Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ξεκίνησε το συνέδριο των Δημοκρατικών

Αναμένεται να επικυρώσει τις υποψηφιότητες Μπάιντεν και Χάρις στις προεδρικές εκλογές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ξεκίνησε τη Δευτέρα το βράδυ μέσω τηλεδιάσκεψης το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, όπου αναμένεται να επικυρωθούν και επίσημα οι υποψηφιότητες του 77χρονου Τζο Μπάιντεν για Πρόεδρο και της Καμάλα Χάρις για αντιπρόεδρο της χώρας στις εκλογές του Νοέμβρη.

Οπως ήταν αναμενόμενο, στο στόχαστρο όλων των ομιλητών βρέθηκε η διοίκηση του σημερινού Ρεπουμπλικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, που είχε διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της υποψηφιότητας Μπάιντεν για την προεδρία των ΗΠΑ, κατηγορώντας τον Τραμπ για «αυταρχική μορφή διακυβέρνησης».

Ο Σάντερς, που θεωρείται ότι προέρχεται από τη λεγόμενη «αριστερή πτέρυγα» των Δημοκρατικών, απευθύνθηκε ξεκάθαρα στους υποστηρικτές του - ορισμένοι από τους οποίους βλέπουν επιφυλακτικά τον Μπάιντεν - τονίζοντας ότι πολλά από τα ζητήματα της δικής τους ατζέντας πλέον μεταφέρθηκαν στο «επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου». Αλλά «δεν θα έχει καμία σημασία, αν επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ», προειδοποίησε.

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Ρεπουμπλικάνου πρώην κυβερνήτη της πολιτείας Οχάιο στο συνέδριο των Δημοκρατικών υπέρ της υποψηφιότητας Μπάιντεν, επιβεβαιώνοντας τις βαθιές και σύνθετες αντιθέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, τα αδιέξοδα και τη διαπάλη μπροστά στην οικονομική κρίση και τις παγκόσμιες γεωπολιτικές ανακατατάξεις.

Ο Τζον Κέισιτς - ένα από τα γνωστά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων που εμφανίστηκαν στο συνέδριο των Δημοκρατικών - σημείωσε πως εξακολουθεί να είναι Ρεπουμπλικάνος, «αλλά η κομματική μου ταυτότητα έρχεται δεύτερη, μετά την ευθύνη προς τη χώρα μου», ενώ εκτίμησε ότι ο Μπάιντεν «μπορεί να μας κάνει να δούμε την ανθρώπινη υπόσταση του άλλου».

Πάντως ο Τραμπ ισχυρίστηκε χτες ότι μόνο με νοθεία θα χάσει τις εκλογές του Νοέμβρη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με προσχέδιο του προγράμματος εξωτερικής πολιτικής που αναμένεται να εγκρίνει το συνέδριο των Δημοκρατικών, σε περίπτωση που αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας, «θα επιδιώξουμε συνεργασία με τη Ρωσία για τη μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου» και «θα διαπραγματευτούμε συμφωνίες ελέγχου των εξοπλισμών που αντικατοπτρίζουν την εμφάνιση νέων παικτών, όπως η Κίνα», κάτι που επιδιώκει και η διοίκηση Τραμπ.

Παράλληλα όμως αναφέρεται ότι μια κυβέρνηση των Δημοκρατικών «θα αντισταθεί στη Ρωσία» μαζί με τους Ευρωπαίους «εταίρους» και «δεν θα επιτρέψουμε στη Μόσχα να επεμβαίνει στις δημοκρατίες μας. Θα επιβεβαιώσουμε τη δέσμευση της Αμερικής στο ΝΑΤΟ και θα υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας. Θα διατηρήσουμε τη διατλαντική υποστήριξη για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ουκρανίας και την εδαφική της ακεραιότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ