Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΟΖ ΜΕ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟ

Ψηφίστηκαν χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής οι απαράδεκτες συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ με εκείνες της Ιταλίας και της Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ, οι οποίες ανοίγουν παραπέρα το δρόμο για τις επικίνδυνες επιδιώξεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε ολόκληρη την περιοχή και προετοιμάζουν το έδαφος για διευθετήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» στη συμφωνία με την Αίγυπτο και υπέρ της συμφωνίας με την Ιταλία. Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε και τις δύο. Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 τις καταψήφισαν, προβάλλοντας επιμέρους παρατηρήσεις χωρίς να αμφισβητούν τη στρατηγική των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και του κεφαλαίου.

Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης άλλωστε, πέρα από ενστάσεις και διαφορές, έγινε ξεκάθαρη η προθυμία της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων για χάραξη κοινής «εθνικής στρατηγικής» για την ικανοποίηση των συμφερόντων της αστικής τάξης, που θέλει τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, διεκδικώντας αναβαθμισμένη θέση στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής «σταθερότητας» στην περιοχή.

Ηταν χαρακτηριστική η αποστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, «να εκλάβετε την τοποθέτησή μου ως εποικοδομητική στάση εθνικής ευθύνης», αφού προηγουμένως είχαν επιδοθεί σε έναν ακόμα γύρο αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης.

Παρ' όλα αυτά, σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και αφού είχε δηλώσει «παρών» στα ευρωατλαντικά σχέδια σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία όσον αφορά το άρθρο 1 της συμφωνίας με την Αίγυπτο, η οποία θα γίνει σήμερα το μεσημέρι.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν και κατήγγειλαν τις συμφωνίες, ανέδειξαν το περιεχόμενό τους, αποκάλυψαν στο λαό τους πραγματικούς σχεδιασμούς και τους οδυνηρούς συμβιβασμούς που προετοιμάζει η κυβέρνηση από κοινού με τα άλλα αστικά κόμματα, που είναι αγκιστρωμένα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βαθύτερη εμπλοκή στους ανταγωνισμούς για τα κέρδη του κεφαλαίου (2022-01-13 00:00:00.0)
Ενστάσεις σε πτυχές της Συμφωνίας που εμπνεύστηκε η κυβέρνησή του (2021-10-08 00:00:00.0)
Ο λαός να επαγρυπνεί για τις επικίνδυνες εξελίξεις (2020-11-28 00:00:00.0)
Υπερψηφίστηκε και το άρθρο 1 (2020-08-28 00:00:00.0)
Δύο ακόμα συμβάσεις για τη διευκόλυνση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών (2018-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ