Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΤΕΤΡΑΜΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» - QUAD
Συνεχίζεται η συγκέντρωση πολεμικών μέσων

Συνεχίζεται η συγκέντρωση πολεμικών μέσων στην Ανατολική Μεσόγειο, κλιμακώνοντας την ένταση και τους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος χαιρέτισε χτες την «Εναρκτήρια Δραστηριότητα» (αεροναυτική άσκηση EYNOMIA) της Τετραμερούς Πρωτοβουλίας Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου, Ιταλίας (QUAD).

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, οι 4 χώρες συμφώνησαν να προχωρήσουν σε «κοινή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο», αυξάνοντας βασικά την παρουσία μέσων του θανάτου στην περιοχή για την προάσπιση θέσεων επιχειρηματικών ομίλων της κάθε χώρας. Η ίδια η ανακοίνωση, άλλωστε, αναφέρει ότι «οι εντάσεις και η αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξηθεί, λόγω των παρατεταμένων συγκρούσεων στην περιοχή, καθώς επίσης λόγω των αυξημένων προστριβών για διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τον θαλάσσιο χώρο (όρια, μετανάστευση, ροές κ.λπ.). Οι εντάσεις αυτές επιδεινώνονται από την ανακάλυψη υπεράκτιων φυσικών πόρων στην περιοχή», μια κατάσταση που «έχει οδηγήσει σε επανειλημμένες παραβιάσεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), καθώς και του εθιμικού Διεθνούς Δικαίου, η οποία είναι δεσμευτική και για τις χώρες που δεν την έχουν υπογράψει».

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι «για να ενισχυθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και προκειμένου να διασφαλιστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας», αποφασίστηκε από τα 4 κράτη να ενισχύσουν τη ναυτική και αεροπορική τους παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της QUAD, με στόχο την «κοινή επίγνωση κατάστασης». Προσθέτει ότι η QUAD «θα συμβάλει στην επίτευξη μιας ενισχυμένης συλλογικής ναυτικής και αεροπορικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, που θα βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση, στο διάλογο και στη συνεργασία».

Πρώτη δραστηριότητα της QUAD, που σηματοδοτεί και την έναρξή της (EΥNOMIA), «είναι η συγκέντρωση εναέριων και ναυτικών μέσων, αλλά και προσωπικού από τις 4 χώρες, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, από τις 26 μέχρι τις 28/8/2020 και η συνεργασία στη διεξαγωγή των σχεδιαζόμενων ενεργειών. Σε αυτές θα περιλαμβάνεται μεγάλο φάσμα Επιχειρήσεων Επιφανείας και Αεροπορικών Επιχειρήσεων, καθώς επίσης ασκήσεις έρευνας και διάσωσης».

Στην ΕΥΝΟΜΙΑ συμμετέχουν δυνάμεις της κυπριακής Εθνοφρουράς, δύο ελληνικά «F-16» που μετά από 20 χρόνια προσγειώθηκαν ξανά στην Πάφο, μία ιταλική φρεγάτα, και από πλευράς Γαλλίας τρία μαχητικά «Rafale», μία φρεγάτα και ένα ελικόπτερο.

Η ίδια η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας, Φλ. Παρλί, έγραφε χτες σε αναρτήσεις της ότι «η Ανατολική Μεσόγειος μεταμορφώνεται σε χώρο εντάσεων. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου πρέπει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Μαζί με τους εταίρους μας Κύπριους, Ελληνες και Ιταλούς θα πραγματοποιήσουμε σήμερα μια στρατιωτική άσκηση με εναέρια και πλωτά μέσα. Το μήνυμά μας είναι απλό: Προτεραιότητα στο διάλογο, στη συνεργασία και στη διπλωματία, όπου η Ανατολική Μεσόγειος θα είναι χώρος σταθερότητας και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Δεν μπορεί να αποτελέσει χώρο παιχνιδιού των φιλοδοξιών ορισμένων. Αποτελεί κοινό αγαθό».

Τέλος, στη Σούδα άρχισαν να καταφτάνουν μαχητικά αεροσκάφη από τα Ηνωμενα Αραβικά Εμιράτα, που θα μετάσχουν σε συνεκπαίδευση με ελληνικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ