ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Κινήσεις της αντιπολίτευσης για «μεταβίβαση εξουσίας»

Σήμερα συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξετάζοντας κυρώσεις σε αξιωματούχους της χώρας

Οι διαδηλώσεις στο Μινσκ συνεχίζονται

Copyright 2020 The Associated

Οι διαδηλώσεις στο Μινσκ συνεχίζονται
ΜΙΝΣΚ.--

Εντείνεται η κινητικότητα στην αντιπολίτευση της Λευκορωσίας και οι εξωτερικές παρεμβάσεις, επιδιώκοντας τη μεταβίβαση της εξουσίας από τον Πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, στον απόηχο των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου, τις οποίες ΕΕ και ΗΠΑ χαρακτηρίζουν ανελεύθερες και νόθες.

Χτες η εκπρόσωπος της υποψήφιας για την προεδρία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια (έλαβε περίπου 10% των ψήφων) δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι «ολοκληρώνεται η διαδικασία σχηματισμού του 70μελούς συμβουλίου» της ενοποιημένης αντιπολίτευσης, στο οποίο θα συμμετέχουν αρκετά «άτομα με επιρροή». Σύμφωνα με την ίδια, η αντιπολίτευση σχεδιάζει να οικοδομήσει διάλογο με τις αρχές της χώρας για να διασφαλίσει ότι τηρείται η βούληση της πλειοψηφίας του λαού για μεταβίβαση της εξουσίας.

Παράλληλα, από προχτές οι εργαζόμενοι μίας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Λευκορωσίας, της «Belaruskalya», αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην πανεθνική απεργία και τα ορυχεία έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους, σύμφωνα με δήλωση του συνδικάτου. Χτες, περίπου 200 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη φυλακή όπου κρατείται από τις 29 Μάη ο σύζυγος της Τιχανόφσκαγια, Σεργκέι Τιχανόφσκι, ο οποίος είναι γνωστός «μπλόγκερ» και είχε δηλώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για τις φετινές προεδρικές εκλογές. Κατηγορείται κυρίως για «διατάραξη της δημόσιας τάξης» και κινδυνεύει με πολυετή κάθειρξη.

Ο Λουκασένκο δήλωσε χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι τα στρατεύματα της χώρας στα δυτικά σύνορα έχουν τεθεί σε πλήρη επιφυλακή μάχης, προειδοποιώντας για εντάσεις.

Επαφές ΕΕ - Ρωσίας

Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των 27 κρατών - μελών, εξετάζοντας επιπλέον κυρώσεις σε αξιωματούχους της Λευκορωσίας και υποστηρίζοντας τους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης, που απαιτούν την παραίτηση του Λουκασένκο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι ήρθε σε επαφή με την Τιχανόφσκαγια, η οποία έχει διαφύγει στη Λιθουανία.

Σε χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι «απόπειρες για εξωτερική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις και άσκηση πιέσεων στην ηγεσία της Λευκορωσίας είναι απαράδεκτες και θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις». Πάντως ο Πούτιν έχει διαβεβαιώσει τον Λουκασένκο ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια απέναντι σε «εξωτερικές απειλές», εφόσον χρειαστεί, στο πλαίσιο της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO).

Η Μέρκελ υπογράμμισε ότι η λευκορωσική κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει τη βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, να απελευθερώσει αμέσως πολιτικούς κρατουμένους και να αρχίσει έναν εθνικό διάλογο με την αντιπολίτευση και την κοινωνία, για να ξεπεραστεί η κρίση.

ΙΣΡΑΗΛ
Σφίγγει τον αποκλεισμό στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός κατοχής συνεχίζει αυτές τις μέρες τις επιθέσεις στη Γάζα, με πρόσχημα τα λεγόμενα εμπρηστικά μπαλόνια της «Χαμάς», και στη Δυτική Οχθη τις κατεδαφίσεις σπιτιών, τους τραυματισμούς και τις συλλήψεις Παλαιστινίων.

Με τον αποκλεισμό του μόνου εμπορικού περάσματος στη Γάζα, Καρέμ Αμπου Σάλεμ, νοτιοανατολικά της Ράφα, από το Ισραήλ, ήδη από τις 12 Αυγούστου, ο μοναδικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της πολύπαθης λωρίδας γης έκλεισε χτες καθώς δεν μπόρεσε να αναπληρώσει τα απαραίτητα καύσιμα για να τεθεί σε λειτουργία. Ετσι η ήδη μειωμένη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους βασανισμένους κατοίκους της Γάζας θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες διαβίωσης, όπου επίσης η ανεργία θερίζει, με πάνω από 65% στους νέους. Ακόμη, το Ισραήλ απαγόρευσε την Κυριακή στους αλιείς από τη Γάζα την πρόσβαση στη θάλασσα.

Τη Δευτέρα ωστόσο έγινε γνωστό ότι αιγυπτιακή αντιπροσωπεία πήγε στη Γάζα, στα Παλαιστινιακά εδάφη και το Ισραήλ, για να διαπραγματευτεί να επιτραπεί να φτάνει «βοήθεια» στη Γάζα. Με βάση τη λεγόμενη εκεχειρία που υπέγραψαν πέρσι, με την υποστήριξη του ΟΗΕ, της Αιγύπτου και του Κατάρ, η «Χαμάς» και το Ισραήλ, προβλέπεται να φτάνουν κάθε μήνα 30 εκατ. δολάρια από το Κατάρ μέσω Ισραήλ, για χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων στη Γάζα, πράγμα που έχει διακοπεί με την ένταση του τελευταίου διαστήματος.

Ταυτόχρονα, στη Δυτική Οχθη ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε τη νύχτα της Τρίτης 8 Παλαιστίνιους στην περιοχή της Τζενίν, οι οποίοι αντιστέκονταν στην κατεδάφιση των σπιτιών τους, ανάμεσά τους και ένας 17χρονος. Στην Ιεριχώ και τη Βηθλεέμ επίσης συνελήφθησαν δύο έφηβοι ενώ κοντά στο τζαμί Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ πυροβολήθηκε θανάσιμα ένας 30χρονος που, κατά τον ισραηλινό στρατό, ήταν οπλισμένος με μαχαίρι.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στα Παλαιστινιακά εδάφη ενάντια στη συμφωνία Ισραήλ - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ, που ουσιαστικά δίνει «αέρα στα πανιά» στην ισραηλινή κατοχή. Πάντως, παρά τη συμφωνία, το Ισραήλ εξακολουθεί να διαφωνεί με την πώληση όπλων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) από τις ΗΠΑ, καθώς έχουν διαρρεύσει πληροφορίες για πώληση μαχητικών «F-35», που ήδη διαθέτει το Ισραήλ.

ΗΠΑ
Ξεκίνησε το συνέδριο των Δημοκρατικών

Αναμένεται να επικυρώσει τις υποψηφιότητες Μπάιντεν και Χάρις στις προεδρικές εκλογές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ξεκίνησε τη Δευτέρα το βράδυ μέσω τηλεδιάσκεψης το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, όπου αναμένεται να επικυρωθούν και επίσημα οι υποψηφιότητες του 77χρονου Τζο Μπάιντεν για Πρόεδρο και της Καμάλα Χάρις για αντιπρόεδρο της χώρας στις εκλογές του Νοέμβρη.

Οπως ήταν αναμενόμενο, στο στόχαστρο όλων των ομιλητών βρέθηκε η διοίκηση του σημερινού Ρεπουμπλικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, που είχε διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της υποψηφιότητας Μπάιντεν για την προεδρία των ΗΠΑ, κατηγορώντας τον Τραμπ για «αυταρχική μορφή διακυβέρνησης».

Ο Σάντερς, που θεωρείται ότι προέρχεται από τη λεγόμενη «αριστερή πτέρυγα» των Δημοκρατικών, απευθύνθηκε ξεκάθαρα στους υποστηρικτές του - ορισμένοι από τους οποίους βλέπουν επιφυλακτικά τον Μπάιντεν - τονίζοντας ότι πολλά από τα ζητήματα της δικής τους ατζέντας πλέον μεταφέρθηκαν στο «επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου». Αλλά «δεν θα έχει καμία σημασία, αν επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ», προειδοποίησε.

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Ρεπουμπλικάνου πρώην κυβερνήτη της πολιτείας Οχάιο στο συνέδριο των Δημοκρατικών υπέρ της υποψηφιότητας Μπάιντεν, επιβεβαιώνοντας τις βαθιές και σύνθετες αντιθέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, τα αδιέξοδα και τη διαπάλη μπροστά στην οικονομική κρίση και τις παγκόσμιες γεωπολιτικές ανακατατάξεις.

Ο Τζον Κέισιτς - ένα από τα γνωστά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων που εμφανίστηκαν στο συνέδριο των Δημοκρατικών - σημείωσε πως εξακολουθεί να είναι Ρεπουμπλικάνος, «αλλά η κομματική μου ταυτότητα έρχεται δεύτερη, μετά την ευθύνη προς τη χώρα μου», ενώ εκτίμησε ότι ο Μπάιντεν «μπορεί να μας κάνει να δούμε την ανθρώπινη υπόσταση του άλλου».

Πάντως ο Τραμπ ισχυρίστηκε χτες ότι μόνο με νοθεία θα χάσει τις εκλογές του Νοέμβρη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με προσχέδιο του προγράμματος εξωτερικής πολιτικής που αναμένεται να εγκρίνει το συνέδριο των Δημοκρατικών, σε περίπτωση που αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας, «θα επιδιώξουμε συνεργασία με τη Ρωσία για τη μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου» και «θα διαπραγματευτούμε συμφωνίες ελέγχου των εξοπλισμών που αντικατοπτρίζουν την εμφάνιση νέων παικτών, όπως η Κίνα», κάτι που επιδιώκει και η διοίκηση Τραμπ.

Παράλληλα όμως αναφέρεται ότι μια κυβέρνηση των Δημοκρατικών «θα αντισταθεί στη Ρωσία» μαζί με τους Ευρωπαίους «εταίρους» και «δεν θα επιτρέψουμε στη Μόσχα να επεμβαίνει στις δημοκρατίες μας. Θα επιβεβαιώσουμε τη δέσμευση της Αμερικής στο ΝΑΤΟ και θα υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας. Θα διατηρήσουμε τη διατλαντική υποστήριξη για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ουκρανίας και την εδαφική της ακεραιότητα».

Χιλιάδες απολύσεις στα «Marks and Spencer»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την κατάργηση 7.000 θέσεων εργασίας τους επόμενους τρεις μήνες ανακοίνωσε χτες η βρετανική αλυσίδα καταστημάτων λιανικού εμπορίου «Marks and Spencer», λέγοντας πως εξαιτίας της πανδημίας έχει μειωθεί η προσέλευση πελατών στα καταστήματα.

Ο όμιλος, ο οποίος απασχολεί περισσότερους από 80.000 εργαζομένους παγκοσμίως, ανέφερε ότι οι μειώσεις του εργατικού δυναμικού του θα πραγματοποιηθούν κυρίως σε «εθελοντική» βάση ή μέσω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Παράλληλα τα καταστήματα «Marks and Spencer» σκοπεύουν να προσαρμοστούν στην αλλαγή των συνηθειών των καταναλωτών και να προωθήσουν τις διαδικτυακές δραστηριότητές τους, μειώνοντας το εργασιακό «κόστος».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αντιδράσεις για αστυνομική βία κατά ανηλίκου

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ερευνα ξεκίνησε στη Γερμανία μετά τη δημοσίευση ενός βίντεο, όπου ένας αστυνομικός καταγράφεται να γονατίζει στο λαιμό ενός ανηλίκου, κατά την προσαγωγή του, ένα περιστατικό που θυμίζει τη σύλληψη του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, η δολοφονία του οποίου πυροδότησε μεγάλες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ.

Στο βίντεο, που κυκλοφόρησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνονται δύο αστυνομικοί, ο ένας με το γόνατό του να πιέζει αρχικά το κεφάλι του υπόπτου προτού γονατίσει στο λαιμό του, παρά τις φωνές διαμαρτυρίας που ακούγονται.

Το περιστατικό σημειώθηκε στο Ντίσελντορφ το Σάββατο και ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας διέταξε να διεξαχθεί έρευνα. Ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει πως ο νεαρός επιτέθηκε εναντίον των αστυνομικών, όταν εκείνοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια ομάδα χούλιγκαν και πως «το βίντεο εξετάζεται ενδελεχώς».

Η νομοθεσία επιτρέπει στη γερμανική αστυνομία να ακινητοποιεί έναν ύποπτο κατεβάζοντας το κεφάλι του, όχι γονατίζοντας στο λαιμό του, επισήμανε ένας εκπρόσωπος Τύπου της συνδικαλιστικής ένωσης αστυνομικών σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο, ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις καθώς ενώ ο νεαρός είναι ακινητοποιημένος στο έδαφος, ο αστυνομικός συνεχίζει να πιέζει με το γόνατό του το κεφάλι και το λαιμό του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ