ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΥΠΕ
Με μετακινήσεις προσωπικού «μπαλώνουν» προσωρινά τρύπες ανοίγοντας άλλες

Καταγγελία της ΟΕΝΓΕ για την «αποψίλωση» των Κέντρων Υγείας της Κέρκυρας

Από πρόσφατη κινητοποίηση για την Υγεία στην Κέρκυρα
Από πρόσφατη κινητοποίηση για την Υγεία στην Κέρκυρα
Την «αποψίλωση» των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) της Κέρκυρας από γιατρούς και νοσηλευτές, με εντολή του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Η «αποψίλωση» οφείλεται στη μετακίνηση του προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας στα «κλιμάκια ελέγχου» Covid στο λιμάνι του νησιού, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τις ελλείψεις με «μπαλώματα» που προκαλούν άλλες τρύπες, παρά τις συνεχείς δηλώσεις της ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι τάχα «πανέτοιμο και ενισχυμένο».

Επιπλέον, η ΟΕΝΓΕ αναφέρει πως σύμφωνα με καταγγελίες «των γιατρών και των νοσηλευτών των ΚΥ και της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κέρκυρας, οι εργαζόμενοι (σ.σ. που μετακινούνται στα κλιμάκια ελέγχου) εξαναγκάζονται να εργάζονται σε έναν ακατάλληλο υγειονομικά χώρο, τις καθημερινές και τις αργίες, εκτός ωραρίου, χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες».

«Πρόκειται για απαράδεκτη ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών, με δεδομένη την τραγική υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας», τονίζει η ΟΕΝΓΕ και ρωτά:

«Αυτό εννοεί ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης όταν αναφέρεται στην "πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ως σημείου πρώτης επαφής για τον πολίτη με συμπτώματα από τον ιό Covid-19";

Αντί η ΠΦΥ να αναπτυχθεί πλήρως, αντί τα ΚΥ να στελεχωθούν με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, μετακινείται το λιγοστό προσωπικό, για να "μπαλώσει τρύπες".

Αντί οι περίφημες Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ να στηρίξουν τις δομές ΠΦΥ, τα Κέντρα Υγείας απογυμνώνονται από γιατρούς και νοσηλευτές.

Επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά πόσο προκλητικοί είναι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για τη δήθεν "θωράκιση" και "ετοιμότητα" του δημόσιου συστήματος Υγείας και την "πλήρη κάλυψη των αναγκών των ασθενών και των εργαζομένων"».

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί: Να αναιρεθεί η εντολή του διοικητή της 6ης ΥΠΕ και να επιστρέψουν όλοι οι υγειονομικοί, που έχουν μετακινηθεί, στα Κέντρα Υγείας. Να στελεχωθούν με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό τα Κέντρα Υγείας. Να αναπτυχθεί ο αναγκαίος αριθμός κινητών μονάδων για τη διενέργεια τεστ και να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό και όχι με συμβασιούχους με ημερομηνία λήξης.

Χαρακτηριστικό και το παράδειγμα του Νοσοκομείου Χαλκίδας

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των τεράστιων ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας καθώς και της αδιέξοδης πρακτικής των προσωρινών «μπαλωμάτων» είναι και το Νοσοκομείο Χαλκίδας, το οποίο μετεγκαταστάθηκε σε νέο κτίριο χωρίς να έχουν καλυφθεί οι μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό.

Οπως επισημαίνει η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα», «οι ανάγκες του νέου νοσοκομείου σε προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία του είναι τεράστιες. Οι κενές οργανικές θέσεις, σύμφωνα με το οργανόγραμμα του παλιού νοσοκομείου (αφού για το νέο δεν έχει ακόμα εγκριθεί), αγγίζουν τις 200».

Χαρακτηριστικά, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών καλύπτεται «από 3 μόνιμα διορισμένους ιατρούς και οι υπόλοιπες 4 θέσεις από γενικούς ιατρούς αποσπασμένους από το ΚΥ Ψαχνών», σε ένα ακόμα «μπάλωμα» με μετακίνηση προσωπικού που αποδυναμώνει την ήδη υποβαθμισμένη ΠΦΥ. Η πρώτη διαλογή ασθενών για να εντοπιστούν τυχόν κρούσματα κορονοϊού γίνεται στην πύλη εισόδου, «απουσία ιατρού, μόνο από νοσηλευτικό προσωπικό που μετακινείται από άλλες κλινικές».

Αντίστοιχα, στη ΜΕΘ υπηρετούν «3 γιατροί με μετάταξη». Στην ειδικότητα του αναισθησιολόγου «μέσα στον Αύγουστο το νοσοκομείο έτυχε να μείνει και εντελώς ακάλυπτο», ο μαγνητικός τομογράφος «δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού», ενώ ο αξονικός «δεν λειτουργεί όλο το 24ωρο».

Την ίδια ώρα, ένα μήνα μετά τη μετεγκατάσταση, «δεν υπάρχουν εκτυπωτές για συνταγογράφηση σε όλα τα τμήματα, όπως και τηλεφωνικό κέντρο που να δίνει πληροφορίες ή να συνδέει με τις κλινικές»...

ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Με «εντέλλεσθε» και εντατικοποίηση οι εφημερίες στην Ουρολογική Κλινική

Οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού αποτυπώνονται και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, με χαρακτηριστικό το πρόβλημα των εφημεριών στην Ουρολογική Κλινική.

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ τονίζει πως η πρόσφατη ανακοίνωση της Ουρολογικής Κλινικής του Βενιζέλειου ότι θα μείνει χωρίς εφημερεύοντα γιατρό την τελευταία βδομάδα του Αυγούστου, λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης, επιβεβαιώνει «τις τραγικές επιπτώσεις της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στην Υγεία και εφαρμόζει η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ και του νοσοκομείου».

Οπως καταγγέλλει η ΤΕ Ηρακλείου, «μετά τη δημοσιοποίηση του προβλήματος, ο διοικητής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου έδωσε "εντέλεσθε" στον διευθυντή της Ουρολογικής να συνεχίσει τη λειτουργία της κλινικής χωρίς κανένα άλλο μέτρο ενίσχυσης του προσωπικού, παρά μόνο με υποσχέσεις για "μπαλώματα"!».

Στην πραγματικότητα η «λύση» είναι η εντατικοποίηση, καθώς το υφιστάμενο προσωπικό θα βγάλει τις εφημερίες, υπερβαίνοντας ξανά το προβλεπόμενο από το νόμο όριο εφημεριών ανά μήνα...

Η ΤΕ Ηρακλείου απαιτεί να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Σοβαρές επιπτώσεις από τις ελλείψεις προσωπικού

Σε επικοινωνία του «Ριζοσπάστη» με τον διευθυντή της κλινικής, Νίκο Χόνδρο, μας ανέφερε ότι σύμφωνα με το οργανόγραμμα υπάρχει μία κενή θέση που έπρεπε να είχε καλυφθεί, ωστόσο αυτό δεν έχει γίνει, ενώ πρόσθεσε ότι τα οργανογράμματα είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, καθώς έχουν διαμορφωθεί σε διαφορετικές συνθήκες από τις σημερινές.

Οπως μάλιστα καταγγέλλει η ΔΗΠΑΚ Γιατρών, για την κάλυψη της κενής θέσης είχε γίνει προκήρυξη το Μάη του 2019, «(μαζί με άλλες 903 θέσεις ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ πανελλαδικά), η διαδικασία πάγωσε για 9 μήνες, ενώ στη νέα προκήρυξη του Φλεβάρη δεν συμπεριλαμβανόταν θέση επιμελητή ουρολόγου για το Βενιζέλειο!».

Αναφερομένη στις επιπτώσεις που έχει η έλλειψη προσωπικού, η ΔΗΠΑΚ επισημαίνει ότι στην περίπτωση που δεν βγαίνουν οι εφημερίες «θα μείνει όλος ο νομός Ηρακλείου χωρίς εφημερεύοντα ουρολόγο (...), ενώ οι νοσηλευόμενοι ασθενείς της Ουρολογικής θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλη κλινική του Χειρουργικού Τομέα και να παρακολουθούνται τα απογεύματα όλης της βδομάδας από τους εφημερεύοντες της κλινικής αυτής (οι οποίοι δεν είναι εξειδικευμένοι στην αντιμετώπιση ουρολογικών προβλημάτων)».

«Λόγω των δεκάδων κενών θέσεων γιατρών στα νοσοκομεία του νησιού», προσθέτει, «η πλειοψηφία των γιατρών ξεπερνά το πλαφόν των εφημεριών σχεδόν κάθε μήνα, χωρίς να παίρνει τα περισσότερα από τα ρεπό που δικαιούται». Η εντατικοποίηση αυτή, τονίζει, «αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία τόσο των γιατρών όσο και των ασθενών».

«Αντί για μόνιμες προσλήψεις, ένα μέρος των κενών μπαλώνεται προσωρινά με επικουρικούς ή με μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία ή ΚΥ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εντολή της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ για μετακίνηση αναισθησιολόγων από το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου υπηρετούν πλέον μόνο 2 μόνιμοι αναισθησιολόγοι».

Η ΔΗΠΑΚ προβάλλει μεταξύ άλλων τα αιτήματα: Αμεση προκήρυξη της κενής μόνιμης θέσης ουρολόγου στο Βενιζέλειο και ολοκλήρωση της πρόσληψης με ταχύτατες διαδικασίες. Αναμόρφωση των οργανισμών των νοσοκομείων, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Στελέχωση όλων των δημόσιων δομών Υγείας με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό. Μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών και όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας (5ήμερο - 6ωρο), με μία ενεργή εφημερία τη βδομάδα, ρεπό την επόμενη μέρα και επαρκή χρόνο ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της εφημερίας.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για τις μονάδες Υγείας και τα γηροκομεία

Κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ

Για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας που υπάγονται στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια ενημερώθηκε κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, που μαζί με τον βουλευτή Λεωνίδα Στολτίδη συναντήθηκε χτες με τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ, Δ. Τσαλικίδη.

Από τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι μεγάλες ελλείψεις, παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί να καλύψει μέρος των αναγκών σε προσωπικό με προσλήψεις επικουρικών, συμβασιούχων και ελάχιστων αορίστου χρόνου. Ταυτόχρονα, για τις ελλείψεις σε υποδομές και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό παρουσιάζει ως «λύση» τις χορηγίες ιδιωτών, όπως στην περίπτωση των νέων χειρουργείων του ΑΧΕΠΑ και των νέων κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ που προγραμματίζεται να δημιουργηθούν στο Ιπποκράτειο.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημερώθηκε για το βάρος που καλείται να σηκώσει το δημόσιο σύστημα Υγείας σε συνθήκες πανδημίας και πόσο μπορεί να επηρεαστεί η αντοχή του σε περιπτώσεις όπως αυτές του ΑΧΕΠΑ και του «Παπαγεωργίου», όπου δεκάδες υγειονομικοί βρέθηκαν θετικοί στον ιό και πολλαπλάσιοι τέθηκαν σε καραντίνα, ή στις περιπτώσεις με τα κρούσματα σε γηροκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου δεκάδες ηλικιωμένοι βρέθηκαν θετικοί και χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε σύντομο χρόνο στις κλινικές Covid-19 και στις ΜΕΘ, με αρκετούς τελικά να χάνουν τη ζωή τους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λ. Στολτίδης, ανέφερε ότι τα μαζικά κρούσματα κορονοϊού στα γηροκομεία σε Ασβεστοχώρι και Εύοσμο, αλλά και η διαρκής αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη σε χώρους εργασίας, δημόσιες υπηρεσίες και νοσηλευτικά ιδρύματα, αποδεικνύουν την ανάγκη το δημόσιο σύστημα Υγείας να θωρακιστεί με όλα τα αναγκαία μέτρα και να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση των κρουσμάτων στους οίκους ευγηρίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για χώρους που περιθάλπουν και φιλοξενούν ανθρώπους που ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου, ωστόσο στην πλειοψηφία τους λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό και περιορισμένα μέσα, με ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας. Οι επιχειρηματίες της Υγείας - Πρόνοιας, τόνισε, μπροστά στα κέρδη τους κάνουν εκπτώσεις στην ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών τους. Τέλος, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει σχέδιο για τον έλεγχο των ιδιωτικών κλινικών και την ιατρική κάλυψη όλων των ιδρυμάτων και δομών της Πρόνοιας, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια τραγικά φαινόμενα.

Και θύμισε ότι το ΚΚΕ μεταξύ άλλων ζητά: Ειδικά μέτρα και τακτικούς ελέγχους στους οίκους ευγηρίας και στα προνοιακά ιδρύματα. Αμεσο άνοιγμα κλειστών πτερύγων και κτιρίων αυτών των ιδρυμάτων που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια, για να μπορέσουν να αποσυμφορηθούν αυτοί οι χώροι. Επίταξη ξενοδοχείων, για να μπορεί να μεταφερθεί ένα μέρος των περιθαλπόμενων σε αυτά τα ιδρύματα, ώστε να μην υπάρχει αυτός ο επικίνδυνος συγχρωτισμός και ταυτόχρονα να μπορέσουν να φιλοξενηθούν βαριά ανάπηροι και ηλικιωμένοι, που αυτήν τη στιγμή είναι μόνοι τους στα σπίτια τους και αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή οι οικογένειές τους αδυνατούν να τους στηρίξουν. Το κράτος να αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας των δομών του ιδιωτικού τομέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και να είναι πλήρως ενταγμένος στον κρατικό σχεδιασμό και έλεγχο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ