ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Ζητούμενο παραμένουν οι όροι ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων

Συνεχίζουν τον αγώνα τους εκπαιδευτικοί και γονείς

INTIME NEWS

Να εμφανίσει εικόνα κανονικότητας στα σχολεία επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας, τη στιγμή που εντείνεται η ανησυχία γονιών και εκπαιδευτικών για τους όρους που αυτά θα λειτουργήσουν μέσα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Χτες, η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε ότι θα προσληφθούν φέτος 2.800 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί για τα σχολεία, για τους οποίους εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και η σχετική πρόσκληση θα βγει τις επόμενες μέρες. Παράλληλα, η υπουργός Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε την πρόσληψη 21.065 αναπληρωτών εκπαιδευτικών και 3.862 αναπληρωτών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού, ισχυριζόμενη ότι καλύπτονται έγκαιρα τα κενά για τη νέα σχολική χρονιά.

Με αφορμή τις προσλήψεις, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών σχολιάζει μεταξύ άλλων: «Οι κουτσουρεμένες προσλήψεις αναπληρωτών καλύπτουν κάτι παραπάνω από τις μισές θέσεις που είχαν καλυφθεί την περσινή χρονιά από αναπληρωτές. Σε μια χρονιά μάλιστα που τα κενά είναι πολύ περισσότερα από πέρυσι, αν λάβουμε υπόψη και τις 3.500 περίπου συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών. Οι προσλήψεις άφησαν έξω την κάλυψη των τμημάτων ΖΕΠ και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τα χιλιάδες κενά σε Ειδική και Γενική Αγωγή που υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Η Πρωτοβουλία καλεί σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα 31/8, στις 10.30, διεκδικώντας τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών οι οποίοι δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην Εκπαίδευση, που πολύ περισσότερο φέτος, σε συνθήκες πανδημίας, είναι αναγκαίος όρος για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Οπως επίσης αναγκαίος όρος είναι η μείωση των μαθητών ανά τάξη, την οποία το υπουργείο Παιδείας απορρίπτει λόγω κόστους! Χτες πάντως τοποθετήθηκε υπέρ της μείωσης των μαθητών και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς, καθηγητής Πολιτικής Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη ενίσχυση του εκπαιδευτικού προσωπικού και πρότεινε τη «χρήση άλλων υπαρχόντων χωρών: Μετά από διάθεση χώρων σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους δήμους, τους αθλητικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα κάθε περιοχής. Ας χρησιμοποιηθούν βιβλιοθήκες, χώροι ξενοδοχείων, Πολιτιστικά Κέντρα, αίθουσες συνεδριάσεων, Δημοτικών Συμβουλίων, αθλητικά κέντρα και γυμναστήρια, αίθουσες συλλόγων, κοινωνικών φορέων».

Σε συνέχιση του αγώνα καλούν εκπαιδευτικοί και γονείς

Σε συνέχιση του αγώνα μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους τους, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι όροι ασφαλούς ανοίγματος των σχολείων το Σεπτέμβρη, καλούν γονείς και εκπαιδευτικοί, μετά τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών.

«Συνεχίζουμε αποφασιστικά με συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, Γενικές Συνελεύσεις σε ανοιχτούς χώρους τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα, κοινές συσκέψεις με συλλόγους και ενώσεις γονέων», σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) και επικεντρώνει στις διεκδικήσεις για:

  • Δραστική μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις, ώστε να μην υπερβαίνει τα 15 παιδιά.
  • Επισκευή σχολείων - εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, με άμεση αξιοποίηση σχολείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και άλλων κρατικών υποδομών, ή ακόμα και ιδιωτικών που πληρούν τις προϋποθέσεις. Αμεση εκπόνηση κεντρικού πανελλαδικού σχεδίου για νέα σχολικά κτίρια, που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη.
  • Αμεση πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, έτσι ώστε από την πρώτη μέρα να μη λείπει κανείς από τα σχολεία και να λειτουργήσουν με όρους υγιεινής και ασφάλειας.

Αντίστοιχα, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής καλεί «τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να γίνουν το επόμενο διάστημα οι πρωταγωνιστές στη μάχη για την υλοποίηση όλων εκείνων των μέτρων που θα εξασφαλίζουν το άνοιγμα των σχολείων με όρους ασφάλειας και υγιεινής για μαθητές και εκπαιδευτικούς».

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Αποκλείονται εργαζόμενοι και δεν καλύπτονται οι ανάγκες

Με την αντίστροφη μέτρηση για το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς να βρίσκεται στην τελική της ευθεία, 9.500 εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων περιμένουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τους δήμους όλης της χώρας για να μάθουν αν και πότε θα επιστρέψουν στις θέσεις τους. Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα, που βρέθηκαν στην ανεργία στο τέλος Ιούνη, κατέθεσαν τις προηγούμενες μέρες τις αιτήσεις για τις θέσεις που έχουν προκηρύξει για τη φετινή σχολική χρονιά οι δήμοι.

Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για «νέες προσλήψεις», ο αριθμός του προσωπικού φέτος είναι ίδιος με τον περσινό. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει 5.000 εργαζόμενες με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και 4.474 με συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Αντίστοιχα, τα μεγάλα λόγια για τον τερματισμό του καθεστώτος ομηρίας που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια οι εργαζόμενες δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, αφού οι εργαζόμενες θα δουλέψουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, «διάρκειας ίσης με το διδακτικό έτος». Στο τέλος δηλαδή του σχολικού έτους οι εργαζόμενες θα αντιμετωπίσουν για μια ακόμα φορά την ανεργία και την ανασφάλεια για το αν θα έχουν δουλειά το επόμενο φθινόπωρο.

Επιπλέον, από τις παραπάνω θέσεις αποκλείονται εργαζόμενες που κατάγονται από άλλες χώρες και δεν διαθέτουν ελληνική ιθαγένεια, παρά το γεγονός ότι έχουν δουλέψει στην καθαριότητα των σχολείων για πολλά χρόνια. Με βάση τα «γενικά προσόντα επιλογής» (ΦΕΚ B' 3324/07.08.2020), δεκτές γίνονται αιτήσεις υποψηφίων που είναι Ελληνες πολίτες, πολίτες άλλων κρατών - μελών της ΕΕ και ομογενείς. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη οδηγεί στον αποκλεισμό εργαζομένων που έχουν δουλέψει στα σχολεία 10, 15 και 19 χρόνια.

Τέλος, την ανασφάλεια των εργαζομένων επιτείνει το ...αλαλούμ με τη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας τους. Με βάση το ΦΕΚ, η εμπειρία για την απασχόληση σε αντίστοιχη θέση μοριοδοτείται με 17 μονάδες ανά μήνα εμπειρίας. Ωστόσο, στις 21/8, και ενώ πολλές αιτήσεις είχαν ήδη κατατεθεί, το υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε πως πέραν των 17 μονάδων ανά μήνα δίνεται και μία μονάδα για κάθε αίθουσα που αναλογούσε σε κάθε εργαζόμενη στο διάστημα της προϋπηρεσίας.

Σε σύσκεψη καλεί συμβασιούχους στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, εκπαιδευτικούς και γονείς ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, σήμερα Πέμπτη στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο του νησιού. «Το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων είναι θέμα πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού», υπογραμμίζει και καταγγέλλει ότι οι θέσεις που προκηρύσσονται δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, σε μια περίοδο μάλιστα που αυτές είναι αυξημένες λόγω της πανδημίας.

Αντίστοιχα, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας χαρακτηρίζει «κοροϊδία σε βάρος της υγείας εκπαιδευτικών και μαθητών» τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης στις προσλήψεις καθαριστριών, καθώς «αφενός δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων - φτάνοντας σε σημείο να μειώνει τις καθαρίστριες σε σχολικές μονάδες - αφετέρου μονιμοποιεί το καθεστώς μερικής απασχόλησης». Το Εργατικό Κέντρο στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων και απαιτεί: Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου. Αμεση μονιμοποίηση όλων των καθαριστών - καθαριστριών των σχολείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Α' ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για το κλείσιμο τμημάτων

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε χτες η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, απαιτώντας να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα των Ομάδων Προσανατολισμού στα ΓΕΛ και των Τομέων και Ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, σε όλα τα σχολεία.

Οπως κατήγγειλε, για δεύτερη συνεχή χρονιά γίνεται περικοπή του ολιγομελούς τμήματος προσανατολισμού Οικονομίας - Πληροφορικής της Γ' τάξης του Λυκείου Καλοχωρίου με 5 μαθητές, ενώ κόπηκε και το τμήμα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών στη Β' τάξη με 7 άτομα. Η μη έγκριση των δύο τμημάτων αφήνει το σχολείο με 59 μαθητές.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που συνέλεξε η Α' ΕΛΜΕ από τα σχολεία:

Στο 17ο Λύκειο Θεσσαλονίκης δεν εγκρίθηκαν στη Γ' τάξη το τμήμα προσανατολισμού Οικονομίας - Πληροφορικής με 6 άτομα, και στη Β' τάξη το τμήμα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών με 7 άτομα.

Στο ΓΕΛ Χαλκηδόνας δεν εγκρίθηκε το τμήμα προσανατολισμού Θετικών σπουδών - Υγείας στη Β' τάξη με 9 άτομα.

Στο 7ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης δεν πήρε έγκριση το τμήμα της Γ' τάξης του τομέα Γεωπονίας ειδικότητα «Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου» με 6 μαθητές.

Στο 8ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης δεν πήρε έγκριση το τμήμα της Γ' τάξης του τομέα Υγείας - Πρόνοιας ειδικότητα «Βοηθός φαρμακείου» με 6 μαθητές.

Στο ΕΠΑΛ Κουφαλίων δεν πήρε έγκριση ο τομέας Ηλεκτρολογίας στη Β' τάξη με 3 παιδιά. Επιπλέον, εξαιτίας των ασφυκτικών περιθωρίων που δίνονται για εγγραφές στα ΕΠΑΛ, στο συγκεκριμένο σχολείο δεν έχει προλάβει να γραφτεί περίπου το 30% των μαθητών από την Α' στη Β' τάξη.

Η Α' ΕΛΜΕ τονίζει ότι η μη έγκριση των ολιγομελών συνιστά ευθεία επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και στις επιλογές τους, αναγκάζοντάς τους πολλές φορές να μετακινούνται μακριά από το σπίτι τους αλλάζοντας δύο και τρία μεταφορικά μέσα και μάλιστα στις επικίνδυνες συνθήκες του κορονοϊού. Ιδιαίτερα για τους μαθητές των ΕΠΑΛ που δεν υπάρχουν σε κάθε περιοχή ή αν υπάρχουν δεν έχουν όλους τους τομείς και τις ειδικότητες, το κλείσιμο των συγκεκριμένων τμημάτων μπορεί να σημαίνει πολύωρες μετακινήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ