ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζει τις προκλήσεις, ψάχνει «ευκαιρίες» στο ιμπεριαλιστικό παζάρι

Turkish Presidency

«Δεν θα κάνουμε κανένα συμβιβασμό όσον αφορά αυτά που είναι δικά μας... Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε οτιδήποτε είναι απαραίτητο», δήλωσε χτες και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια μέρα μετά τις επαφές του Γερμανού ΥΠΕΞ σε Αθήνα και Αγκυρα, που επιβεβαίωσαν ότι ΕΕ - ΝΑΤΟ ανατροφοδοτούν διαρκώς την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα. Μιλώντας σε εκδήλωση για την επέτειο από τη Μάχη του Μαντζικέρτ (το 1071, όπου οι Σελτζούκοι νίκησαν τους Βυζαντινούς, κάτι που θεωρήθηκε προμήνυμα για την εδραίωσή τους στη Μικρά Ασία), ο Ερντογάν συνέχισε τις προκλήσεις. «Αυτoί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν σε άθλια κατάσταση την Ανατολία τώρα κάνουν ψευτομαγκιές στο Αιγαίο. Είναι η ψυχολογία εκείνου που σφυρίζει μέσα στο νεκροταφείο», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η Τουρκία και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα θα πάρει αυτό που δικαιούται».

Συνεχίζοντας ο Τούρκος ηγέτης υπογράμμισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε οτιδήποτε σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο» και ότι «αν η Ελλάδα θέλει να πληρώσει το τίμημα, τότε ας μας αντιμετωπίσουν. Αν δεν έχουν το κουράγιο για αυτό, τότε πρέπει να φύγουν από το δρόμο μας... Τους καλούμε να συμμαζευτούν και να αποφύγουν ενέργειες που θα τους οδηγήσουν σε καταστροφή». Απευθυνόμενος δε ευρύτερα στους «εταίρους» της Αγκυρας, σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που πρέπει να δοκιμαστούν η υπομονή, η δυνατότητα και η αποφασιστικότητά της. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι...».

Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώνοντας πως η επιθετικότητα φουντώνει στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού παζαριού και των σχεδίων συνεκμετάλλευσης που προωθούν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, σε νέα συνέντευξή του ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν είπε ότι «δεν θέλουμε να δούμε οποιαδήποτε ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν βρούμε στην Ανατολική Μεσόγειο αέριο, θέλουμε να το μοιραστούν όλες οι πλευρές. Θέλουμε να επωφεληθούν όλες οι γειτονικές χώρες που έχουν ακτογραμμή. Δεν θέλουμε να το δούμε ως παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Μπορούμε να μετατρέψουμε τους φυσικούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο σε ευκαιρίες». Ο Καλίν αναφέρθηκε και στο «άνοιγμα» των Βαρωσίων (του «φιλέτου» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο που ήδη συνδέεται με πολλά επενδυτικά σχέδια), μιλώντας για «μια προσπάθεια να μετατραπεί η εν λόγω περιοχή, που είναι κλειστή εδώ και δεκαετίες, σε μια ευκαιρία για όλους».

Στο μεταξύ, ενόψει της άτυπης συνάντησης των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ σήμερα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας στην «Ελ Παΐς» επανέλαβε ότι «χρειάζεται να ανοικοδομήσουμε αυτή τη σχέση» με την Τουρκία «και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω διαπραγματεύσεων», και ότι οι Βρυξέλλες προσπαθούν να αποφύγουν την επιβολή κυρώσεων στην Αγκυρα.

Την όξυνση του σύνθετου παζαριού ανέδειξαν και οι συνεχιζόμενες αντεγκλήσεις Αγκυρας - Ουάσιγκτον με αφορμή τη συνάντηση του Ερντογάν με στελέχη της «Χαμάς». Το τουρκικό ΥΠΕΞ διαμαρτυρήθηκε για τις αμερικανικές αντιδράσεις, εκτιμώντας ότι η στάση των ΗΠΑ απέναντι στους Παλαιστίνιους τις «απομονώνει από τις πραγματικότητες στην περιοχή». Με φόντο και το αλισβερίσι μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, η Αγκυρα κάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ «να εργαστεί με ειλικρίνεια για τη διευθέτηση της διαμάχης Ισραηλινών - Παλαιστινίων, ακολουθώντας ισορροπημένες πολιτικές, αντί να χρησιμοποιεί τη δύναμη και επιρροή της στην περιοχή για να εξυπηρετήσει μάλλον αποκλειστικά τα συμφέροντα του Ισραήλ».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΪΑΤ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο επίκεντρο τα σχέδια των ΗΠΑ στα Βαλκάνια

Απέφυγε χαρακτηριστικά να μιλήσει για το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας ο Αμερικανός πρέσβης

Τις πρώτες της επίσημες συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης της Θεσσαλονίκης είχε χτες Τετάρτη η νέα πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι, η οποία συνόδευσε τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ σε συναντήσεις που είχε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, στο δημαρχείο της πόλης, καθώς και με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Καράογλου, στο κτίριο του Διοικητηρίου.

Ο Θ. Καράογλου σε δηλώσεις του είπε πως οι συζητήσεις στάθηκαν ιδιαίτερα στο θέμα των σχέσεων με την Τουρκία, τονίζοντας πως υπάρχει ικανοποίηση για το ότι μέχρι τώρα οι ΗΠΑ έχουν επισήμως τοποθετηθεί υπέρ της Ελλάδας, όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Ωστόσο, αν και ο υφυπουργός ζήτησε μια ξεκάθαρη δήλωση από την πλευρά των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την τουρκική επιθετικότητα και δήλωσε βέβαιος ότι «και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και από τον κ. Πάιατ θα έχουμε τη δήλωση αυτή και τη στήριξη», ο Αμερικανός πρέσβης απέφυγε να κάνει μια τέτοια δήλωση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη επικεντρωμένος στην οικονομική ατζέντα (...) Στο ζήτημα της Τουρκίας ακούσατε μία πολύ ξεκάθαρη δήλωση μόλις χτες από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Φίλιπ Ρίκερ, και θα το κλείσω εδώ».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πάιατ στην πρόοδο των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, προσθέτοντας πως στο ζήτημα αυτό «θα κοιτάξουμε με την Λιζ να ηγηθεί της προσπάθειας να συνεχίσει να καλλιεργεί τους οικονομικούς δεσμούς που είναι τόσο σημαντικό μέρος της αμερικανικής στρατηγικής σε αυτό το μέρος του κόσμου». Ακόμα, στάθηκε στην προσωπική του συμβολή στην αναβάθμιση του αμερικανικού «αποτυπώματος» στη Βόρεια Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην ιδιωτικοποίηση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, στο FSRU (πλωτός σταθμός αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) και στον διασυνδετήριο αγωγό IGB.

Στη συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τις συζητήσεις απασχόλησε μεταξύ άλλων η δραστηριότητα των αμερικανικών μονοπωλίων στην πόλη, όπως το κέντρο τεχνολογίας της φαρμακευτικής «Pfizer», αλλά και του Διεθνούς Κέντρου Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με τη «Cisco» και, όπως τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ, θα ανοίξει το δρόμο για την παρουσία και άλλων αμερικανικών μονοπωλίων των νέων τεχνολογιών, όπως η «Google», η «Μicrosoft» και η «Tesla».

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν επίσης με τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ.

«ΤΕΤΡΑΜΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» - QUAD
Συνεχίζεται η συγκέντρωση πολεμικών μέσων

Συνεχίζεται η συγκέντρωση πολεμικών μέσων στην Ανατολική Μεσόγειο, κλιμακώνοντας την ένταση και τους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος χαιρέτισε χτες την «Εναρκτήρια Δραστηριότητα» (αεροναυτική άσκηση EYNOMIA) της Τετραμερούς Πρωτοβουλίας Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου, Ιταλίας (QUAD).

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, οι 4 χώρες συμφώνησαν να προχωρήσουν σε «κοινή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο», αυξάνοντας βασικά την παρουσία μέσων του θανάτου στην περιοχή για την προάσπιση θέσεων επιχειρηματικών ομίλων της κάθε χώρας. Η ίδια η ανακοίνωση, άλλωστε, αναφέρει ότι «οι εντάσεις και η αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξηθεί, λόγω των παρατεταμένων συγκρούσεων στην περιοχή, καθώς επίσης λόγω των αυξημένων προστριβών για διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τον θαλάσσιο χώρο (όρια, μετανάστευση, ροές κ.λπ.). Οι εντάσεις αυτές επιδεινώνονται από την ανακάλυψη υπεράκτιων φυσικών πόρων στην περιοχή», μια κατάσταση που «έχει οδηγήσει σε επανειλημμένες παραβιάσεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), καθώς και του εθιμικού Διεθνούς Δικαίου, η οποία είναι δεσμευτική και για τις χώρες που δεν την έχουν υπογράψει».

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι «για να ενισχυθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και προκειμένου να διασφαλιστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας», αποφασίστηκε από τα 4 κράτη να ενισχύσουν τη ναυτική και αεροπορική τους παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της QUAD, με στόχο την «κοινή επίγνωση κατάστασης». Προσθέτει ότι η QUAD «θα συμβάλει στην επίτευξη μιας ενισχυμένης συλλογικής ναυτικής και αεροπορικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, που θα βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση, στο διάλογο και στη συνεργασία».

Πρώτη δραστηριότητα της QUAD, που σηματοδοτεί και την έναρξή της (EΥNOMIA), «είναι η συγκέντρωση εναέριων και ναυτικών μέσων, αλλά και προσωπικού από τις 4 χώρες, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, από τις 26 μέχρι τις 28/8/2020 και η συνεργασία στη διεξαγωγή των σχεδιαζόμενων ενεργειών. Σε αυτές θα περιλαμβάνεται μεγάλο φάσμα Επιχειρήσεων Επιφανείας και Αεροπορικών Επιχειρήσεων, καθώς επίσης ασκήσεις έρευνας και διάσωσης».

Στην ΕΥΝΟΜΙΑ συμμετέχουν δυνάμεις της κυπριακής Εθνοφρουράς, δύο ελληνικά «F-16» που μετά από 20 χρόνια προσγειώθηκαν ξανά στην Πάφο, μία ιταλική φρεγάτα, και από πλευράς Γαλλίας τρία μαχητικά «Rafale», μία φρεγάτα και ένα ελικόπτερο.

Η ίδια η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας, Φλ. Παρλί, έγραφε χτες σε αναρτήσεις της ότι «η Ανατολική Μεσόγειος μεταμορφώνεται σε χώρο εντάσεων. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου πρέπει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Μαζί με τους εταίρους μας Κύπριους, Ελληνες και Ιταλούς θα πραγματοποιήσουμε σήμερα μια στρατιωτική άσκηση με εναέρια και πλωτά μέσα. Το μήνυμά μας είναι απλό: Προτεραιότητα στο διάλογο, στη συνεργασία και στη διπλωματία, όπου η Ανατολική Μεσόγειος θα είναι χώρος σταθερότητας και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Δεν μπορεί να αποτελέσει χώρο παιχνιδιού των φιλοδοξιών ορισμένων. Αποτελεί κοινό αγαθό».

Τέλος, στη Σούδα άρχισαν να καταφτάνουν μαχητικά αεροσκάφη από τα Ηνωμενα Αραβικά Εμιράτα, που θα μετάσχουν σε συνεκπαίδευση με ελληνικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ