Μάρκο Γεωργιλάκη, γλύπτη και καθηγητή της ΑΣΚΤ, και το Νοέμβρη του ίδιου χρόνου το Μνημείο παραδόθηκε στην ΚΕ του ΚΚΕ, παρουσία αντιπροσωπείας της με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο μηχανουργείο του Δήμου Βασίβαγλη, όπου και κατασκευάστηκε το μεγαλύτερο μέρος του.
Η μεταφορά στη Μακρόνησο θα γίνει με πλοίο από το Λαύριο.
Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται μέσω των Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ. Οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να γίνουν μέχρι το Σάββατο 29 Αυγούστου 2020 (και όχι στις 23 Αυγούστου όπως εκ παραδρομής γράφτηκε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 25 - 26/7).
Διευκρινίζεται πως θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα αναγκαία υγειονομικά πρωτόκολλα.
Στην πολιτική της κηδεία, το «παρών» έδωσε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. Επίσης συνδικαλιστές του συνταξιουχικού κινήματος, στο οποίο δραστηριοποιήθηκε η σ. Γιαννούλα, αλλά και μέλη των Παραρτημάτων Κοκκινιάς και Κορυδαλλού της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, όπου επίσης πρόσφερε σε όλη της τη ζωή από όποιο πόστο αναλάμβανε. Στο πλευρό της συντρόφισσας, που στο τελευταίο της ταξίδι ήταν σκεπασμένη τιμητικά με τις σημαίες του ΚΚΕ και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, εναλλάσσονταν σε θέσεις τιμητικής φρουράς τα στελέχη του Κόμματος, μέλη της ΚΝΕ καθώς και συναγωνιστές της από το μαζικό κίνημα.
Για τη ζωή και τη δράση της μίλησε εκ μέρους του Κόμματος ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ, μεταφέροντας τα συλλυπητήρια της ΚΕ, ξεχωρίζοντας τα στοιχεία του πλούσιου βιογραφικού της που παραδειγματίζουν τις νεότερες γενιές κομμουνιστών και αγωνιστών. Για τη δράση της μέσα από την ΕΠΟΝ στην Ικαρία, όπου γεννήθηκε το 1929, και για την ένταξή της στο Κόμμα το 1951, στο πλαίσιο της καμπάνιας στρατολογίας προς τιμήν του Νίκου Μπελογιάννη. Για τη στήριξή της στους 9 καταδιωκόμενους αντάρτες της Ικαρίας και για την εξορία της στον Αη Στράτη. Για τη γνωριμία της με τον αντάρτη Στεφανή Παπαγεωργάκη, μετέπειτα σύζυγό της, αλλά και για τον «εγκλωβισμό» της στην Αλβανία στο μακρύ της ταξίδι, στα χρόνια της παρανομίας, για να φτάσει στη Ρουμανία στις αρχές της δεκαετίας του 1960, μέχρι να σμίξει με τον σύντροφό της. Για τη δράση της στην πολιτική προσφυγιά, στη Ρουμανία, αλλά και για τη στήριξή της στην κρίσιμη 12η Ολομέλεια για το μέλλον του Κόμματος. Επίσης για τον επαναπατρισμό της, για τη δράση που ανέπτυξε μέσα από τις γραμμές του Κόμματος στην Ελλάδα από το 1976: Στην ιδιωτική Υγεία, στη Νίκαια και τον Κορυδαλλό, στην ίδρυση της Δημοκρατικής Μέριμνας, στο συνταξιουχικό κίνημα. Στη στάση υπεράσπισης του επαναστατικού χαρακτήρα του Κόμματος το 1991, κόντρα στην προσπάθεια διάλυσής του από τον οπορτουνισμό.
Οπως είπε ο Π. Αλέπης, η Γιαννούλα Παπαγεωργάκη «ανήκει στη μεγάλη και ηρωική γενιά των κομμουνιστών και κομμουνιστριών που μας δίδαξαν με τη στάση ζωής τους, που αφιέρωσαν όλη τους τη ζωή στον αγώνα. Που πέρασαν απίστευτες στερήσεις, κακουχίες, εξορίες για την πρωτοπόρα κομμουνιστική τους δράση... Που όταν τους ρώταγες αν θα άλλαζαν αυτήν τη γεμάτη δυσκολίες ζωή με κάτι άλλο, πιο εύκολο ή πιο συνηθισμένο, σου έλεγαν ορθά - κοφτά πως αυτή η ζωή που έκαναν είναι η μόνη χρήσιμη και τελικά η μόνη κερδισμένη (...) Εμείς οι πιο νέοι εμπνεόμαστε από τους αλύγιστους κομμουνιστές και κομμουνίστριες. Υποσχόμαστε πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα που σε αυτόν αφιέρωσαν τη ζωή τους, για τη νίκη του σοσιαλισμού, ενάντια στο παρηκμασμένο, στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα. Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε αυτούς που φεύγουν από τη ζωή ορθοστατούντες και ορθοβαδίζοντες, που το αποτύπωμά τους, η στάση ζωής τους θα μας συντροφεύουν στους αγώνες του παρόντος και του μέλλοντος».
Την σ. Γιαννούλα «αποχαιρέτησαν» επίσης η Πόπη Ξενικουδάκη, εκ μέρους του Παραρτήματος Κορυδαλλού της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η Δήμητρα Λιακοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας - Κορυδαλλού, ενώ εκ μέρους της οικογένειας μίλησε η εγγονή της Ιωάννα.
Οι ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές που εκτελέστηκαν από τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, στο μεγάλο Μπλόκο στις 17 Αυγούστου 1944.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά τη Δευτέρα 17 Αυγούστου, στις 6 μ.μ., από την πλατεία Αγίου Νικολάου, με τα στεφανώματα που θα καταλήξουν στις 8 μ.μ. στη μάντρα του Μπλόκου, όπου θα μιλήσει εκπρόσωπος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
Συνεχίζονται την Τετάρτη 26 Αυγούστου, στις 6 μ.μ., στο Κοινοτάφιο του Γ' Νεκροταφείου, με ομιλία από εκπρόσωπο του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη, με την κεντρική εκδήλωση στο χώρο της ιστορικής μάντρας του Μπλόκου.