ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Συνεχίζουν τον αγώνα για το εισόδημα και τα δικαιώματά τους

Διαμαρτυρία σήμερα στις 5 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας

Από τις συνεχείς κινητοποιήσεις των εργαζομένων του κλάδου το προηγούμενο διάστημα
Από τις συνεχείς κινητοποιήσεις των εργαζομένων του κλάδου το προηγούμενο διάστημα
Σε διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας καλεί σήμερα Τετάρτη στις 5 μ.μ. το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, απαιτώντας να μπει τέρμα στις απαράδεκτες καθυστερήσεις στην καταβολή της αποζημίωσης «ειδικού σκοπού» και να παρθούν μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων, για την προστασία των δικαιωμάτων και της υγείας τους.

«Απαιτούμε άμεσα να σταματήσει η κοροϊδία με την καταβολή της πενιχρής αποζημίωσης των 534 ευρώ, που καταβάλλεται κάθε δύο μήνες, δημιουργώντας άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε μας και τις οικογένειές μας», υπογραμμίζει το κλαδικό Συνδικάτο και διεκδικεί: Να πληρωθεί άμεσα η αποζημίωση «ειδικού σκοπού». Αμεση διακοπή πληρωμών σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και εφορία. Αμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Δωρεάν πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου στον μηχανισμό στήριξης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

«Δυναμώνουμε την οργάνωσή μας και την πάλη μας. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας. Κανένας μόνος του, να πληρώσουν τώρα κράτος και εργοδοσία», τονίζει το Συνδικάτο στο κάλεσμά του.

Στην κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας καλεί και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος. Η κυβέρνηση, όπως καταγγέλλει, «αγνοεί πλήρως» τις ανάγκες επιβίωσης των εργαζομένων στον κλάδο, «προβλέποντας με πρόσφατη απόφαση επιδότηση 534 ευρώ μόνο για τους επιχειρηματίες και όχι για τους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων».

Αγωνιστικές παρεμβάσεις σε ξενοδοχεία στην Κρήτη

Στο μεταξύ, κινητοποίηση στο ξενοδοχείο «Gouves Water Park Holiday Resort», διεκδικώντας να εφαρμοστεί η Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να σταματήσουν τα φαινόμενα εντατικοποίησης, έκαναν συνδικαλιστές της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων στο Ηράκλειο.

Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, η εργοδοσία του ξενοδοχείου «έχει καταργήσει με το "έτσι θέλω" το διάλειμμα των εργαζομένων, τα ωράρια φτάνουν και τις 12 ώρες σε μέρες με αυξημένο φόρτο εργασίας, ενώ δεν παίρνουν καθόλου ρεπό». Αποτέλεσμα της εντατικοποίησης ήταν η λιποθυμία εργαζόμενης τις προηγούμενες μέρες.

«Η λιποθυμία της συναδέλφου δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό», τονίζει η ΔΑΣ και υπενθυμίζει ότι πριν από έναν περίπου μήνα εργαζόμενος λιποθύμησε από την εξάντληση και απολύθηκε ενώ ήταν σε αναρρωτική άδεια. Οπως εξηγεί η ΔΑΣ, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι αντιμετωπίζουν εντατικοποίηση, μειώσεις μισθών, απλήρωτες υπερωρίες, εκ περιτροπής εργασία, δουλειά χωρίς ρεπό, εργοδοτική τρομοκρατία. Επιπλέον, τα μέτρα προστασίας της υγείας τους είναι ελλιπή, αφού «δουλεύουν ο ένας επάνω στον άλλο, εξαντλημένοι από την κούραση, και το μόνο μέσο προστασίας είναι μία μάσκα για 10 - 12 ώρες δουλειάς».

Την ίδια ώρα, απλήρωτοι για τον Ιούλη παραμένουν οι εργαζόμενοι σε δύο «πεντάστερα» ξενοδοχεία γνωστού ομίλου στο Ρέθυμνο. Οπως καταγγέλλει μάλιστα η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου, η απάντηση των εκπροσώπων της εργοδοσίας στους εργαζόμενους ήταν ότι... «δεν γνωρίζουν» πότε θα καταβληθεί η πρώτη μισθοδοσία του προσωπικού για τη φετινή σεζόν.

Παρέμβαση για το ζήτημα έκαναν οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές της ΔΑΣ στον διευθυντή προσωπικού του ομίλου. Με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ καταγγέλλει την κοροϊδία που έχουν δεχθεί φέτος όσον αφορά το εισόδημά τους οι εργαζόμενοι, τόσο από την εργοδοσία όσο και από την κυβέρνηση. «Δεν θα κάνουμε λογαριασμό των θυσιών μας στο τέλος της σεζόν», τονίζει και καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν αγωνιστική απάντηση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σύσκεψη σωματείων για την οργάνωση της πάλης

Σύσκεψη για την προετοιμασία της αγωνιστικής παρέμβασής τους ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού, στις αρχές του Σεπτέμβρη στο φόρουμ της ΔΕΘ, ετοιμάζουν σωματεία της Θεσσαλονίκης.

Η σύσκεψη θα γίνει αύριο, Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στο «Θεατράκι των εποχών» στη Νέα Παραλία, με τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

Το κάλεσμα για τη διοργάνωση της σύσκεψης υπογράφουν τα Σωματεία Οικοδόμων, Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων, Εμποροϋπαλλήλων, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων.

Μπροστά στη σύσκεψη ανοίγουν τη συζήτηση στους χώρους δουλειάς, με αφορμή την πανδημία και την επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας που θυσιάζουν τα δικαιώματα και την υγεία των εργαζομένων και των παιδιών τους για να θωρακίσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Σημειώνουν την ανάγκη οργάνωσης της πάλης για την προστασία της υγείας μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, για να αποκρουστεί η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα που βρίσκεται σε εξέλιξη με απολύσεις, αναστολή συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, τηλεργασία και άλλα αντεργατικά μέτρα.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επίδομα τοκετού - λοχείας για όλες τις εποχικά εργαζόμενες στον Τουρισμό

Τη χορήγηση του επιδόματος τοκετού - λοχείας στις εποχικά εργαζόμενες στον Τουρισμό χωρίς όρους και προϋποθέσεις ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας.

Η χορήγηση του επιδόματος από τον ΕΦΚΑ στις εργαζόμενες που γεννούν γίνεται με την προϋπόθεση της συμπλήρωσης 200 τουλάχιστον ημερών εργασίας κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια από την ημερομηνία τοκετού. Στην περίπτωση των εποχικά εργαζομένων, η προϋπόθεση αυτή αποκλείει πολλές εργαζόμενες.

«Οι εποχιακά εργαζόμενες στον Τουρισμό δουλεύουν συνήθως τους μήνες Ιούνη, Ιούλη, Αύγουστο, Σεπτέμβρη και παίρνουν λίγο παραπάνω από 100 ένσημα ετησίως. Αλλά και εκείνες που εργάζονται από τον Απρίλη ή τον Μάη έως τον Οκτώβρη, σπάνια υπερβαίνουν τα 100 ένσημα, καθώς οι εργοδότες συστηματικά κλέβουν τα ένσημα των εργαζομένων, ενώ το κράτος έχει αποδυναμώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς», επισημαίνει στο κείμενο της Ερώτησης ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Η κατάσταση έχει γίνει ακόμα χειρότερη τη φετινή σεζόν, καθώς οι εργαζόμενες στον Τουρισμό και τους συναφείς κλάδους «πλήρωσαν» τις επιπτώσεις της πανδημίας στην τουριστική κίνηση με ανεργία, αναστολή των συμβάσεών τους, λιγότερες ή και καθόλου μέρες εργασίας. «Το πρόβλημα αφορά τις εποχιακές εργαζόμενες που θα γεννήσουν φέτος, αλλά και εκείνες που θα γεννήσουν του χρόνου», υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ επισημαίνει ότι το πρόβλημα αγγίζει και εργαζόμενες άλλων κλάδων.

Το ΚΚΕ διεκδικεί τη χορήγηση επιδόματος αδείας τοκετού και λοχείας σε όλες τις γυναίκες που γεννούν, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση. Με την Επίκαιρη Ερώτηση καλεί τον υπουργό Εργασίας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει προκύψει για πολλές εργαζόμενες, με τη χορήγηση του επιδόματος στις εποχικά απασχολούμενες που δεν συμπληρώνουν την προϋπόθεση των 200 ενσήμων.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Αύριο η εκδήλωση αλληλεγγύης

Με πλατύ άνοιγμα σε μεγάλους χώρους δουλειάς, τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων εντείνουν τις προετοιμασίες για την εκδήλωση αλληλεγγύης που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, στις 9 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Με ένα αναλυτικό τετρασέλιδο, που θέτει στο επίκεντρο όλα τα βασικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα την εργατική τάξη, τα σωματεία δίνουν τη μάχη να φτάσει παντού το μήνυμα: «Δεν θα υπομείνουμε νέα βάσανα και θυσίες για τα κέρδη των καπιταλιστών. Δυναμώνουμε την οργάνωση, τη συλλογική διεκδίκηση, την αλληλεγγύη».

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες και σήμερα ξεδιπλώνεται ένα πρόγραμμα περιοδειών σε όλες τις βιομηχανίες τροφίμων της περιοχής, με βασικό ζήτημα την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους μεγάλους χώρους δουλειάς. Τα πρόσφατα μαζικά κρούσματα κορονοϊού σε εργάτες βιομηχανίας κρέατος και ελαιουργίας στη Βόρεια Ελλάδα είναι τρανταχτά παραδείγματα της ανάγκης οι εργαζόμενοι να μην εναποθέσουν την προφύλαξη της υγείας τους στην εργοδοσία, τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Δημήτρης Καλύβας, και συνεχίζει: «Κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία θυσιάζουν την υγεία του λαού στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας. Για τα συνδικάτα είναι στοιχείο της αλληλεγγύης να μην αφήσουν κανέναν εργαζόμενο απροστάτευτο. Με την οργάνωσή μας παρεμβαίνουμε για κάθε πρόβλημα χωρίς καμία καθυστέρηση».

Παράλληλα, το Σωματείο Μουσικών «Η Αλληλοβοήθεια» με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι την ώρα που η κυβέρνηση έκανε τα υγειονομικά πρωτόκολλα κουρελόχαρτο για τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων, των εφοπλιστών και των αεροπορικών εταιρειών, αφήνει χωρίς στήριξη χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου, οι οποίοι βρέθηκαν «στον αέρα» με την απαγόρευση των πανηγυριών και των υπόλοιπων ανοιχτών εκδηλώσεων. Το Σωματείο καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν με τις οικογένειές τους στην αυριανή εκδήλωση αλληλεγγύης, ενώ ανακοίνωσε τη συμμετοχή δεκάδων μουσικών, οι οποίοι θα παρουσιάσουν αφιέρωμα στην ηπειρώτικη παραδοσιακή μουσική.

Προκλητικοί «πανηγυρισμοί» της κυβέρνησης

Την ίδια ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να τσακίζονται από την εντεινόμενη επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης μέσα στην πανδημία, που αναγκάζονται να επιβιώνουν με πενιχρά επιδόματα τα οποία μάλιστα καταβάλλονται με μεγάλες καθυστερήσεις, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας συνεχίζουν να προκαλούν με διθυραμβικές ανακοινώσεις περί δήθεν στήριξης των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων.

Χτες, με νέες δηλώσεις του, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ισχυρίστηκε ότι «συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον κόσμο της εργασίας και προετοιμάζουμε νέες πολιτικές για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας...». Αφορμή για τους νέους προκλητικούς πανηγυρισμούς ήταν η κυβερνητική ανακοίνωση ότι την Παρασκευή 28 Αυγούστου προγραμματίζεται η πληρωμή αποζημίωσης «ειδικού σκοπού»... του μηνός Ιούλη!

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την καθυστέρηση αυτή, ο υπουργός ισχυρίστηκε πως «πρέπει πρώτα να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις και έλεγχοι και να αποφευχθούν οι διπλοπληρωμές...». Ετσι, την ίδια ώρα που χωρίς τέτοια προσχήματα ρέει απρόσκοπτα πακτωλός ενισχύσεων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, οι εργαζόμενοι φτάνουν να περιμένουν ακόμα και δύο μήνες για να λάβουν τις έτσι και αλλιώς πενιχρές αποζημιώσεις.

Τα ίδια τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση άλλωστε είναι αποκαλυπτικά. Χαρακτηριστικά, μέχρι τώρα οι αποζημιώσεις «ειδικού σκοπού» που αφορούν 1.897.340 εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, ανήλθαν στο ποσό των 1,149 δισ. ευρώ και αυτό για 3,5 ολόκληρους μήνες (μέσα Μάρτη - τέλος Ιούνη)! Με άλλα λόγια, ένα τεράστιο ποσοστό όλων αυτών των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, το οποίο δεν είχε άλλο εισόδημα στο εν λόγω διάστημα, κλήθηκε να επιβιώσει με... 605 ευρώ κατά μέσο όρο για όλη αυτή τη χρονική περίοδο. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ, ενώ με την πανδημία δεν έχουν την παραμικρή δυνατότητα να βρουν κάποια δουλειά ούτε τους επόμενους μήνες...

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, την Παρασκευή 28 Αυγούστου προγραμματίζονται η πληρωμή αποζημίωσης «ειδικού σκοπού» για τον μήνα Ιούλη στους εργαζόμενους που έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις, στους εργαζόμενους με αναστολή συμβάσεων εργασίας σε επιχειρήσεις Τουρισμού - Μεταφορών - Πολιτισμού - Αθλητισμού, καθώς και η οικονομική ενίσχυση για τον μήνα Ιούλη για τους εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ