ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΟΖ ΜΕ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟ

Ψηφίστηκαν χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής οι απαράδεκτες συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ με εκείνες της Ιταλίας και της Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ, οι οποίες ανοίγουν παραπέρα το δρόμο για τις επικίνδυνες επιδιώξεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε ολόκληρη την περιοχή και προετοιμάζουν το έδαφος για διευθετήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» στη συμφωνία με την Αίγυπτο και υπέρ της συμφωνίας με την Ιταλία. Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε και τις δύο. Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 τις καταψήφισαν, προβάλλοντας επιμέρους παρατηρήσεις χωρίς να αμφισβητούν τη στρατηγική των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και του κεφαλαίου.

Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης άλλωστε, πέρα από ενστάσεις και διαφορές, έγινε ξεκάθαρη η προθυμία της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων για χάραξη κοινής «εθνικής στρατηγικής» για την ικανοποίηση των συμφερόντων της αστικής τάξης, που θέλει τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, διεκδικώντας αναβαθμισμένη θέση στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής «σταθερότητας» στην περιοχή.

Ηταν χαρακτηριστική η αποστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, «να εκλάβετε την τοποθέτησή μου ως εποικοδομητική στάση εθνικής ευθύνης», αφού προηγουμένως είχαν επιδοθεί σε έναν ακόμα γύρο αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης.

Παρ' όλα αυτά, σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και αφού είχε δηλώσει «παρών» στα ευρωατλαντικά σχέδια σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία όσον αφορά το άρθρο 1 της συμφωνίας με την Αίγυπτο, η οποία θα γίνει σήμερα το μεσημέρι.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν και κατήγγειλαν τις συμφωνίες, ανέδειξαν το περιεχόμενό τους, αποκάλυψαν στο λαό τους πραγματικούς σχεδιασμούς και τους οδυνηρούς συμβιβασμούς που προετοιμάζει η κυβέρνηση από κοινού με τα άλλα αστικά κόμματα, που είναι αγκιστρωμένα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.


Γ. ΜΑΡΙΝΟΣ
Ο λαός να μη δείξει καμία εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις και τα σχέδια που φέρουν τη σφραγίδα της αστικής τάξης

Eurokinissi

«Οι πυλώνες της λεγόμενης εθνικής στρατηγικής είναι τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών ομίλων, η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ. Και αυτό το έχετε αποδεχτεί όλοι. Συνεπώς, η συζήτηση περί εθνικής στρατηγικής και ομοψυχίας αποσκοπεί να θολώσει τα νερά, να κάνει το λαό συνένοχο και να τον αφοπλίσει», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, χαλώντας τη σούπα της «συναίνεσης» και της «εθνικής ομοψυχίας» που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν από κοινού κυβέρνηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, επιδιώκοντας να στοιχίσουν το λαό πίσω από τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Οπως τόνισε, οι δυνάμεις του ευρωατλαντισμού, που ευθύνονται για δεκάδες πολέμους και επεμβάσεις, δεν είναι δυνάμεις ειρήνης και σταθερότητας, όπως τις παρουσιάζουν όλα τα αστικά κόμματα, αλλά αποδεδειγμένα αντίπαλοι των λαών, γι' αυτό «η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία δεν πρέπει να δείχνουν καμία εμπιστοσύνη στις αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματα που η πολιτική τους φέρει τη σφραγίδα των συμφερόντων της ελληνικής πλουτοκρατίας και εμπλέκει τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Αυτή είναι η ουσία που επιχειρείται να σκεπαστεί μέσα από τον ψευτοκαβγά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ αν υπάρχει ή όχι εθνική στρατηγική».

«Οι σύμμαχοί σας είναι με τα δικά τους συμφέροντα, τις γεωστρατηγικές τους επιδιώξεις, και με αυτό το κριτήριο κάνουν τις επιλογές τους», τόνισε. Αλλωστε, επισήμανε, τα γεγονότα μαρτυρούν πως η τουρκική επιθετικότητα εκδηλώνεται με την στήριξη των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι ΝΑΤΟ δεν είναι ο γγ Στόλτενμπεργκ αλλά οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία στο όνομα της οποίας πίνουν όλοι νερό. «Αυτοί χαράζουν τις κατευθυντήριες γραμμές και έχουν την ευθύνη για τις μεγάλες τραγωδίες, και μεταξύ αυτών την κυπριακή τραγωδία και τη διατήρηση της τουρκικής κατοχής για 46 χρόνια στο νησί. Αυτοί είναι οι σύμμαχοί σας», τόνισε και συνέχισε:

«Σήμερα διαμαρτύρεστε για την επικίνδυνη επιθετικότητα της Τουρκίας. Ομως αύριο ο κ. Μητσοτάκης, όπως πριν ο κ. Τσίπρας, θα καθίσει στο ίδιο ΝΑΤΟικό τραπέζι με τον κ. Ερντογάν για να πάρουν από κοινού αποφάσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ κατά των λαών. Το ίδιο θα γίνει και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας. Και ο λαός μας καλείται να βγάλει συμπεράσματα».

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε, έρχονται οι δύο συμφωνίες, οι οποίες όπως αποδεικνύεται από το περιεχόμενό τους - το οποίο και παρουσίασε αναλυτικά - πατάνε στη γενικότερη διευθέτηση που προωθείται στην περιοχή από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, «που μέρος της είναι η συνεκμετάλλευση θαλάσσιων ζωνών της Ανατ. Μεσογείου και του Αιγαίου και η διχοτόμηση της Κύπρου, στο πλαίσιο ενός μεγάλου συμβιβασμού των αστικών τάξεων. Και τα περί συζήτησης ουσιαστικού διαλόγου είναι για το θεαθήναι». Πρόσθεσε δε ότι «συνεκμετάλλευση, με ή χωρίς προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης, σημαίνει συνέχιση του φαύλου κύκλου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και όξυνση των εντάσεων στην περιοχή».

Ο Γ. Μαρίνος αναφέρθηκε και στο θέμα της επέκτασης της Αιγιαλίτιδας Ζώνης, τονίζοντας ότι «το ΚΚΕ υποστηρίζει πως η Ελλάδα, όπως και τα άλλα κράτη, έχει δικαίωμα σε αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια. Ομως υπάρχουν προβλήματα:

Το ένα αφορά τη μερική επέκταση και την εξαίρεση του Αιγαίου. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί ειδική περίπτωση και να αξιοποιηθεί στο γενικότερο παζάρι. Το δεύτερο είναι ότι η επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 ν.μ. είναι μπλεγμένη στο κουβάρι των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών και δεν μπορεί να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα.

Με δυο λόγια, με ή χωρίς επέκταση στα 12 ν.μ., η κυβέρνηση, όπως και κάθε αστική κυβέρνηση, θα συνεχίσει την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, τις κινήσεις των αστικών τάξεων και την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Κατέληξε τονίζοντας πως «η επίλυση των προβλημάτων που αφορούν την Αιγιαλίτιδα Ζώνη, την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ υπέρ του λαού μας, συνδέεται με την οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίου οφέλους μεταξύ των γειτονικών κρατών και λαών, την εκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, την αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Για αυτούς τους στόχους παλεύει το ΚΚΕ».


Θ. ΠΑΦΙΛΗΣ
Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για την περιοχή και τους λαούς της

Οι συμφωνίες αυτές ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου, κατήγγειλε ο Θανάσης Παφίλης, τονίζοντας πως θα έχουν άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη χώρα μας, την περιοχή και τους λαούς της που βρίσκονται στο κέντρο ισχυρών ανταγωνισμών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Στην τοποθέτησή του ανέδειξε την υποκρισία των αστικών πολιτικών κομμάτων, σημειώνοντας πως κινούνται στην κατεύθυνση που προστάζουν τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου, ενώ κατέρριψε τα περί ανυπαρξίας «εθνικής στρατηγικής» που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που πρωταγωνίστησε στις αμερικανικές σχέσεις, που κάλεσε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Δείχνοντας τη διαχρονική συνέπεια των αστικών κομμάτων στην κατεύθυνση των ιμπεριαλιστικών «διευθετήσεων» θύμισε τις συμφωνίες του Ελσίνκι και της Μαδρίτης, όπου αναγνωρίστηκαν για πρώτη φορά οι διεκδικήσεις, οι γκρίζες ζώνες και τα «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο, συμφωνίες που δεν αμφισβητήθηκαν από καμία μετέπειτα κυβέρνηση. Οπως επεσήμανε, «δύο πολιτικές υπάρχουν εδώ μέσα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και όσοι συντάσσονται γενικά με το ευρωατλαντικό τόξο και η άλλη είναι η δική μας, η οποία συντάσσεται με τα λαϊκά συμφέροντα».

«Το γνωρίζει ο ελληνικός λαός ότι θα είμαστε μόνοι και ο λαός θα υπερασπιστεί και την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας που θα την υπονομεύσουν όχι μόνο με πιθανές επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας αλλά και οι ίδιοι οι σύμμαχοι όπως το 1974 στην Κύπρο», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «τα έχουν βρει για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και οριστική διχοτόμηση της Κύπρου. Το λέμε χρόνια και θα επιβεβαιωθούμε για άλλη μια φορά. Σε αυτήν τη γραμμή κινούνται και οι δύο συμφωνίες, να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ώστε να μπει στο χειρουργικό τραπέζι το Αιγαίο».

Απαντώντας στα εκβιαστικά διλήμματα που τίθενται στο λαό περί αστάθειας υπογράμμισε: «Μιλάτε όλοι σας για αστάθεια, αλλά ποιος την προκαλεί; Ποιος διέλυσε τη Λιβύη; Ποιος δημιούργησε την ίδια κατάσταση στη Συρία; Ποιος στο Ιράκ; Οι σύμμαχοί σας είναι, σε αυτούς που υποτίθεται ότι εμπιστεύεστε πως θα υπερασπίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας (...) Ολες οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια σε αυτήν τη σφαγή συμμετείχαν και πολιτικά εγκρίνοντας τις επεμβάσεις και οικονομικά και στρατιωτικά όπου ζητήθηκε (...) Ολη αυτή η πολιτική ταύτισης με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και άλλες "περιστερές" της ειρήνης αποθάρρυνε την τουρκική επιθετικότητα ή συνέβη το ακριβώς αντίθετο; Η τουρκική αστική τάξη όχι μόνο δεν αποθαρρύνθηκε αλλά κλιμάκωσε την επιθετικότητα, αναβάθμισε τις διεκδικήσεις».

«Οι λαοί να παλέψουν κόντρα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τις κυβερνήσεις που τις στηρίζουν, να χτίσουν δικές τους συμμαχίες», κατέληξε ο Θ. Παφίλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ