ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ
Ερευνες και απόφαση για τη δολοφονία Χαρίρι

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Καθώς συνεχίζεται η έρευνα για την καταστροφική έκρηξη της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού, με περίπου 200 νεκρούς, 6.000 τραυματίες και πάνω από 300.000 ξεσπιτωμένους, ο Πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν απέρριψε χτες ως «αδύνατο» το ενδεχόμενο η τεράστια έκρηξη να πυροδοτήθηκε από αποθήκη όπλων της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» (που, σημειωτέον, στήριζε μέχρι τώρα την κυβέρνηση συνεργασίας του παραιτηθέντος Χ. Ντιάπ), πρόσθεσε όμως ότι θα εξεταστούν όλες οι πιθανότητες. Αυτά είπε ο Αούν σε συνέντευξή του στην ιταλική «Κοριέρε ντε λα Σέρα» και επισήμανε ότι η έρευνα που διεξάγεται εξετάζει αν η έκρηξη προκλήθηκε από αμέλεια, από ατύχημα ή από «εξωτερική παρέμβαση». «Αν και φαίνεται ότι πρόκειται για ατύχημα, θέλω να αποφύγω να με κατηγορήσουν ότι δεν άκουσα όλες τις φωνές», τόνισε, προσθέτοντας πως «πολλοί άνθρωποι ισχυρίστηκαν ότι είδαν αεροπλάνα να πετούν πάνω από το λιμάνι της Βηρυτού λίγο πριν από την έκρηξη, και παρόλο που δεν είναι πολύ αξιόπιστο, πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις».

Την οποιαδήποτε σχέση της «Χεζμπολάχ» είχε αποκλείσει και ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, λίγο μετά την έκρηξη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ξέρουν καλύτερα το λιμάνι της Χάιφα στο Ισραήλ παρά της Βηρυτού». Βεβαίως, στελέχη της οργάνωσης διαμηνύουν πως αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για δολιοφθορά του Ισραήλ, τότε θα υπάρξουν αντίποινα.

Οι αρχές του Λιβάνου, με συνδρομή Γάλλων και Αμερικανών από το FBI, εξετάζουν τα αίτια που οδήγησαν στην ανάφλεξη των 2.750 τόνων νιτρικής αμμωνίας η οποία ήταν αποθηκευμένη επί 6 χρόνια στο λιμάνι της Βηρυτού και προκάλεσε τη φονική έκρηξη. Ως υπεύθυνος για την ώρα κρατείται ο επικεφαλής του τελωνείου του λιμανιού, ενώ άλλοι αξιωματούχοι έχουν παυθεί από τα καθήκοντά τους.

Μια παράλληλη εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί στο ρευστό σκηνικό του Λιβάνου είναι η πρώτη ανακοίνωση του Ειδικού Δικαστηρίου της Χάγης του ΟΗΕ για τη διερεύνηση της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Ραφίκ Αλ Χαρίρι, από βομβιστική επίθεση το 2005. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, δικαστής Ντέιβιντ Ρε, διαβάζοντας μια σύνοψη της απόφασης του δικαστηρίου (η πλήρης έχει έκταση 2.600 σελίδων) ανέφερε: «Το δικαστήριο είναι της άποψης ότι η Συρία και η "Χεζμπολάχ" μπορεί να είχαν κίνητρα να εξοντώσουν τον Ραφίκ Αλ Χαρίρι και τους πολιτικούς συμμάχους του, ωστόσο δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ηγεσία της "Χεζμπολάχ" είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία του Χαρίρι και δεν υπάρχει οποιαδήποτε απευθείας ένδειξη για συριακή ανάμειξη».

Στοιχεία DNA έδειξαν πως η έκρηξη που σκότωσε τον Χαρίρι πραγματοποιήθηκε από άνδρα καμικάζι βομβιστή, ο οποίος δεν αναγνωρίστηκε ποτέ. Οι εισαγγελείς χρησιμοποίησαν ηχογραφήσεις δορυφορικών τηλεφώνων προκειμένου να επιχειρηματολογήσουν ότι οι κατηγορούμενοι Σαλίμ Τζαμίλ Αγιάς, Χασάν Χαμπίμπ Μέρχι, Ασαντ Χασάν Σάμπρα και Χουσεΐν Χασάν Ονέισι παρακολουθούσαν προσεκτικά τις κινήσεις του Χαρίρι μήνες πριν από την επίθεση, ώστε να τις χρονομετρήσουν και να προβάλουν μια ψευδή ανάληψη ευθύνης ως αντιπερισπασμό. Δικηγόροι διορισμένοι από το δικαστήριο δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν φυσικές αποδείξεις που να συνδέουν τους τέσσερις με το έγκλημα και ότι πρέπει να αθωωθούν. Τελικά ένοχος κηρύχθηκε ο Σαλίμ Αγιάς «πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ως συναυτουργός της εκ προθέσεως δολοφονίας του Ραφίκ Χαρίρι», σύμφωνα με τον δικαστή Ρε. Ο Μουσταφά Μπαχρεντίν, κύριος ύποπτος και «εγκέφαλος» της επίθεσης κατά τους ερευνητές, έχει πεθάνει.

Η ετυμηγορία στη Χάγη μπορεί να πολώσει περαιτέρω την ήδη διαιρεμένη χώρα και να περιπλέξει μια ήδη ταραχώδη κατάσταση μετά την έκρηξη της 4ης Αυγούστου. Ο Χαρίρι ήταν μεγαλοεπιχειρηματίας, σουνιτικού δόγματος, με καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία, που υποσχέθηκε την ανοικοδόμηση του κέντρου και του αεροδρομίου της Βηρυτού. Τον διαδέχτηκε στην κυβέρνηση ο γιος του, Σάαντ, που διετέλεσε πρωθυπουργός για 3 χρόνια.


ΜΑΛΙ
Ενδείξεις για πραξικόπημα

Στρατιώτες ελέγχουν οδικές αρτηρίες

Copyright 2020 The Associated

Στρατιώτες ελέγχουν οδικές αρτηρίες
ΜΠΑΜΑΚΟ.--

Στρατιώτες που έχουν στασιάσει στο Μάλι συνέλαβαν χτες πολιτικούς και στρατιωτικούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην πρωτεύουσα Μπαμακό και τους οδήγησαν στη βάση τους, Κατί, 15 χλμ. από την πρωτεύουσα. Ετσι, στη χώρα αυτή της Δυτικής Αφρικής φαίνεται να συνεχίζεται η «παράδοση» των πραξικοπημάτων. Το ίδιο είχε συμβεί το 2012, όταν και τότε, με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της ισλαμιστικής τρομοκρατίας», είχε γίνει επέμβαση της Γαλλίας, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ο πραγματικός λόγος της επέμβασης ήταν ότι το Μάλι είναι ο 3ος μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στην Αφρική, ενώ στο βορρά - επίκεντρο της διαμάχης - διαθέτει σημαντικά αποθέματα ουρανίου, τα οποία εκμεταλλεύονται γαλλικές πολυεθνικές. Στη χώρα δρουν και άλλες, ανταγωνιστικές προς Γαλλία, ΗΠΑ και ΕΕ δυνάμεις, όπως η Κίνα. Ετσι, στη συνέχεια επιβλήθηκε η παρουσία δυνάμεων της ΕΕ, με πρώτους τους Γάλλους (πρώην αποικία των οποίων ήταν το Μάλι), ενώ και η Ελλάδα, με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ πριν και τώρα της ΝΔ, συμμετέχει με συμβούλους, τελευταία δε, κατόπιν πρότασης της «συμμάχου» Γαλλίας, εξεταζόταν και αποστολή Ελλήνων στρατιωτών.

Οι στασιαστές στο Μάλι ανακοίνωσαν ότι ο Πρόεδρος Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά και ο πρωθυπουργός Μποουμπού Σισέ συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στη στρατιωτική βάση του Κατί, ενώ οι στασιαστές φέρονται να ήταν δυσαρεστημένοι λόγω καθυστέρησης στην καταβολή των μισθών τους και κατηγορούν την κυβέρνηση για διαφθορά.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε την «απόπειρα ανταρσίας» και σύμφωνα με το «Reuters» επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του Μάλι και τους ηγέτες της Ακτής Ελεφαντοστού, της Σενεγάλης και του Νίγηρα. Τη στάση καταδίκασε και η αμερικανική κυβέρνηση, ενώ η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) κάλεσε τους στρατιώτες να επιστρέψουν στους στρατώνες τους

Σύμφωνα με τον Στέφαν Ντούτζαριτς, εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και καλεί τους πολίτες του Μάλι να διαφυλάξουν τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας.

Τα γραφεία της κρατικής τηλεόρασης ORTM εκκενώθηκαν και μεταδιδόταν μαγνητοσκοπημένο πρόγραμμα.


ΛΙΒΥΗ
Προχωρά η συνεργασία Τουρκίας και Κατάρ με τον Σάρατζ

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Σε συμφωνία για αποστολή στην κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, στη Λιβύη, στρατιωτικών συμβούλων από την Τουρκία και το Κατάρ, κατέληξαν στην πρόσφατη επίσκεψή τους στην Τρίπολη οι αντιπροσωπείες από τις δύο αυτές χώρες που εμπλέκονται στη σύγκρουση στην πλούσια σε Ενέργεια αλλά πολύπαθη χώρα. Την ανακοίνωση της συμφωνίας έκανε ο λεγόμενος υφυπουργός Αμυνας της λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΣ), Σαλάχ Αλ Ναμρούς. Οπως σημείωσε, «συμφωνήσαμε με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, και τον υπουργό του Κατάρ, Χαλέντ μπεν Μοχάμεντ Αλ Ατίγια, σε μια τριμερή συνεργασία για την οικοδόμηση του στρατιωτικού θεσμού, στους τομείς της εκπαίδευσης και των συμβουλών».

Αντικείμενο της συμφωνίας είναι η εκπαίδευση Λίβυων ευέλπιδων στις στρατιωτικές ακαδημίες της Τουρκίας και του Κατάρ, ωστόσο δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τους όρους ούτε για το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας αυτής.

Θυμίζουμε ότι στις συζητήσεις Τούρκων και Καταριανών αλλά και του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, που επίσης βρέθηκε στην Τρίπολη, έχει τεθεί το ζήτημα της αποστρατικοποίησης της Σύρτης και της Τζούφρα, κομβικών περιοχών για την πετρελαιοπαραγωγή, που έως τώρα είναι υπό τον έλεγχο του στρατηγού Χάφταρ, ο οποίος στηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έμμεσα τη Ρωσία και τη Γαλλία.

Χαρακτηριστική επίσης της υποκρισίας των δυνάμεων που δρουν στη Λιβύη, με κύριο στόχο τον έλεγχο του ενεργειακού της πλούτου, είναι η δήλωση του εκπροσώπου του Προέδρου της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, που ισχυρίστηκε ότι δήθεν η χώρα του υπερασπίζεται την εδαφική ενότητα και ακεραιότητα της Λιβύης.

Επίσης έσπευσε να δηλώσει ότι «η Αίγυπτος θα μπορούσε να υιοθετήσει εποικοδομητικό ρόλο για την επίλυση της σύγκρουσης», ωστόσο επέκρινε την παρουσία μισθοφόρων, όπως της ρωσικής εταιρείας «Wagner» ή άλλων που έφεραν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) από χώρες όπως το Σουδάν, ο Νίγηρας και το Τσαντ. Λες και δεν κάνουν το ίδιο η Τουρκία και το Κατάρ με χιλιάδες τζιχαντιστές που μεταφέρουν από τη Συρία. Ακόμα ο Τούρκος αξιωματούχος εμφανίστηκε θετικός αν η Ρωσία αναλάβει ένα διαμεσολαβητικό ρόλο, δείχνοντας ότι τα παζάρια στην περιοχή είναι ανοιχτά.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.-- Η «Sibur», η μεγαλύτερη εταιρεία πετροχημικών της Ρωσίας, ξεκίνησε χτες την κατασκευή ενός γιγάντιου πετροχημικού εργοστασίου στη ρωσική Απω Ανατολή, σε σύμπραξη με την Κίνα («Sinopec»), ενώ στο εργοτάξιο συμμετέχει και η γερμανική εταιρεία «Linde». Η επένδυση υπολογίζεται σε 11 δισ. δολάρια και στο νέο εργοστάσιο θα μετατρέπονται προϊόντα που λαμβάνονται κατά την εξόρυξη υδρογονανθράκων, σε πολυμερή, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικών. Η ρωσική Απω Ανατολή αποτελεί πεδίο μεγάλης έκτασης επενδυτικών προγραμμάτων, που ενισχύουν την οικονομική συνεργασία με την Κίνα.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δεκάδες έχουν τραυματιστεί από ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,6 βαθμών Ρίχτερ, που σημειώθηκε χτες το πρωί στο κεντρικό τμήμα των Φιλιππίνων, κοντά στην πόλη Μασμπάτε στην ομώνυμη νήσο. Στην περιοχή αναφέρονται πολλές υλικές ζημιές, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη ζώνη που επλήγη.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Πολλές ρουκέτες ρίχτηκαν χτες από δύο οχήματα στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, κάποιες από τις οποίες κοντά στην κύρια διπλωματική συνοικία της Καμπούλ, σύμφωνα με αξιωματούχους. Εκρήξεις συγκλόνισαν τη διπλωματική συνοικία, η οποία αποκλείστηκε γρήγορα από τις αρχές. Μέχρι το απόγευμα δεν είχε γίνει γνωστό αν υπάρχουν απώλειες, ούτε ποιος είναι ο δράστης της επίθεσης, η οποία έγινε τη Μέρα Ανεξαρτησίας στο Αφγανιστάν και καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ