ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κρούσματα σε εργαζόμενους από τα υγειονομικά πρωτόκολλα - κουρελόχαρτα

Καθολικό έλεγχο όλων των εργαζομένων σε τακτά χρονικά διαστήματα και όχι δειγματοληπτικό, ζητά το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο

MotionTeam

Τα 9, μέχρι και χτες, επιβεβαιωμένα κρούσματα σε εργαζόμενους στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» έρχονται να αναδείξουν ότι τα διάφορα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται καθόλου δεν διασφαλίζουν τον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Ειδικά όταν αυτά αφορούν ένα δημόσιο σύστημα Υγείας που νοσεί ήδη βαρύτατα λόγω της έλλειψης προσωπικού, της υποχρηματοδότησης και της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Από την περασμένη Τετάρτη που επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα και από τους ελέγχους που ακολούθησαν μέσω της ιχνηλάτησης των επαφών τους, συνολικά 9 εργαζόμενοι (γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι στο τμήμα αποστείρωσης) βρέθηκαν θετικοί στον ιό και τέθηκαν σε 14ήμερη καραντίνα. Σε καραντίνα τέθηκαν επίσης περίπου 20 εργαζόμενοι που ήρθαν σε επαφή με τα θετικά κρούσματα.

Το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του νοσοκομείου κουνούν το δάχτυλο στους επικριτές και ισχυρίζονται ότι το πρωτόκολλο εφαρμόστηκε κατά γράμμα. Δηλαδή, ότι οι υγειονομικοί υπάλληλοι που επέστρεψαν από άδεια προσήλθαν στο νοσοκομείο τηρώντας όλα τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας, έγινε η δειγματοληψία σύμφωνα με το πρωτόκολλο και παρέμειναν στο χώρο του νοσοκομείου ώσπου να βγει το αποτέλεσμα (4 ώρες), οπότε αποχώρησαν και τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με εργαζόμενους του νοσοκομείου, μόνο ο ένας από τους υγειονομικούς, το τελευταίο θετικό κρούσμα που διαγνώσθηκε το Σάββατο, βρέθηκε θετικός μετά από την επιστροφή του από άδεια. Και αυτός ακόμα μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων του μοριακού ελέγχου δούλεψε κανονικά στο πόστο του. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι παρουσίασαν συμπτώματα κατά την εργασία τους τις προηγούμενες μέρες. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο προσωπικό του νοσοκομείου συνεχίστηκαν και χτες.

Το Σωματείο Εργαζομένων ζητά καθολικό έλεγχο όλων των εργαζομένων σε τακτά χρονικά διαστήματα και όχι δειγματοληπτικό. Επίσης, ζητά να ελέγχονται όλοι οι ασθενείς που κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο και όχι μόνο τα περιστατικά που χρειάζονται προεγχειρητικό έλεγχο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, μετατέθηκε για την επόμενη βδομάδα η έναρξη λειτουργίας του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» ως νοσοκομείου αναφοράς για τον κορονοϊό. Θα είναι το τρίτο νοσοκομείο αναφοράς, μετά το ΑΧΕΠΑ και το «Γ. Παπανικολάου».

Αυξάνονται οι νεκροί

Εξάλλου, αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό από τους ενοίκους στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, που έφτασε τους πέντε, ενώ κρίσιμη παραμένει η κατάσταση και για τους άλλους ενοίκους του γηροκομείου που νόσησαν με κορονοϊό και πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν συνολικά 30 κρούσματα. Ανάμεσα στους 23 διασωληνωμένους ασθενείς βρίσκονται ένα 17χρονο κορίτσι από τη Θεσσαλονίκη που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΑΧΕΠΑ, και ένας νεαρός 30 ετών, για τους οποίους δεν έγινε γνωστό αν πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

Την ίδια ώρα, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται ένα αγοράκι 27 ημερών που διακομίστηκε στο νοσοκομείο με πυρετό και διαγνώστηκε θετικό. Με την ολοκλήρωση των εξετάσεων και της θεραπείας που του χορηγείται, αναμένεται να πάρει εξιτήριο, καθώς η κλινική του εικόνα είναι ομαλή. Την ίδια ώρα, σε καραντίνα στο σπίτι του βρίσκεται ένα βρέφος τρεισήμισι μηνών από την Εδεσσα, που βρέθηκε θετικό σε κορονοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναστάτωση έχει προκληθεί στους αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης, καθώς 8 άτομα, που υπηρετούν σε 6 διαφορετικές υπηρεσίες, βρέθηκαν θετικά, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα από τα τεστ στα οποία έχουν υποβληθεί οι επαφές τους. Μέχρι και χτες 51 συνολικά τέθηκαν σε καραντίνα.


ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ
Παρεμβάσεις για τη λήψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς

Τη λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων, τη διενέργεια μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ και τη χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας, διεκδικούν σωματεία και συνδικαλιστές καθώς η έξαρση της πανδημίας αποτυπώνεται και στα κρούσματα που εμφανίζονται σε χώρους δουλειάς.

Στο κλείσιμο συγκεκριμένων ορόφων και χώρων, χωρίς τη διενέργεια τεστ στους εργαζόμενους, περιορίζονται τα μέτρα της διοίκησης του ΟΤΕ για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού μετά τη διαπίστωση κρουσμάτων σε τηλεφωνικά κέντρα (Κεραμεικός, Δάφνη) και στο Μέγαρο. Την άμεση ενημέρωση των εργαζομένων για τους χώρους όπου εντοπίστηκαν κρούσματα και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων διεκδικούν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και η ΕΣΚ ΟΤΕ.

Στις ανακοινώσεις τους εκφράζουν την ανησυχία για τα κρούσματα σε κτίρια όπου δουλεύουν εκατοντάδες εργαζόμενοι και για την πρακτική που ακολουθεί η διοίκηση του ομίλου. Οπως εξηγεί το ΣΕΤΗΠ, η λειτουργία των εγκαταστάσεων σταματά «ανά όροφο» ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου απλά οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να εργαστούν από το σπίτι «χωρίς καν να τους ενημερώνουν αν υπάρχει θετικό κρούσμα» στον χώρο εργασίας τους. «Οσο για τεστ, ούτε για δείγμα», προσθέτει το ΣΕΤΗΠ και στηλιτεύει το γεγονός ότι με τον τρόπο αυτό είναι πιθανό να εκτεθούν στον ιό «ολόκληρες οικογένειες». Την ίδια στιγμή, η εργοδοσία «επιβάλλει σε συναδέλφους στα τεχνικά τμήματα να δουλεύουν 10 ημέρες σερί, ώστε όποιοι γυρνάνε από άδεια να τίθενται σε 5ήμερη καραντίνα». Την ανησυχία της όσον αφορά «την πρακτική του εκ περιτροπής κλεισίματος των χώρων - ορόφων, όπου έχουν εντοπιστεί τα κρούσματα», εκφράζει και η ΕΣΚ.

Το Συνδικάτο και η ΕΣΚ απαιτούν: Να ενημερωθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι των κτιρίων για τα θετικά κρούσματα. Να γίνουν άμεσα μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους και ιδίως στα κτίρια που υπάρχουν τα εντοπισμένα κρούσματα, με το κόστος να βαραίνει την εργοδοσία. Να γίνουν έλεγχοι σε όλους τους εργασιακούς χώρους, ιδιαίτερα της πρώτης γραμμής (τεχνικοί πεδίου, καταστήματα, τηλεφωνικά κέντρα) για να διαπιστωθεί αν τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας. Με ευθύνη της διοίκησης να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα ατομικά είδη προστασίας για όλους τους εργαζόμενους.

Να προχωρήσει σε απολυμάνσεις των χώρων εργασίας, να επιταχύνει την προμήθεια Μέσων Ατομικής Προστασίας, να ενισχύσει όλα τα μέτρα υγιεινής - ασφάλειας και να πραγματοποιήσει τακτικά τεστ στους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με το κοινό, ζητά από τη δημοτική αρχή η ΔΑΣ - ΟΤΑ Ρόδου. Παράλληλα, εύχεται στον εργαζόμενο σε υπηρεσία του δήμου που το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό γρήγορη ανάρρωση.

Η ΔΑΣ συναντήθηκε στις 12/8 με τη γενική γραμματέα του δήμου, στην οποία έθεσε το αίτημα της χορήγησης Μέσων Ατομικής Προστασίας, καθώς η προμήθειά τους για την τρέχουσα χρονιά έχει καθυστερήσει. Την ίδια μέρα συναντήθηκε με τον γιατρό Εργασίας προτείνοντας την οργάνωση σεμιναρίου για την ενημέρωση των εργαζομένων. Ιδιαίτερα για εργαζόμενους που απασχολούνται στην αποκομιδή υπολειμμάτων και σκουπιδιών από ξενοδοχεία καραντίνας, η ΔΑΣ επισημαίνει την ανάγκη χορήγησης, πέραν των συμβατικών, και ορισμένων πιο εξειδικευμένων μέσων προστασίας. Στο ερώτημα των συνδικαλιστών ποια είναι τα ξενοδοχεία καραντίνας στην περιοχή η απάντηση ήταν πως η πληροφορία είναι απόρρητη.


ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Στοιχεία για το ρωσικό εμβόλιο παρουσίασαν οι επιστήμονες

Ενώ «καλπάζει» η εξάπλωση του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο

Συνεχίζεται η κόντρα γεωπολιτικών διαστάσεων για το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, ενώ, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης για το ρωσικό εμβόλιο, το λεγόμενο «Sputnik V», που αναπτύχθηκε από το ερευνητικό κέντρο «Gamaleya», ο αναπληρωτής διευθυντής έρευνας, Ντενίς Λογκούνοφ, έδωσε χτες συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο «Sputnik», παραθέτοντας στοιχεία για τις κλινικές μελέτες.

Οπως είπε, στις δύο φάσεις των κλινικών μελετών το εμβόλιο έδειξε καλό επίπεδο ασφάλειας και υψηλή ανοσία. Κυτταροτοξικά λεμφοκύτταρα, τα οποία απομακρύνουν τα μολυσμένα με ιό κύτταρα από το σώμα, έχουν βρεθεί σε όλους τους εμβολιασμένους εθελοντές, ενώ μόνο ορισμένοι εθελοντές παρουσίασαν πυρετό ή/και πόνο στο σημείο της ένεσης, ως παρενέργειες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην πρώτη και τη δεύτερη φάση συμμετείχαν από 38 άτομα, συνολικά 76. Απαντώντας στην ερώτηση πώς το «Gamaleya» κατάφερε να δημιουργήσει ένα εμβόλιο τόσο γρήγορα, σημείωσε πως «δεν παρασκευάσαμε ένα εμβόλιο από το μηδέν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Τέσσερις δεκαετίες έχουν περάσει από τότε που η τεχνολογία αδενοϊικού φορέα εισήχθη στην πράξη».

Ο επιστήμονας πρόσθεσε πως από το 2015 περισσότερα από 3.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια που βασίζονται σε αδενοϊικούς φορείς και αναπτύχθηκαν στο «Gamaleya», το οποίο κατέχει αυτές τις τεχνολογικές πλατφόρμες. Τα εμβόλια με βάση τον αδενοϊικό φορέα δεν δημιουργήθηκαν μόνο στη Ρωσία. Η «CanSino» στην Κίνα και η «Johnson & Johnson» στις ΗΠΑ εργάζονται επίσης με αδενοϊικούς φορείς. Πρώτα απ' όλα, αυτοί αφορούν την ανάπτυξη εμβολίων κατά του Εμπολα.

Κλείνοντας ο Λογκούνοφ ανέφερε ότι στην τρίτη φάση των δοκιμών θα συμμετάσχουν περίπου 30.000 - 40.000 άτομα.

Χτες ο Πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, δήλωσε έτοιμος να κάνει το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού εάν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό. «Αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε τι συμβαίνει και να υπάρχουν εγγυήσεις ότι είναι αποτελεσματικό και προσιτό σε όλους», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, οι αρχές της Βρετανίας κάλεσαν χτες ηλικιωμένους και εθελοντές από τις μειονότητες των Ασιατών και των μαύρων να δηλώσουν συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές για πιθανά εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν δηλώσει εθελοντές για να συμμετάσχουν σε δοκιμές εμβολίων, ανακοίνωσε το υπουργείο Βιομηχανίας της Βρετανίας, όμως πρόσθεσε ότι χρειάζονται περισσότεροι.

«Οι 100.000 εθελοντές είναι μια πολύ καλή αρχή, αλλά χρειαζόμαστε πολλούς περισσότερους από διαφορετικά υπόβαθρα για να συμμετάσχουν σε μελλοντικές έρευνες», δήλωσε η Κέιτ Μπίνγκαμ, επικεφαλής της ομάδας δράσης εμβολίων της Βρετανίας.

Παράλληλα συνεχίζεται η εξέλιξη της πανδημίας, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να προσεγγίζουν χτες τα 22 εκατομμύρια και οι θάνατοι τους 775.000 παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ οι νεκροί της πανδημίας ξεπέρασαν χτες τους 173.000 και στη Βραζιλία τους 108.000. Στην Ινδία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανήλθαν σε πάνω από 2,6 εκατ. και οι νεκροί πλησίασαν τους 52.000.

Στην Ευρώπη, ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων παρατηρήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ