Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Ζητούμενο παραμένουν οι όροι ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων

Συνεχίζουν τον αγώνα τους εκπαιδευτικοί και γονείς

INTIME NEWS

Να εμφανίσει εικόνα κανονικότητας στα σχολεία επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας, τη στιγμή που εντείνεται η ανησυχία γονιών και εκπαιδευτικών για τους όρους που αυτά θα λειτουργήσουν μέσα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Χτες, η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε ότι θα προσληφθούν φέτος 2.800 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί για τα σχολεία, για τους οποίους εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και η σχετική πρόσκληση θα βγει τις επόμενες μέρες. Παράλληλα, η υπουργός Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε την πρόσληψη 21.065 αναπληρωτών εκπαιδευτικών και 3.862 αναπληρωτών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού, ισχυριζόμενη ότι καλύπτονται έγκαιρα τα κενά για τη νέα σχολική χρονιά.

Με αφορμή τις προσλήψεις, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών σχολιάζει μεταξύ άλλων: «Οι κουτσουρεμένες προσλήψεις αναπληρωτών καλύπτουν κάτι παραπάνω από τις μισές θέσεις που είχαν καλυφθεί την περσινή χρονιά από αναπληρωτές. Σε μια χρονιά μάλιστα που τα κενά είναι πολύ περισσότερα από πέρυσι, αν λάβουμε υπόψη και τις 3.500 περίπου συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών. Οι προσλήψεις άφησαν έξω την κάλυψη των τμημάτων ΖΕΠ και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τα χιλιάδες κενά σε Ειδική και Γενική Αγωγή που υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Η Πρωτοβουλία καλεί σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα 31/8, στις 10.30, διεκδικώντας τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών οι οποίοι δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην Εκπαίδευση, που πολύ περισσότερο φέτος, σε συνθήκες πανδημίας, είναι αναγκαίος όρος για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Οπως επίσης αναγκαίος όρος είναι η μείωση των μαθητών ανά τάξη, την οποία το υπουργείο Παιδείας απορρίπτει λόγω κόστους! Χτες πάντως τοποθετήθηκε υπέρ της μείωσης των μαθητών και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς, καθηγητής Πολιτικής Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη ενίσχυση του εκπαιδευτικού προσωπικού και πρότεινε τη «χρήση άλλων υπαρχόντων χωρών: Μετά από διάθεση χώρων σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους δήμους, τους αθλητικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα κάθε περιοχής. Ας χρησιμοποιηθούν βιβλιοθήκες, χώροι ξενοδοχείων, Πολιτιστικά Κέντρα, αίθουσες συνεδριάσεων, Δημοτικών Συμβουλίων, αθλητικά κέντρα και γυμναστήρια, αίθουσες συλλόγων, κοινωνικών φορέων».

Σε συνέχιση του αγώνα καλούν εκπαιδευτικοί και γονείς

Σε συνέχιση του αγώνα μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους τους, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι όροι ασφαλούς ανοίγματος των σχολείων το Σεπτέμβρη, καλούν γονείς και εκπαιδευτικοί, μετά τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών.

«Συνεχίζουμε αποφασιστικά με συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, Γενικές Συνελεύσεις σε ανοιχτούς χώρους τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα, κοινές συσκέψεις με συλλόγους και ενώσεις γονέων», σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) και επικεντρώνει στις διεκδικήσεις για:

  • Δραστική μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις, ώστε να μην υπερβαίνει τα 15 παιδιά.
  • Επισκευή σχολείων - εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, με άμεση αξιοποίηση σχολείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και άλλων κρατικών υποδομών, ή ακόμα και ιδιωτικών που πληρούν τις προϋποθέσεις. Αμεση εκπόνηση κεντρικού πανελλαδικού σχεδίου για νέα σχολικά κτίρια, που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη.
  • Αμεση πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, έτσι ώστε από την πρώτη μέρα να μη λείπει κανείς από τα σχολεία και να λειτουργήσουν με όρους υγιεινής και ασφάλειας.

Αντίστοιχα, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής καλεί «τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να γίνουν το επόμενο διάστημα οι πρωταγωνιστές στη μάχη για την υλοποίηση όλων εκείνων των μέτρων που θα εξασφαλίζουν το άνοιγμα των σχολείων με όρους ασφάλειας και υγιεινής για μαθητές και εκπαιδευτικούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ