ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μπαράζ κρουσμάτων σε νοσοκομεία

Ο φόβος να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η πανδημία, εξαιτίας των μέτρων της κυβέρνησης που είναι απολύτως προσανατολισμένα στις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, κυριαρχεί στους υγειονομικούς, που βιώνουν από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της πολιτικής της «ατομικής ευθύνης» και της έλλειψης μέτρων και μέσων ατομικής προστασίας στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Χτες, ανακοινώθηκαν συνολικά 70 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, με τα 15 από αυτά να αφορούν υγειονομικούς. Ειδικότερα, διαγνώστηκαν 14 κρούσματα κορονοϊού μεταξύ του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην Α΄ Παθολογική Κλινική (Κλινική Covid-19) του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Το σύνολο σχεδόν του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών λοιμωξιολόγων, βρέθηκε θετικό στον ιό και τίθεται σε καραντίνα. Ως τις 21 Αυγούστου το νοσοκομείο δεν θα δέχεται νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία απολύμανσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις ανάγκες των ασθενών με κορονοϊό που ήδη νοσηλεύονται στην Α' Παθολογική Κλινική, εξετάζεται να κινητοποιηθούν υγειονομικοί από άλλες κλινικές, καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί να καλύψει τα κενά που δημιουργήθηκαν.

Στο μεταξύ, στα 9 θετικά κρούσματα που βρέθηκαν σε υγειονομικούς του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», χτες, προστέθηκε άλλο ένα.

Οπως καταγγέλλουν οι υγειονομικοί, αυτές είναι οι επιπτώσεις της έλλειψης μέσων ατομικής προστασίας και της επιλογής της κυβέρνησης για δειγματοληπτικούς ελέγχους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τους χορηγείται μια απλή χειρουργική μάσκα για να βγάλουν το 8ωρο ενώ σε δύο ώρες έχει βγει ήδη ακατάλληλη. Τραυματιοφορείς και χειριστές καταγγέλλουν ότι δεν τους δίνονται οι ειδικές προστατευτικές μάσκες FFP3. Παράλληλα, είναι τέτοια η ένταση της δουλειάς λόγω έλλειψης προσωπικού που εκτίθενται διαρκώς σε κίνδυνο.

Οσο λοιπόν και να προσπαθεί η κυβέρνηση να περιορίσει τον υποχρεωτικό έλεγχο σε όσους επιστρέφουν από άδειες, οι περιπτώσεις των υγειονομικών του «Παπαγεωργίου» και του ΑΧΕΠΑ που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της. Οπως αποδείχθηκε, οι περισσότεροι υγειονομικοί νόσησαν ενώ βρίσκονταν στην εργασία τους και δεν εντοπίστηκαν με την επιστροφή τους από την άδεια ώστε να τεθούν σε περιορισμό.

Γι' αυτό τα σωματεία τους ζητούν καθολικό έλεγχο όλων των εργαζομένων σε τακτά χρονικά διαστήματα και όχι δειγματοληπτικό. Επίσης, ζητούν να ελέγχονται όλοι οι ασθενείς που κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο και όχι μόνο τα περιστατικά που χρειάζονται προεγχειρητικό έλεγχο. Και, τέλος, ενίσχυση των μέσων ατομικής προστασίας.

Ακόμα, υπάρχουν και περιπτώσεις, όπως του διοικητή του Νοσοκομείου Κιλκίς που διαγνώστηκε θετικός από το μοριακό τεστ που έκανε μετά την επιστροφή του από άδεια και τέθηκε σε κατ' οίκον νοσηλεία.

Επικίνδυνα μπαλώματα

Το κενό που δημιουργείται με την αναστολή εισδοχής θετικών κρουσμάτων στην κλινική κορονοϊού του ΑΧΕΠΑ, η κυβέρνηση προσπαθεί να το καλύψει άρον άρον με επίσης πρόχειρες λύσεις, χωρίς να μπορεί να διασφαλίσει ότι οι κλινικές που στήνει στο πόδι θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες νοσηλείας, οι οποίες θα προκύψουν από τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα.

Σύμφωνα λοιπόν με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ), ορίζονται ως νοσοκομεία για νοσηλεία κρουσμάτων Covid-19 στη Θεσσαλονίκη τα Νοσοκομεία Ιπποκράτειο και «Παπαγεωργίου» και επίσης το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.

Επανέρχεται επιτακτικά η έναρξη λειτουργίας του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» ως νοσοκομείου αναφοράς, ενώ μέχρι χτες διαδιδόταν ότι θα μετατεθεί για την επόμενη βδομάδα και έμειναν παραπίσω οι αναγκαίες διαδικασίες για την εξασφάλιση χώρων και προσωπικού. Και το Νοσοκομείο Κατερίνης που είχε ανακοινωθεί ότι θα αρχίσει να λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς από την ερχόμενη Δευτέρα με το μέγιστο 10 κλίνες Covid-19, φαίνεται να μην είναι έτοιμο.

Στο μεταξύ, διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ παραμένει η 17χρονη και σύμφωνα με πληροφορίες η κατάστασή της, παρά τα σημάδια βελτίωσης που παρουσίασε, κρίνεται σταθερή και σοβαρή. Ακόμα δεν έγινε γνωστό αν αντιμετωπίζει κάποιο υποκείμενο νόσημα. Τέλος, εξιτήριο πήρε χτες το 29 ημερών βρέφος το οποίο νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο.

Με μάσκες το άνοιγμα των σχολείων

Συνεχίζει να παραπέμπει σε νεότερες ανακοινώσεις, στο μέλλον, το υπουργείο Παιδείας

Eurokinissi

Με το σταγονόμετρο συνεχίζει να δίνει η κυβέρνηση την εικόνα για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτέμβρη, συνεχίζοντας να αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα που εντείνουν την ανησυχία γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών.

Χτες ανακοινώθηκε ότι η επαναλειτουργία των σχολείων θα γίνει σε πλήρη σύνθεση, δηλαδή με όλους τους μαθητές και όχι μισούς - μισούς εκ περιτροπής, όπως έγινε τον Μάη - Ιούνη. Ακόμα έγινε λόγος για «εκτεταμένη χρήση μάσκας» και για διαφορετικά διαλείμματα των μαθητών. Για άλλη μια φορά όμως δεν διευκρινίστηκε τι θα γίνει με τις ευπαθείς ομάδες μαθητών και εκπαιδευτικών, πώς θα αντιμετωπιστούν ελλείψεις χώρων και προβληματικές υποδομές που υπάρχουν σε πολλά σχολεία, δεν ειπώθηκε τίποτα για την αναπλήρωση της ύλης που χάθηκε την προηγούμενη χρονιά, για τη στελέχωση των σχολείων με το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό, με προσωπικό καθαριότητας, για σύνδεση των σχολικών συγκροτημάτων με υγειονομικές υπηρεσίες ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη παρακολούθηση κ.ο.κ.

Οι ανακοινώσεις έγιναν χτες μετά από τηλεδιάσκεψη της υπουργού Νίκης Κεραμέως και των υφυπουργών Σοφίας Ζαχαράκη και Βασίλη Διγαλάκη με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού Covid-19.

Κρούσμα κορονοϊού σε αστυνομικό τμήμα της Δυτικής Αττικής

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις σοβαρές καταγγελίες αστυνομικών

Ερώτηση για κρούσμα κορονοϊού σε αστυνομικό τμήμα της Δυτικής Αττικής κατέθεσαν στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και Νίκος Παπαναστάσης.

Οπως σημειώνουν σε αυτή, «η Πρωτοβουλία Αστυνομικών και αστυνομικοί με ανακοινώσεις και επιστολές τους καταγγέλλουν την αδιαφορία των προϊσταμένων τους Αστυνομικών Υπηρεσιών, καθώς και των αρμόδιων Υπηρεσιών Υγείας, για τη λήψη και εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων σε σχέση με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού σε Αστυνομικό Τμήμα της Δυτικής Αττικής.

Τονίζουν ότι μετά την επιβεβαίωση ως θετικού στον Covid-19 ενός αστυνομικού, που είχε ασθενήσει τις τελευταίες μέρες, αυτός τέθηκε σε καραντίνα και δεν λήφθηκε κανένα άλλο μέτρο.

Συγκεκριμένα, δεν δόθηκαν οδηγίες για το χειρισμό του περιστατικού, δεν εξετάστηκαν οι άλλοι αστυνομικοί που έκαναν μαζί του υπηρεσίες στην ίδια βάρδια και εξακολούθησαν να εργάζονται κανονικά και να έρχονται σε επαφή με πολίτες που εξυπηρετούνται από το συγκεκριμένο Αστυνομικό Τμήμα. Δύο μάλιστα αστυνομικοί από το ίδιο Αστυνομικό Τμήμα, που εκτελούσαν υπηρεσία μαζί με τον θετικό αστυνομικό στο ίδιο περιπολικό αυτοκίνητο, αναγκάστηκαν αυτοβούλως να τεθούν σε καραντίνα και να προσφύγουν σε ιδιωτικά κέντρα εξέτασης για τον κορονοϊό. Για τον αστυνομικό που νόσησε δεν έγινε μέχρι τώρα ιχνηλάτηση των επαφών του και η απολύμανση στο Αστυνομικό Τμήμα έγινε με καθυστέρηση.

Οι αστυνομικοί συμπεραίνουν ότι από την κυβέρνηση υπάρχει πλήρης αδιαφορία για την υγεία τους και απόλυτη έλλειψη ενδιαφέροντος για την επίλυση των προβλημάτων τους. Σύμφωνα μάλιστα με επιστολές Ενώσεων Αστυνομικών, έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα περιπτώσεις απόκρυψης και μη γνωστοποίησης περιστατικών με κρούσματα κορονοϊού σε αστυνομικούς, κρατούμενους και πολίτες που επισκέπτονται Αστυνομικά Τμήματα και επισημαίνουν τις ολέθριες συνέπειες αυτής της τακτικής για τη διασπορά του κορονοϊού στους αστυνομικούς και την κοινότητα.

Το ΚΚΕ, με αφορμή παρόμοιο περιστατικό σε Αστυνομικό Τμήμα της Δυτικής Αττικής, κατέθεσε την Ερώτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 5345/1-4-2020, με θέμα την έκδοση μνημονίου ενεργειών για την προστασία του αστυνομικού προσωπικού κατά το χειρισμό κρουσμάτων κορονοϊού, κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις για μέτρα που επιβάλλεται να λάβει η κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η κυβέρνηση επιβάλλεται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των αστυνομικών».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του Κόμματος ρωτάνε τον υπουργό: «Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων που αφορούν το χειρισμό των κρουσμάτων κορονοϊού στα Αστυνομικά Τμήματα;

Για τη διαρκή διάθεση στους αστυνομικούς Μέσων Ατομικής Προστασίας, ιδιαίτερα όπου δεν είναι εφικτή η τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους;

Για τη μόνιμη και σταθερή απολύμανση των Αστυνομικών Τμημάτων και των οχημάτων;

Για να μην αποκρύπτονται τα κρούσματα Covid-19, με συνέπεια τη διασπορά του κορονοϊού;».

Επιπλέον, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης κατέθεσαν ως Αναφορά στη Βουλή την ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης με την οποία ζητούν την πραγματοποίηση μοριακού τεστ σε όλους τους αστυνομικούς που επιστρέφουν από άδεια. Οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης είναι ανάστατοι με τα 8 θετικά κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν σε τουλάχιστον 6 Υπηρεσίες.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ
Να χορηγείται δωρεάν η μη ιατρική μάσκα προστασίας σε προσωπικό και στρατευμένους

Να χορηγείται δωρεάν η μη ιατρική μάσκα προστασίας, που επέβαλε η κυβέρνηση να φορούν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και οι στρατευμένοι, ζητούν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση επισημαίνεται:

«Η κυβέρνηση με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, επέβαλε την υποχρεωτική χρήση της μη ιατρικής μάσκας προστασίας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού στο σύνολο της Επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων των στρατοπέδων, των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης και όλων των ανοιχτών δομών φιλοξενίας.

Για το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και τους στρατευμένους, λόγω του ωραρίου απασχόλησης, αλλά και των υπηρεσιών καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας, απαιτείται η αγορά σημαντικού αριθμού μασκών, γεγονός που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό τους.

Η κυβέρνηση οφείλει να χορηγήσει άμεσα δωρεάν μάσκες σε όλους.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για τη δωρεάν εξασφάλιση μασκών στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και τους στρατευμένους;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ