Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζει τις προκλήσεις, ψάχνει «ευκαιρίες» στο ιμπεριαλιστικό παζάρι

Turkish Presidency

«Δεν θα κάνουμε κανένα συμβιβασμό όσον αφορά αυτά που είναι δικά μας... Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε οτιδήποτε είναι απαραίτητο», δήλωσε χτες και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια μέρα μετά τις επαφές του Γερμανού ΥΠΕΞ σε Αθήνα και Αγκυρα, που επιβεβαίωσαν ότι ΕΕ - ΝΑΤΟ ανατροφοδοτούν διαρκώς την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα. Μιλώντας σε εκδήλωση για την επέτειο από τη Μάχη του Μαντζικέρτ (το 1071, όπου οι Σελτζούκοι νίκησαν τους Βυζαντινούς, κάτι που θεωρήθηκε προμήνυμα για την εδραίωσή τους στη Μικρά Ασία), ο Ερντογάν συνέχισε τις προκλήσεις. «Αυτoί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν σε άθλια κατάσταση την Ανατολία τώρα κάνουν ψευτομαγκιές στο Αιγαίο. Είναι η ψυχολογία εκείνου που σφυρίζει μέσα στο νεκροταφείο», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η Τουρκία και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα θα πάρει αυτό που δικαιούται».

Συνεχίζοντας ο Τούρκος ηγέτης υπογράμμισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε οτιδήποτε σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο» και ότι «αν η Ελλάδα θέλει να πληρώσει το τίμημα, τότε ας μας αντιμετωπίσουν. Αν δεν έχουν το κουράγιο για αυτό, τότε πρέπει να φύγουν από το δρόμο μας... Τους καλούμε να συμμαζευτούν και να αποφύγουν ενέργειες που θα τους οδηγήσουν σε καταστροφή». Απευθυνόμενος δε ευρύτερα στους «εταίρους» της Αγκυρας, σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που πρέπει να δοκιμαστούν η υπομονή, η δυνατότητα και η αποφασιστικότητά της. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι...».

Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώνοντας πως η επιθετικότητα φουντώνει στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού παζαριού και των σχεδίων συνεκμετάλλευσης που προωθούν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, σε νέα συνέντευξή του ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν είπε ότι «δεν θέλουμε να δούμε οποιαδήποτε ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν βρούμε στην Ανατολική Μεσόγειο αέριο, θέλουμε να το μοιραστούν όλες οι πλευρές. Θέλουμε να επωφεληθούν όλες οι γειτονικές χώρες που έχουν ακτογραμμή. Δεν θέλουμε να το δούμε ως παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Μπορούμε να μετατρέψουμε τους φυσικούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο σε ευκαιρίες». Ο Καλίν αναφέρθηκε και στο «άνοιγμα» των Βαρωσίων (του «φιλέτου» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο που ήδη συνδέεται με πολλά επενδυτικά σχέδια), μιλώντας για «μια προσπάθεια να μετατραπεί η εν λόγω περιοχή, που είναι κλειστή εδώ και δεκαετίες, σε μια ευκαιρία για όλους».

Στο μεταξύ, ενόψει της άτυπης συνάντησης των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ σήμερα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας στην «Ελ Παΐς» επανέλαβε ότι «χρειάζεται να ανοικοδομήσουμε αυτή τη σχέση» με την Τουρκία «και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω διαπραγματεύσεων», και ότι οι Βρυξέλλες προσπαθούν να αποφύγουν την επιβολή κυρώσεων στην Αγκυρα.

Την όξυνση του σύνθετου παζαριού ανέδειξαν και οι συνεχιζόμενες αντεγκλήσεις Αγκυρας - Ουάσιγκτον με αφορμή τη συνάντηση του Ερντογάν με στελέχη της «Χαμάς». Το τουρκικό ΥΠΕΞ διαμαρτυρήθηκε για τις αμερικανικές αντιδράσεις, εκτιμώντας ότι η στάση των ΗΠΑ απέναντι στους Παλαιστίνιους τις «απομονώνει από τις πραγματικότητες στην περιοχή». Με φόντο και το αλισβερίσι μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, η Αγκυρα κάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ «να εργαστεί με ειλικρίνεια για τη διευθέτηση της διαμάχης Ισραηλινών - Παλαιστινίων, ακολουθώντας ισορροπημένες πολιτικές, αντί να χρησιμοποιεί τη δύναμη και επιρροή της στην περιοχή για να εξυπηρετήσει μάλλον αποκλειστικά τα συμφέροντα του Ισραήλ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ