Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Οξύνεται ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός για το εμβόλιο

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας του SARS-CoV-2 σε όλο τον κόσμο, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται σταθερά στην πρώτη θέση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων. Μέχρι χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως ξεπερνούσαν τα 24 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι προσέγγιζαν τις 825 χιλιάδες.

Ενδεικτικά του ημερήσιου ρυθμού εξάπλωσης στις ΗΠΑ είναι τα στοιχεία της Τρίτης, όπου καταγράφηκαν τουλάχιστον 1.210 νέοι θάνατοι και 38.204 νέα κρούσματα.

Αντίστοιχα, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν άλλοι 1.271 θάνατοι ασθενών και εντοπίστηκαν 47.134 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η λατινοαμερικάνικη χώρα, που δέχεται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία, καταγράφει μέχρι τώρα πάνω από 116.000 θανάτους και σχεδόν 3,7 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ακολουθούν το Μεξικό με πάνω από 61.000 νεκρούς, η Ινδία με σχεδόν 60.000 και το Ηνωμένο Βασίλειο με 41.433.

Στη Γερμανία σημειώνεται έξαρση κρουσμάτων τις τελευταίες βδομάδες, ενώ χτες ανακοινώθηκαν περίπου 1.200 κρούσματα μέσα στο προηγούμενο 24ωρο. Σε αυτό το φόντο, οι αρχές της πόλης του Βερολίνου απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις που σχεδιάζονταν για το Σαββατοκύριακο εναντίον των μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας. Αντίστοιχη διαδήλωση είχε γίνει την 1η Αυγούστου, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ακροδεξιοί, συνωμοσιολόγοι, «ακτιβιστές» κατά των εμβολίων κ.ά.

Στο μεταξύ, στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, 27 χώρες έχουν εκφράσει επιθυμία να αγοράσουν το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V», σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της χώρας Τατιάνα Γκολίκοβα, η οποία πρόσθεσε ότι έχουν επιλεγεί τρεις βιομηχανικοί χώροι για τη μαζική παραγωγή των εμβολίων.

Επίσης, το ρωσικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου από το ερευνητικό κέντρο «Gamaleya» σε 40.000 εθελοντές.

«Η Λευκορωσία θα συμμετάσχει στην τελική φάση των πρόσθετων δοκιμών του εμβολίου μας και θα γίνει μία από τις πρώτες χώρες που θα λάβουν το εμβόλιο», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

Σε μια εξέλιξη που αναδεικνύει τις γεωπολιτικές προεκτάσεις της πανδημίας και ειδικότερα του ανταγωνισμού για εμβόλια και θεραπείες, οι ΗΠΑ πρόσθεσαν 5 ρωσικά ερευνητικά ινστιτούτα στον κατάλογο των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του Ινστιτούτου Ερευνών του υπουργείου Αμυνας, το οποίο συμμετείχε στις εργασίες για το εμβόλιο. Στη δήλωση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου υποστηρίζεται ότι τα εν λόγω ιδρύματα εργάζονται πάνω σε χημικά και βιολογικά όπλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ