Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Στο ΝΑΤΟικό «τραπέζι», για το «ενωμένο μέτωπο» απέναντι στους ανταγωνιστές

Από τη χτεσινή συνάντηση Στόλτενμπεργκ - Παναγιωτόπουλου

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση Στόλτενμπεργκ - Παναγιωτόπουλου
Με ανεξίτηλη τη σφραγίδα των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών «τρέχουν» οι οδυνηροί συμβιβασμοί στα Ελληνοτουρκικά σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και των λαών της περιοχής, όπως επιβεβαίωσαν και τα όσα έγιναν χτες στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, στο Βερολίνο, με ατζέντα, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη της λεγόμενης «Στρατηγικής Πυξίδας» της ΕΕ (ο μπούσουλας για ανάπτυξη των στρατιωτικών ικανοτήτων και σχεδιασμών της, κόντρα σε άλλα κέντρα), «απειλές» που υφίσταται, καθώς και τη «βελτίωση των επιχειρησιακών συνεισφορών από την ΕΕ», σε επιχειρήσεις και αποστολές ανά τον κόσμο, με «καπέλο» ΝΑΤΟ και ΟΗΕ.

Στη σύνοδο πήρε μέρος και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ως δείγμα «της στενής συνεργασίας ΝΑΤΟ και ΕΕ», όπως ο ίδιος τόνισε κατά την προσέλευσή του. Ο ίδιος ενημέρωσε ότι θα μιλήσουν για Λευκορωσία, Αφγανιστάν και Ιράκ, έπιασε ωστόσο και τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά:

«Ανησυχούμε για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι αποκλιμάκωση, είναι ο διάλογος», είπε. Πρόσθεσε ότι «Τουρκία και Ελλάδα είναι και οι δύο σημαντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια. Και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο επίλυσης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του πνεύματος της συμμαχικής αλληλεγγύης και του Διεθνούς Δικαίου, και χαιρετίζω τις προσπάθειες της Γερμανίας να μεσολαβήσει για να βρει έναν δρόμο προς τα εμπρός». Συνέχισε ότι είναι ο ίδιος, «προσωπικά, τακτικά σε επαφή με Αγκυρα και Αθήνα. Μίλησα πρόσφατα με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Μητσοτάκη. Και συνεχίζουμε να παρέχουμε το ΝΑΤΟ ως πλατφόρμα για να συναντηθούν και να συζητήσουν οι σύμμαχοι πώς να βρουν τη λύση σε αυτήν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», κατέληξε, επιβεβαιώνοντας πως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας βρίσκονται και «κόβονται - ράβονται» στο «τραπέζι του χειρουργείου» των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών.

«Στόχος η συμμαχική ενότητα» απέναντι στη Ρωσία

Αντίστοιχη παρέμβαση γινόταν στο μεταξύ και από τις ΗΠΑ, που έσπευσαν να επαναλάβουν την αξία της Τουρκίας για ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, όπως και την ανάγκη της ευρωατλαντικής συνοχής, κόντρα στη Ρωσία.

Αυτά αποτύπωσε, άλλωστε, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Φίλιπ Ρίκερ, σε επιστολή του προς την ελληνοαμερικανική οργάνωση American Hellenic Institute.

Απαντώντας εκ μέρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε προηγούμενη επιστολή της οργάνωσης προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, για τη «στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», ο Ρίκερ ξεκαθάρισε:

«Παρά τις προκλήσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία σε τομείς αμοιβαίου συμφέροντος και να αντιμετωπίζουμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». «Οι ΗΠΑ», συνέχισε, «θεωρούν την Ανατολική Μεσόγειο ως σημαντικό στρατηγικό χώρο και η πολιτική μας είναι να ανταγωνιζόμαστε για θετική επιρροή ενάντια στους μεγάλους ανταγωνιστές μας στην περιοχή. Η διοίκηση (Τραμπ) ανησυχεί βαθιά για τις αυξημένες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτές οι εντάσεις περιπλέκουν τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να παρουσιάσει ένα ενωμένο μέτωπο ενόψει των αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ενέχουν κίνδυνο ακούσιας κλιμάκωσης. Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τη συμμαχική ενότητα στο ΝΑΤΟ, να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις και να διασφαλίσουμε ότι οι γραμμές επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτές». Μια διαδικασία όπου τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη για χάρη της ΝΑΤΟικής συνοχής.

Μέσα από αυτό το πρίσμα άλλωστε διαβάζονται και οι δηλώσεις Ρίκερ που παρουσιάστηκαν ξανά χτες από τα αστικά επιτελεία με τις γνωστές μεγαλοστομίες περί «ηχηρής στήριξης από τις ΗΠΑ», ότι οι ΗΠΑ έχουν «διαβιβάσει επανειλημμένα στην Τουρκία πως οι υπερπτήσεις επί της ελληνικής επικράτειας, οι δραστηριότητες γεώτρησης στα ύδατα στα ανοικτά της Κύπρου, η υπογραφή Μνημονίου οριοθέτησης ναυτικών ζωνών με τη Λιβύη και η δηλωμένη πρόθεσή της να διερευνήσει υδρογονάνθρακες βάσει αυτού του Μνημονίου είναι προκλητικές, δεν βοηθούν και αυξάνουν εντάσεις στην περιοχή».

Διόλου τυχαία το «Ορούτς Ρέις» συνεχίζει για τρίτη βδομάδα, συνοδεία τουρκικών πλοίων, τον πλου του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ τουρκικά μαχητικά έκαναν για δεύτερη συνεχή μέρα υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο, από τις Οινούσσες και τις νησίδες Παναγιά και Ανθρωποφάγοι.

Και πώς αλλιώς, εφόσον και ο ίδιος ο Ρίκερ, μιλώντας π.χ. στα μέσα Αυγούστου στις Βρυξέλλες, αναφερόταν στις ελληνικές και κυπριακές θαλάσσιες ζώνες ως «περιοχές όπου Ελλάδα και Κύπρος διεκδικούν (assert) δικαιοδοσία», σε μια ακόμα διατύπωση - κόλαφο, σαν αυτές που χρησιμοποιούν συνέχεια Αμερικανοί και Ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι και ταΐζουν ανοιχτά την τουρκική επιθετικότητα.

Συναντήσεις στο Βερολίνο

Σε αυτό το φόντο, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μετέχοντας χτες στη σύνοδο του Βερολίνου, επισήμως, «κατέδειξε τις προκλήσεις ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο από την τουρκική παραβατική συμπεριφορά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδος». Τόνισε ότι «η εν γένει αναθεωρητική στάση της Τουρκίας και οι αποσταθεροποιητικές έκνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο (...) εγείρουν τον κίνδυνο να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή». Επισήμανε ακόμα «την υποχρέωση της ΕΕ για μέγιστη επαγρύπνηση και ανάληψη του ρόλου της, προκειμένου να αποκατασταθεί το περιβάλλον ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή», καλλιεργώντας αυταπάτες για το ρόλο των «μεγάλων συμμάχων» της ντόπιας αστικής τάξης.

Σημειωτέον, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου, ο Παναγιωτόπουλος είχε χωριστές συναντήσεις με την Γερμανίδα ομόλογό του, Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ, και τον Στόλτενμπεργκ, κατόπιν αιτήματός τους.

Αργότερα σε δηλώσεις του είπε πως, στις συνομιλίες που είχε, επισήμανε ότι «η επιθετική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, σε συνδυασμό με την παρουσία μεγάλου αριθμού ναυτικών μονάδων στην περιοχή, αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος και οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης». Υπογράμμισε ακόμα ότι «δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία όσο τα τουρκικά πλοία ευρίσκονται στην περιοχή». Ειδικά στον γγ του ΝΑΤΟ είπε ότι «η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ είναι επιζήμια για τη χώρα μας αλλά και για τη συνοχή της Συμμαχίας και συνεπώς δεν είναι αποδεκτή».

Λίγο αργότερα, στη συνέντευξη Τύπου που έκλεισε τη σύνοδο, η Κραμπ - Καρενμπάουερ ζήτησε «αποκλιμάκωση», λέγοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση κινείται «πολυεπίπεδα» σε αυτήν την κατεύθυνση, προς μία «πολιτική λύση της σύγκρουσης», για την οποία ανησυχεί λόγω της συγκέντρωσης τόσων πολεμικών πλοίων στην περιοχή από πολλές δυνάμεις, θέματα που, όπως είπε, συζήτησε τόσο με τον Ελληνα όσο και με τον Κύπριο υπουργό Αμυνας, επιμένοντας πάντα για «πολιτικό διάλογο» και «αποκλιμάκωση», αποφεύγοντας σε κάθε περίπτωση να κατονομάσει ευθέως την Τουρκία ως υπεύθυνη καταπάτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Στο μεταξύ, πληροφορίες από Βερολίνο και Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι προχτεσινές επαφές του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χ. Μάας, σε Αθήνα και Αγκυρα, «δεν δείχνουν ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος μπορεί να ξεκινήσει γρήγορα», με τις ίδιες πηγές να επισείουν «τον κίνδυνο ενός ατυχήματος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση». Σε αυτήν τη βάση, δεν αποκλείουν την ανάληψη μιας νέας «πρωτοβουλίας» από την ίδια την Μέρκελ προς Μητσοτάκη και Ερντογάν, με την Γερμανίδα υπουργό να επιβεβαιώνει την τηλεφωνική επαφή με τον Τούρκο Πρόεδρο αύριο Παρασκευή σε διάλογό της με τον Ζ. Μπορέλ.

Από σήμερα η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών

Ο δε Ζ. Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικών, μίλησε γενικά και αόριστα για «εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», και ερωτηθείς σχετικά απέφυγε να αναφερθεί έστω και ενδεικτικά σε κάποιες πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας αν συνεχίσει να παραβιάζει ελληνικές και κυπριακές θαλάσσιες ζώνες.

Θυμίζουμε ότι έχει αναλάβει την υποχρέωση να παρουσιάσει σήμερα και αύριο, στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που ακολουθεί, κατάλογο κυρώσεων κατά της Αγκυρας. Ωστόσο, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες επιμένουν ότι «δεν αποτελούν προτεραιότητα για την ΕΕ καθώς τα περισσότερα κράτη - μέλη αντιτίθενται». Διόλου τυχαία, και όποτε αναφέρονται οι Ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι σε αυτές, αποφεύγουν τον όρο «κυρώσεις», μιλώντας για «επιλογές».

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα της συνόδου των ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τη γερμανική προεδρία, θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις με Λευκορωσία, ενώ αργότερα σήμερα «θα πραγματοποιήσουν διεξοδική συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή».

Σημειωτέον, στο περιθώριο του συμβουλίου, σήμερα το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, θα συναντηθεί με τον Στόλτενμπεργκ.

Εχει προγραμματιστεί και γεύμα εργασίας των υπουργών της ΕΕ και του Ισραηλινού ομολόγου τους Γκ. Ασκενάζι με θέματα την «ειρηνευτική διαδικασία» στη Μέση Ανατολή, την κατάσταση στην περιοχή και τις σχέσεις ΕΕ - Ισραήλ. Αύριο συζητούν για τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, και αργότερα «τις γεωπολιτικές επιπτώσεις του Covid-19 και τη στρατηγική ανταπόκριση της ΕΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΑΤΟική παρέμβαση σε βάρος του λαού (2020-10-24 00:00:00.0)
Εκτός τόπου και χρόνου οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για τη Σύνοδο Κορυφής (2020-10-03 00:00:00.0)
Τρέχει το «εποικοδομητικό» παζάρι με την Τουρκία σε όλα τα μήκη και πλάτη (2020-10-01 00:00:00.0)
Η «μεγάλη εικόνα» δίνει τον τόνο των επικίνδυνων διευθετήσεων (2020-09-26 00:00:00.0)
ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ «σφραγίζουν» τις επικίνδυνες διευθετήσεις με την «στρατηγική εταίρο» Τουρκία (2020-08-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ