ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 16 Αυγούστου 2020
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
46ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Με την πείρα του προηγούμενου διαστήματος σχεδιάζεται πλούσιο πρόγραμμα στις εκδηλώσεις της Αθήνας

«Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να "ανασαίνουμε", για να νικήσει η ζωή». Με αυτό το σύνθημα το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχει ήδη αρχίσει το ταξίδι του σε όλη την Ελλάδα και οι εκδηλώσεις του θα κορυφωθούν στις 17, 18 και 19 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Το Σάββατο 19 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Και τις τρεις μέρες των κεντρικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στην Αθήνα, θα λειτουργήσει έκθεση αφιερωμένη στα 150 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν. Στο χώρο θα λειτουργούν επίσης Μαθητικό Στέκι, το «κόκκινο Αερόστατο» για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, Παιδότοπος για τα πιο μικρά παιδιά, Χώρος για τους Φοιτητές, Χώρος για τους Νέους Εργαζόμενους και Ανέργους, Χώρος Κατά των Ναρκωτικών, Στέκι Πολιτισμού, Στέκι Αθλητισμού και η «Κόκκινη γωνιά» για τις νέες γυναίκες, βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και πολλά ακόμα.

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» φέτος, για την προστασία της υγείας των επισκεπτών, θα προσαρμοστεί σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός σε όλες του τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Θα παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων, τόσο κατά τις εκδηλώσεις όσο και κατά τις συναυλίες. Με ευθύνη των διοργανωτών θα εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής (σταθμοί αντισηπτικών, επαρκείς τουαλέτες, νιπτήρες κ.λπ.), με τον απαραίτητο τακτικό καθαρισμό κατά τη διάρκεια όλων των λειτουργιών και δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ. Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, το φετινό Φεστιβάλ θα στηθεί έτσι ώστε να αξιοποιήσει μεγαλύτερη έκταση του πάρκου Τρίτση και χώρους του πάρκου που δεν έπιανε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ η Φοιτητική Σκηνή που υπήρχε τα τελευταία χρόνια θα μεταφερθεί μια βδομάδα πριν, στις 11 Σεπτέμβρη, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Το πρόγραμμα που θα έχουν οι μεγάλες σκηνές του Φεστιβάλ (Κεντρική, Λαϊκή, Μαθητική Σκηνή):

Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα. Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Τραγουδούν: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Δημήτρης Μπάσης, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Κώστας Καλδάρας.

Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

Αφιέρωμα στους ποιητές του αγώνα, με τον Λουκά Θάνο

Αφιέρωμα στον Ζαμπέτα. Ενορχήστρωση: Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Τραγουδούν: Δημήτρης Κανέλλος, Πέννυ Μπαλτατζή.

Συναυλία με την Γλυκερία

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Συναυλία με τα μαθητικά συγκροτήματα Rhyme Riot, Demon Fox

Συναυλία με το συγκρότημα του ΚΕΘΕΑ «Στροφή».

Συναυλία με τους Sober on Tuxedos.

Rock 'n roll party με τον George Zervos.

Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Αφιέρωμα στον Μ. Θεοδωράκη με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Τραγουδούν: Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Φαραντούρη. Μαζί τους οι Ασπασία Στρατηγού και Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Συναυλία με τον Γιώργο Μαργαρίτη

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

Συναυλία με τη «Ρωμιοσύνη»

«Τα κόκκινα μονοπάτια του ρεμπέτικου». Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κίρκη Καραλή.

Συναυλία με τις Smyrna και την Ερωφίλη

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα

Stand up comedy με τους Σπήλιο Φλώρο και Αλέξανδρο Μαλλιάτση

Stand up με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο

Συναυλία με τους Onirama

Σάββατο 19 Σεπτέμβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Χαιρετισμός από τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ

Ομιλία από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο. Ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος. Συμμετέχουν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Γιώργος Κιμούλης, Γιώργος Μεράντζας, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης.

Συναυλία με την Νατάσσα Μποφίλιου

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

Συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό

Συναυλία με την Βιολέτα Ικαρη

Ικαριώτικη βραδιά με τον Νίκο Φάκαρο

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα

Hip hop live με τους: Εισβολέα, Ζωγράφο, Ghetto Rock, Κοινοί Θνητοί, Rebellion Connexion, Urban Pulse, Pavlov, Dason, Το Σφάλμα, Drugitiz, Raibo, Φρανκ

«Μαγευτικός κόσμος» ο Παιδότοπος

Σε «μαγευτικούς κόσμους» θα μας ταξιδέψει φέτος το πρόγραμμα του Παιδότοπου στο 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει καλλιτεχνικά εργαστήρια, που θα διαμορφωθούν και θα οργανωθούν με τα ανάλογα μέτρα προστασίας και διαδραστικές παραστάσεις, τις οποίες τα παιδιά θα παρακολουθήσουν αποκλειστικά καθισμένα.

Η σκηνή «ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΤΖΙΚΑΣ» θα παρουσιάσει την παράσταση «Τεχνοβάτες». Πρόκειται για μια διαδραστική παράσταση με περίτεχνες μαριονέτες μεγάλων διαστάσεων από διάφορα μέρη του κόσμου. Με τις εντυπωσιακές τους ερμηνείες, χτίζουν ένα φαντασιακό ταξίδι από την Ανατολή μέχρι τη Δύση, που περιλαμβάνει μουσικές, χορούς, μαγικά τεχνάσματα και οφθαλμαπάτες. Τα παιδιά αλληλεπιδρούν με τον εμψυχωτή και η ψυχαγωγία συνδέεται με την πολυπολιτισμική δυναμική του θεάτρου μαριονέτας.

Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ θα κάνει η παράσταση «Ακολούθα το Λευκό Κουνέλι» από το θέατρο Κούκλας της Ιρίνα Μπόικο White Puppet. Μία θεατρική παράσταση με ηθοποιούς, κούκλες, μάσκες και θέατρο σκιών, εμπνευσμένη από την «Αλίκη στη χώρα των θαμάτων» του Λιούις Κάρολ, που... διαβάζουν δυο φίλοι και η ιστορία διαδραματίζεται στο όνειρό τους! Ενα Μαγικό Λευκό Κουνέλι εμφανίζεται στη ζωή τους και τους παρασύρει να ακολουθήσουν τα πιο τρελά τους όνειρα και να τα πραγματοποιήσουν, να φτιάξουν τη ζωή των ονείρων τους, έναν κόσμο πιο δημιουργικό, χαρούμενο, ευτυχισμένο!

Τέλος, ο βραβευμένος καλλιτέχνης μάγος Tristan, μέσα από εντυπωσιακές οφθαλμαπάτες, ευφυέστατα παιχνίδια μυαλού, ταχυδακτυλουργικά και πρωτότυπη μουσική θα μας οδηγήσει σ' έναν καθηλωτικό κόσμο γεμάτο μυστήριο, αγωνία, χιούμορ και συναίσθημα! Οπως δήλωσε ο ίδιος στον «Ριζοσπάστη»: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που θα βρίσκομαι στο 46ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, για να προσφέρω τη μαγεία μου! Ενα Φεστιβάλ - θεσμός με σημαντικές δράσεις! Μια γιορτή ανθρωπιάς και αλληλεγγύης! Σας περιμένουμε»...

Μικρά και μεγάλα παιδιά δίνουν λοιπόν ραντεβού τον Σεπτέμβρη στον Παιδότοπο του Φεστιβάλ, που κάθε χρόνο γεμίζει χαμόγελα, χαρά, αλληλεγγύη.

Ραντεβού και φέτος στο «κόκκινο Αερόστατο»!

Στο Φεστιβάλ της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων δίνουν ραντεβού και φέτος οι μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, με οδηγό το αγαπημένο τους περιοδικό «το κόκκινο Αερόστατο», που το καινούργιο του τεύχος κυκλοφορεί στα τέλη Αυγούστου, αλλά και με μια ακόμα ξεχωριστή έκδοση...

«Και όμως κινείται...» είναι ο τίτλος της έκδοσης που αφορά την ιστορία και εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών και θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβρη από τη «Σύγχρονη Εποχή». Ενα βιβλίο για παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και αρχών του Γυμνασίου, που αποτελεί ταξίδι στην ιστορία του ανθρώπου. Με πολλές εικόνες και πρωτότυπα σκίτσα ειδικά φτιαγμένα για αυτό το βιβλίο, θα ταξιδέψει τους αναγνώστες του από την πρωτόγονη, στη δουλοκτητική, στη φεουδαρχική, στην καπιταλιστική και τη σοσιαλιστική κοινωνία, δίνοντας απαντήσεις για τους ανθρώπους και τις σχέσεις τους, τα εργαλεία τους, την τέχνη τους κ.λπ., φωτίζοντας το πέρασμα της ανθρωπότητας από τη μία κοινωνία στην άλλη.

Και φέτος, ο χώρος του «κόκκινου Αερόστατου» στο Φεστιβάλ θα είναι διαμορφωμένος σε γωνιές δραστηριοτήτων, και το βιβλίο «Και όμως κινείται...» θα δώσει τροφή για παιχνίδια, γρίφους και πολλή γνώση σε μία από τις γωνιές αυτές. Παράλληλα, στις δραστηριότητες και εκδηλώσεις θα ενταχθούν θέματα όπως η αξία της γνώσης, του διαβάσματος, του βιβλίου, το περιεχόμενο του σημερινού σχολείου σε αντιδιαστολή με τις ανάγκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Με αφορμή τις μέρες που περάσαμε κλεισμένοι στο σπίτι, θα αναπτυχθεί προβληματισμός για τις σύγχρονες δυνατότητες των ψηφιακών εφαρμογών, αλλά και το πώς επηρεάζουν τα social media την κοινωνικοποίηση του παιδιού. Παράλληλα θα υπάρχει η θεματική της αλληλεγγύης, καθώς δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στις ταξικές ανισότητες, στους πολέμους, στην κρίση, στη φτώχεια, ενώ δεν θα λείψουν και φέτος οι αθλητικές δραστηριότητες.

Με την πείρα της παιδικής κατασκήνωσης του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ, ο χώρος του «κόκκινου Αερόστατου» θα λειτουργήσει στο Φεστιβάλ με όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας, γι' αυτό και πέρα από τις γωνιές δραστηριοτήτων που θα υποδέχονται μικρές ομάδες παιδιών, προγραμματίζονται και εκδηλώσεις που θα παρακολουθούν περισσότερα παιδιά καθιστά σε αποστάσεις. Εξάλλου, φέτος, το «κόκκινο Αερόστατο» θα φιλοξενηθεί σε μια από τις καινούργιες περιοχές του πάρκου που θα χρησιμοποιηθούν και θα γειτονεύει με το Μαθητικό Στέκι, που θα επισκεφτούν τα παιδιά του «Αερόστατου» το Σάββατο, για να παρακολουθήσουν το μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα για μαθητές με τίτλο «I can't breathe!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ