Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΛΙ
Ενδείξεις για πραξικόπημα

Στρατιώτες ελέγχουν οδικές αρτηρίες

Copyright 2020 The Associated

Στρατιώτες ελέγχουν οδικές αρτηρίες
ΜΠΑΜΑΚΟ.--

Στρατιώτες που έχουν στασιάσει στο Μάλι συνέλαβαν χτες πολιτικούς και στρατιωτικούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην πρωτεύουσα Μπαμακό και τους οδήγησαν στη βάση τους, Κατί, 15 χλμ. από την πρωτεύουσα. Ετσι, στη χώρα αυτή της Δυτικής Αφρικής φαίνεται να συνεχίζεται η «παράδοση» των πραξικοπημάτων. Το ίδιο είχε συμβεί το 2012, όταν και τότε, με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της ισλαμιστικής τρομοκρατίας», είχε γίνει επέμβαση της Γαλλίας, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ο πραγματικός λόγος της επέμβασης ήταν ότι το Μάλι είναι ο 3ος μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στην Αφρική, ενώ στο βορρά - επίκεντρο της διαμάχης - διαθέτει σημαντικά αποθέματα ουρανίου, τα οποία εκμεταλλεύονται γαλλικές πολυεθνικές. Στη χώρα δρουν και άλλες, ανταγωνιστικές προς Γαλλία, ΗΠΑ και ΕΕ δυνάμεις, όπως η Κίνα. Ετσι, στη συνέχεια επιβλήθηκε η παρουσία δυνάμεων της ΕΕ, με πρώτους τους Γάλλους (πρώην αποικία των οποίων ήταν το Μάλι), ενώ και η Ελλάδα, με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ πριν και τώρα της ΝΔ, συμμετέχει με συμβούλους, τελευταία δε, κατόπιν πρότασης της «συμμάχου» Γαλλίας, εξεταζόταν και αποστολή Ελλήνων στρατιωτών.

Οι στασιαστές στο Μάλι ανακοίνωσαν ότι ο Πρόεδρος Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά και ο πρωθυπουργός Μποουμπού Σισέ συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στη στρατιωτική βάση του Κατί, ενώ οι στασιαστές φέρονται να ήταν δυσαρεστημένοι λόγω καθυστέρησης στην καταβολή των μισθών τους και κατηγορούν την κυβέρνηση για διαφθορά.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε την «απόπειρα ανταρσίας» και σύμφωνα με το «Reuters» επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του Μάλι και τους ηγέτες της Ακτής Ελεφαντοστού, της Σενεγάλης και του Νίγηρα. Τη στάση καταδίκασε και η αμερικανική κυβέρνηση, ενώ η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) κάλεσε τους στρατιώτες να επιστρέψουν στους στρατώνες τους

Σύμφωνα με τον Στέφαν Ντούτζαριτς, εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και καλεί τους πολίτες του Μάλι να διαφυλάξουν τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας.

Τα γραφεία της κρατικής τηλεόρασης ORTM εκκενώθηκαν και μεταδιδόταν μαγνητοσκοπημένο πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ