Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Παλεύουν μόνοι τους μέσα στις λάσπες 15 μέρες μετά...

Στην «ατομική ευθύνη» και τη λαϊκή αλληλεγγύη έχει πέσει το βάρος της ανακούφισης των πληγέντων και της αποκατάστασης των ζημιών από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τους δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων - Μεσσαπίων της Εύβοιας, με την κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση να αρκούνται σε υποσχέσεις και σε δηλώσεις για την έκταση και το μέγεθος των καταστροφών, επιχειρώντας να κρύψουν την έλλειψη σχεδιασμού και κρατικής παρέμβασης.

Δυόμισι βδομάδες μετά τις πλημμύρες που κόστισαν τη ζωή σε οκτώ συνανθρώπους μας, οι κάτοικοι των περιοχών που χτυπήθηκαν τόσο στο Ληλάντιο πεδίο όσο και στα Ψαχνά, συνεχίζουν να παλεύουν μόνοι τους με τη λάσπη και τα φερτά υλικά, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης και με την Τοπική Διοίκηση (Περιφέρεια και δήμους) να προσδιορίζουν με κάθε ευκαιρία την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και στους παραλιακούς οικισμούς Μπούρτζι, Βασιλικό, στα ημιορεινά χωριά Μπίστρο και Πουρνός στο Ληλάντιο πεδίο, αλλά και στα Πολιτικά και τα Ψαχνά, υπάρχουν σπίτια που ακόμα δεν έχουν καθαριστεί από τη λάσπη, οικογένειες φιλοξενούνται είτε σε ξενοδοχεία είτε σε σπίτια συγγενικών προσώπων, δρόμοι παραμένουν απροσπέλαστοι, τεράστιοι όγκοι λάσπης και φερτών υλών παραμένουν συσσωρευμένοι μέσα στους οικισμούς και τα χωριά.


Eurokinissi

Την ίδια στιγμή, από τη λάσπη, τα φερτά υλικά που σαπίζουν αλλά και τα λύματα που έχουν συγκεντρωθεί, προκαλείται έντονη δυσοσμία, που σε συνδυασμό με τη μεγάλη παρουσία κουνουπιών δημιουργεί κινδύνους για την υγεία των κατοίκων. Μάλιστα, αρκετοί κάτοικοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους ιδιωτικά μηχανήματα προκειμένου να απομακρύνουν τις φερτές ύλες από τα σπίτια, τα οικόπεδά τους και τους δρόμους, ενώ η παρουσία μηχανημάτων του δήμου και της Περιφέρειας γίνεται ολοένα και μικρότερη.

Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκιδέων που έγινε με τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Δευτέρας και μετά από παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η δημοτική αρχή δήλωσε ουσιαστικά την αδυναμία της να συμβάλει στην ανακούφιση των πληγέντων και στον καθαρισμό της περιοχής. Παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι εκτός από έλλειψη μέτρων προστασίας και θωράκισης του λαού από πλημμυρικά φαινόμενα, υπάρχει και η πολιτική επιλογή της μη ουσιαστικής και επαρκούς αντιμετώπισης των συνεπειών.

Την ίδια στιγμή, το πενιχρό επίδομα των 600 ευρώ που εξήγγειλε η κυβέρνηση, για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, αφορά μονάχα τα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά που έχει πληγεί η κύρια κατοικία τους, ενώ το ύψος του ποσού που θα δοθεί ανέρχεται στα 600.000 ευρώ και θα διανεμηθεί μέσω επιχορήγησης που θα δοθεί στους δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων - Μεσσαπίων. Παράλληλα, σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, που έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές, καθώς δεν έχουν πάρει συγκεκριμένες απαντήσεις ούτε για το πώς θα αποζημιωθούν ούτε για το πώς θα μπορέσουν να επανέλθουν στις καλλιέργειές τους.

Την απουσία κρατικής παρέμβασης και στήριξης έρχεται ένα αναπληρώσει σε ένα βαθμό η λαϊκή αλληλεγγύη που εκφράζεται από εργατικά σωματεία, συλλόγους και απλούς ανθρώπους. Αρκετές ποσότητες ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, εμφιαλωμένα νερά, ρούχα και σκεπάσματα, έχουν ήδη δοθεί σε πληγέντες, με την προσπάθεια να συνεχίζεται, ενώ δεν λείπουν περιπτώσεις συμβολής σε καθαρισμό σπιτιών και κοινόχρηστων χώρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ