Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Αποκλείονται εργαζόμενοι και δεν καλύπτονται οι ανάγκες

Με την αντίστροφη μέτρηση για το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς να βρίσκεται στην τελική της ευθεία, 9.500 εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων περιμένουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τους δήμους όλης της χώρας για να μάθουν αν και πότε θα επιστρέψουν στις θέσεις τους. Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα, που βρέθηκαν στην ανεργία στο τέλος Ιούνη, κατέθεσαν τις προηγούμενες μέρες τις αιτήσεις για τις θέσεις που έχουν προκηρύξει για τη φετινή σχολική χρονιά οι δήμοι.

Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για «νέες προσλήψεις», ο αριθμός του προσωπικού φέτος είναι ίδιος με τον περσινό. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει 5.000 εργαζόμενες με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και 4.474 με συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Αντίστοιχα, τα μεγάλα λόγια για τον τερματισμό του καθεστώτος ομηρίας που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια οι εργαζόμενες δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, αφού οι εργαζόμενες θα δουλέψουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, «διάρκειας ίσης με το διδακτικό έτος». Στο τέλος δηλαδή του σχολικού έτους οι εργαζόμενες θα αντιμετωπίσουν για μια ακόμα φορά την ανεργία και την ανασφάλεια για το αν θα έχουν δουλειά το επόμενο φθινόπωρο.

Επιπλέον, από τις παραπάνω θέσεις αποκλείονται εργαζόμενες που κατάγονται από άλλες χώρες και δεν διαθέτουν ελληνική ιθαγένεια, παρά το γεγονός ότι έχουν δουλέψει στην καθαριότητα των σχολείων για πολλά χρόνια. Με βάση τα «γενικά προσόντα επιλογής» (ΦΕΚ B' 3324/07.08.2020), δεκτές γίνονται αιτήσεις υποψηφίων που είναι Ελληνες πολίτες, πολίτες άλλων κρατών - μελών της ΕΕ και ομογενείς. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη οδηγεί στον αποκλεισμό εργαζομένων που έχουν δουλέψει στα σχολεία 10, 15 και 19 χρόνια.

Τέλος, την ανασφάλεια των εργαζομένων επιτείνει το ...αλαλούμ με τη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας τους. Με βάση το ΦΕΚ, η εμπειρία για την απασχόληση σε αντίστοιχη θέση μοριοδοτείται με 17 μονάδες ανά μήνα εμπειρίας. Ωστόσο, στις 21/8, και ενώ πολλές αιτήσεις είχαν ήδη κατατεθεί, το υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε πως πέραν των 17 μονάδων ανά μήνα δίνεται και μία μονάδα για κάθε αίθουσα που αναλογούσε σε κάθε εργαζόμενη στο διάστημα της προϋπηρεσίας.

Σε σύσκεψη καλεί συμβασιούχους στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, εκπαιδευτικούς και γονείς ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, σήμερα Πέμπτη στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο του νησιού. «Το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων είναι θέμα πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού», υπογραμμίζει και καταγγέλλει ότι οι θέσεις που προκηρύσσονται δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, σε μια περίοδο μάλιστα που αυτές είναι αυξημένες λόγω της πανδημίας.

Αντίστοιχα, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας χαρακτηρίζει «κοροϊδία σε βάρος της υγείας εκπαιδευτικών και μαθητών» τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης στις προσλήψεις καθαριστριών, καθώς «αφενός δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων - φτάνοντας σε σημείο να μειώνει τις καθαρίστριες σε σχολικές μονάδες - αφετέρου μονιμοποιεί το καθεστώς μερικής απασχόλησης». Το Εργατικό Κέντρο στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων και απαιτεί: Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου. Αμεση μονιμοποίηση όλων των καθαριστών - καθαριστριών των σχολείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ