ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Αναγκαία η κάλυψη όλων των αναγκών με τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς

Σταγόνα στον ωκεανό ο αριθμός των προσλήψεων αναπληρωτών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Την ώρα που η αύξηση του εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία αναδεικνύεται ως ένα από τα βασικότερα ζητούμενα για να λειτουργήσουν αυτά με ασφάλεια σε συνθήκες πανδημίας, το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε προσλήψεις που είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες και προμηνύουν ότι για άλλη μια χρονιά θα έχουμε κενά εκπαιδευτικών στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Κάτι που ειδικά φέτος αποτελεί πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού ζητούμενο είναι και η κάλυψη της ύλης που χάθηκε την άνοιξη, με το κλείσιμο των σχολείων λόγω της πανδημίας.

Θυμίζουμε ότι το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την πρόσληψη 21.065 αναπληρωτών εκπαιδευτικών (συν κάποιες χιλιάδες βοηθητικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών κ.ά.), αριθμός που δεν φτάνει καν το σύνολο των θέσεων που καλύφθηκαν πέρυσι από τους αναπληρωτές, ενώ φέτος είχαμε άλλες περίπου 3.500 συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών.

«Οι προσλήψεις άφησαν έξω την κάλυψη των τμημάτων ΖΕΠ και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τα χιλιάδες κενά σε Ειδική και Γενική Αγωγή που υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών και προσθέτει: «Τη στιγμή που υπάρχουν τόσες ανάγκες, πολλοί συνάδελφοί μας προσλήφθηκαν με το απαράδεκτο καθεστώς του μειωμένου ωραρίου, που σημαίνει μειωμένος μισθός, μειωμένα ένσημα και μειωμένη προϋπηρεσία, την ίδια ώρα που είναι αναγκασμένοι να γυρνούν σε 4 και 5 σχολεία τη βδομάδα».

Απευθυνόμενη προς τους εκπαιδευτικούς, η Πρωτοβουλία τονίζει ότι «εν μέσω πανδημίας και με τις ανάγκες των σχολείων αυξημένες όσο ποτέ, η κυβέρνηση επιλέγει να κάνει προσλήψεις με το σταγονόμετρο. Δε θα ανεχτούμε να μπουν οι ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών σε δεύτερη μοίρα. Ολες και όλοι στον αγώνα, μέσα από τα σωματεία μας, για μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα». Δίνει αγωνιστικό ραντεβού τη Δευτέρα 31 Αυγούστου στις 10.30 π.μ. στο υπουργείο Παιδείας, για την κάλυψη των αναγκών σε όλα τα σχολεία και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η καταγγελία των αιρετών εκπροσώπων της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» στη Β' Αθήνας για τις προσλήψεις που ανακοινώθηκαν για την παράλληλη στήριξη και τις οποίες χαρακτηρίζουν «σταγόνα στον ωκεανό». Οι αιρετοί καταγγέλλουν ότι η Διεύθυνση Εκπαίδευσης δεν ανακοινώνει όλα τα αιτήματα για παράλληλη στήριξη από κάθε σχολική μονάδα, και γι' αυτό ζητούν να παρθεί πίσω ο πίνακας και να ανακοινωθούν όλα τα αιτήματα. «Είναι δικαίωμα του κάθε εκπαιδευτικού να γνωρίζει όλα τα κενά ανά σχολική μονάδα για να κάνει τη δήλωσή του. Είναι δικαίωμα του κάθε μαθητή να έχει τον εκπαιδευτικό της παράλληλης και να μην τον μοιράζεται με άλλους 2, 3 και ίσως 4 μαθητές», δηλώνουν οι αιρετοί.

Παράλληλα, καθυστέρηση στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε αναπληρωτές που εργάστηκαν πέρυσι σε διάφορες περιοχές καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ). «Αρκετοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που απολύθηκαν στις 30 Ιουνίου, εκτός από το χαρτί της απόλυσης το μόνο που έχουν λάβει είναι το επίδομα αδείας και μηδενικό ποσό από το επίδομα ανεργίας, γιατί αρκετά καταστήματα του ΟΑΕΔ δηλώνουν ότι δεν είχαν το απαιτούμενο προσωπικό για να καταγράψουν τις ηλεκτρονικές αιτήσεις που έκαναν οι απολυμένοι εκπαιδευτικοί. Είναι απαράδεκτο, εκπαιδευτικοί που βιώνουν την αβεβαιότητα και το καθεστώς των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, να τρέχουν "δεξιά κι αριστερά", "πάνω κάτω" σε όλη τη χώρα και να μην έχουν πληρωθεί τέλος Αυγούστου», σημειώνει η ΑΣΕ και ζητά να πληρωθούν τώρα τα επιδόματα ανεργίας σε όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ
Να μονιμοποιηθούν άμεσα όλοι οι σχολικοί καθαριστές - καθαρίστριες!

Παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στο δημαρχείο Καβάλας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Καβάλας προχώρησαν οι σχολικοί καθαριστές και καθαρίστριες χτες Πέμπτη 27 Αυγούστου, μετά την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου Καθαριστριών Δημοσίων κτιρίων Ν. Καβάλας. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Καβάλας και τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο δήμαρχος, Θ. Μουριάδης, απαντώντας στα αιτήματα των εργαζομένων για τη μονιμοποίησή τους, αρχικά υπερασπίστηκε την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση, με την οποία υιοθετούνται 10μηνες συμβάσεις ομηρίας για τις σχολικές καθαρίστριες, ενώ στη συνέχεια αναγκάστηκε να δεσμευτεί πως με έξοδα του δήμου θα προσπαθήσει να μετατρέψει τις συμβάσεις το πολύ 20 εργαζομένων μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» του Σωματείου Καθαριστριών σε ανακοίνωσή της που μοίρασε στους εργαζόμενους τονίζει την ανάγκη άμεσης οργάνωσης του αγώνα από κοινού με τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται από την ίδια πολιτική. Αναφέρει πως από την πείρα των εργαζομένων φαίνεται πως λύση στο πρόβλημά τους δεν πρόκειται να δοθεί από «καμία κυβέρνηση και κανένα παζάρι με αυτούς που μας θέλουν δούλους με μισθούς των 200 - 300 ευρώ το μήνα», ούτε «στα σαλόνια των υπουργών, χωρίς τη δική μας μαζική συμμετοχή και διεκδίκηση με βάση τις δικές μας ανάγκες».

Η παράταξη καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος αριθμός μόνιμων εργαζομένων με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας των σχολείων, με άμεση μονιμοποίηση όλων των καθαριστών - καθαριστριών των σχολείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Στο πλευρό των εργαζομένων η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καβάλας

Στο πλευρό των εργαζομένων στο δίκαιο αγώνα τους στέκεται και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καβάλας, η οποία ζητά τη σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει ότι όχι μόνο δεν επαρκούν οι καθαρίστριες (86) που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά στην πλειοψηφία τους (72) είναι μερικής απασχόλησης, με μόλις 14 να είναι πλήρους απασχόλησης.

Μεταξύ άλλων απαιτεί κονδύλια για την απασχόληση και των 86 καθαριστριών/στών με πλήρες ωράριο. Μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών. Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομικής Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λπ.).

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ
Απαιτεί άμεσα μέτρα για τη διενέργεια κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων

Αμεσα μέτρα για την εξασφάλιση της ασφαλούς διενέργειας των κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων καθώς και αμφιθεατρικών παραδόσεων όλων των ετών, ώστε να μην κινδυνεύσει η υγεία κανενός φοιτητή, ασθενούς και διδάσκοντα, απαιτεί ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Σύλλογος τονίζει ότι «βρισκόμαστε ήδη μπροστά σε νέο κύμα της πανδημίας, με αυξημένο τον αριθμό κρουσμάτων τόσο πανελλαδικά όσο και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη», και μάλιστα με 24 θετικά κρούσματα σε υγειονομικό προσωπικό στα Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και «Παπαγεωργίου», «που αναδεικνύουν τις τεράστιες ανεπάρκειες και ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας». Με αυτά τα δεδομένα, οι φοιτητές της Ιατρικής ανησυχούν για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα πραγματοποιηθεί η διδακτική διαδικασία.

Ο Σύλλογος παραθέτει τους προβληματισμούς των φοιτητών: «Τι θα γίνει με τις κλινικές ασκήσεις, τι μέτρα θα παρθούν ακριβώς ώστε να μην κινδυνεύσει η υγεία κανενός φοιτητή, ασθενούς και διδάσκοντα. Πώς ακριβώς θα πραγματοποιηθούν οι εργαστηριακές ασκήσεις των προκλινικών ετών με αριθμό ατόμων που σε "κανονικές" συνθήκες ξεπερνούσε κατά πολύ - σε ορισμένες περιπτώσεις - τους 30, με το ελάχιστο διδακτικό προσωπικό που απέμεινε στο Τμήμα».

Απέναντι σε αυτά, απαιτεί λήψη άμεσων μέτρων για δημιουργία προγράμματος με μικρότερες ομάδες για τη διενέργεια των ασκήσεων και παραδόσεων, πράγμα που όπως τονίζει «προϋποθέτει να εξασφαλιστεί τώρα το κατάλληλο μόνιμο προσωπικό».

Ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής του ΑΠΘ διεκδικεί μεταξύ άλλων: Συστηματικά, δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ για φοιτητές και υγειονομικούς. Στελέχωση των υγειονομικών μονάδων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Να ανοίξουν τώρα τα Νοσοκομεία «Παναγία» και Λοιμωδών. Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ» ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ
Διεκδικήσεις μπροστά στην εξεταστική

«Εδώ και τώρα η Σύγκλητος να πάρει θέση και να λύσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε για να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής, για να μην κινδυνέψει η υγεία φοιτητών και εργαζομένων», ζητούν εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στις σχολές του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΕΚΠΑ).

Εξηγούν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους: «Σε αρκετά Τμήματα δεν έχουν ανακοινωθεί ολοκληρωμένα τα προγράμματα της εξεταστικής ή οι τρόποι εξέτασης των μαθημάτων, με αποτέλεσμα να έχουμε μαύρα σκοτάδια για το πώς θα εξεταστούμε. Αντίστοιχα, αρκετοί καθηγητές αρνούνται να ανακοινώσουν και δεύτερο τρόπο εξέτασης, με αποτέλεσμα αρκετοί φοιτητές να αποκλείονται από την εξεταστική. Στη διά ζώσης εξεταστική δεν ξέρουμε τι μέτρα υγιεινής θα παρθούν μιας και τα προηγούμενα αποδείχτηκαν ανεπαρκή, ενώ συνεχίζει να επικρατεί τραγική κατάσταση στα λεωφορεία, με τους φοιτητές και το λαό της περιοχής γύρω από τα πανεπιστήμια να στοιβάζονται σαν σαρδέλες. Οσο για την εξ αποστάσεως εξεταστική δεν έχει υπάρξει καταγραφή των υλικοτεχνικών ελλείψεων που έχουν οι φοιτητές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξεταστούν. Ενώ δεν υπάρχει καμία δέσμευση που να εξασφαλίσει πως δεν θα χάσει κανείς την εξεταστική του λόγω προβλημάτων σύνδεσης και δικτύου».

Οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» έκαναν χτες παρέμβαση στη Σύγκλητο του ιδρύματος, χωρίς να πάρουν απαντήσεις στα περισσότερα από τα αιτήματά τους, όπως λένε, ωστόσο απέσπασαν δέσμευση πως η Πρυτανεία θα ζητήσει την πύκνωση των δρομολογίων που εξυπηρετούν τις σχολές και ειδικά την Πανεπιστημιούπολη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ