ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Μέτρα για άμεση αποκατάσταση, πλήρη αποζημίωση και αντιπλημμυρικά έργα

Αμεση αποκατάσταση των ζημιών, πλήρη αποζημίωση των πληγέντων της Εύβοιας από τις πλημμύρες της 9ης Αυγούστου και προώθηση των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών, Οικονομικών και Υποδομών - Μεταφορών.

Στο κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές Γιώργος Μαρίνος και Διαμάντω Μανωλάκου, αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα:

«Η πλημμύρα στις 9 Αυγούστου, οι 8 νεκροί, οι καταστροφές και γενικότερα οι τραγικές συνέπειες με θύματα ολόκληρα χωριά και μεγάλο αριθμό λαϊκών οικογενειών, καθώς επίσης οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές των προηγούμενων χρόνων, έχουν συγκεκριμένες αιτίες. Και αυτές βρίσκονται στην αντιλαϊκή πολιτική που έχει αφήσει αθωράκιστη την Εύβοια και αρνείται να λάβει τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές. Συνεπώς, αναμφισβήτητα είναι εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και των τοπικών αρχών διαχρονικά.

(...) Στις εξαγγελίες του ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η έκτακτη ενίσχυση των 600 ευρώ, που είναι ανεπαρκέστατη για την κάλυψη άμεσων αναγκών, έχει τελικά "ταβάνι" τα 600.000 ευρώ, ότι αφορά τα "αδύναμα νοικοκυριά" των οποίων έχει πληγεί η κύρια κατοικία, και ενώ είναι γνωστό ότι πολλά σπίτια όπου διαμένουν λαϊκές οικογένειες στην Εύβοια και έπαθαν ζημιές, χρησιμοποιούνται ως πρώτη κατοικία. Το επίδομα προβλέπεται να δοθεί σε 500 νοικοκυριά στον κάθε δήμο, όταν έως τώρα έχουν καταγραφεί ζημιές σε πάνω από 2.500 κατοικίες.

Τα "μεγάλα λόγια" του υπουργού Υποδομών & Μεταφορών, κ. Καραμανλή, ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι χρειάζεται για την άμεση αποζημίωση των πληγέντων χωρίς γραφειοκρατία και ταλαιπωρία, απέχουν πολύ από την καθημερινότητα που βιώνει ο λαός στις πληγείσες περιοχές, όπου οι κάτοικοι συνεχίζουν να ξελασπώνουν με ό,τι δυνάμεις (οικονομικές και σωματικές) έχουν και τρεις βδομάδες μετά την καταστροφή δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε το επίδομα των 600 ευρώ. Η ταλαιπωρία δε για την αποζημίωση των οικοσυσκευών συνεχίζεται, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Τα 5.000 ευρώ, που για δεύτερη φορά εξήγγειλε ο υπουργός, σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να αποκατασταθούν στα λαϊκά σπίτια οι κατεστραμμένες ηλεκτρικές συσκευές, τα έπιπλα, τα κρεβάτια, και να γίνουν οι αναγκαίες επισκευές, το βάψιμο των σπιτιών κ.λπ. Την ίδια στιγμή, αντί να σπεύσει η κυβέρνηση να αποζημιώσει στο 100% όλους τους πληγέντες, τους ενοχοποιεί προκλητικά και τους απειλεί με πρόστιμο στο τετραπλάσιο της αποζημίωσης σε περίπτωση που επιχειρήσουν να δηλώσουν ψευδή στοιχεία.

Οσο δε αφορά τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, δεν υπήρξε καμία δέσμευση, μεταθέτοντας την ευθύνη στην Περιφέρεια.

Τα μηχανήματα που μίσθωσε η πολιτική προστασία για τον οικισμό Οαση στον Αγιο Νικόλαο - Μπούρτζι δεν επαρκούν και η Περιφέρεια Στερεάς αποσύρει τα δικά της, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης για καύσιμα. Τα μπάζα, τα βοθρολύματα και η λάσπη παραμένουν "βουνά" δίπλα στα σπίτια, δημιουργώντας εστίες μόλυνσης. Το οδικό δίκτυο δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως. Δεν υπάρχει μέριμνα για αποζημίωση των αυτοκινήτων των κατοίκων, ούτε και ενίσχυση των μέσων συγκοινωνίας για τη μετακίνησή τους.

Οι αγρότες έπαθαν πολύ μεγάλες ζημιές, καταστράφηκαν πολλές καλλιέργειες και ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τις σοδειές κάτω των 500 τ.μ. ανά είδος καλλιέργειας. Δεν αποζημιώνει τον μηχανολογικό εξοπλισμό και εργαλεία που καταστράφηκαν. Δεν αποζημιώνει για τον καθαρισμό των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που μπαζώθηκαν από λάσπη, άμμο και φερτά υλικά ή υπέστησαν διάβρωση και αποχωμάτωση.

Οι κυβερνητικοί αντιπερισπασμοί για το δρόμο που θα παρακάμπτει τη Χαλκίδα, ο οποίος άλλωστε έχει ανακοινωθεί εδώ και χρόνια, δεν μπορεί να καλύψει τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για το άθλιο οδικό δίκτυο που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της Εύβοιας και τους επισκέπτες του νομού, και ενώ είναι επιτακτικά αναγκαία από πολλά χρόνια πριν η επίλυση του προβλήματος.

Ερωτώνται η κυβέρνηση και οι κύριοι υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν για:

  • Να αποζημιωθούν άμεσα στο 100% οι κατεστραμμένες κατοικίες από τις πλημμύρες και τους κεραυνούς, οι οικοσυσκευές, τα υπόγεια, τα αυτοκίνητα.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% οι καταστηματάρχες, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι για τις καλλιέργειες, το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αφού έχουν χάσει βασικές πηγές του εισοδήματός τους.
  • Τη γενναία χρηματοδότηση για την άμεση έναρξη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων.
  • Να κινητοποιήσουν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό, με επίταξη και ιδιωτικών μέσων καθώς και έκτακτες προσλήψεις, για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες λάσπης που έχουν συσσωρευτεί, οι οποίες αναμεμειγμένες με διάφορα επικίνδυνα λύματα έχουν μετατρέψει τους πληγέντες οικισμούς σε υγειονομικές βόμβες.
  • Να προχωρήσουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
  • Να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι που έχασαν τα μεροκάματά τους επειδή πασχίζουν να καθαρίσουν τα σπίτια τους ή αδυνατούσαν να φτάσουν στη δουλειά τους ή έπαθε ζημιές η επιχείρηση στην οποία δουλεύουν.
  • Να καταβληθεί επίδομα στους ανέργους και να δοθεί οικονομική στήριξη στο ύψος του χαμένου εισοδήματος για εργαζόμενους, καταστηματάρχες και αγρότες που αντιμετώπισαν πρόβλημα από τις πλημμύρες».
ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Οργανώνουν αγώνα συλλογικής διεκδίκησης σε Ψαχνά και Μπούρτζι

Στην οργάνωση συλλογικής διεκδίκησης μέτρων ανακούφισης και αποκατάστασης των ζημιών αλλά και των απαραίτητων έργων και υποδομών προστασίας, αποφάσισαν να προχωρήσουν κάτοικοι των περιοχών της κεντρικής Εύβοιας που χτυπήθηκαν από τις φονικές πλημμύρες και ακόμη προσπαθούν μόνοι τους να σταθούν στα πόδια τους.

Ηδη, τις προηγούμενες μέρες στην περιοχή των Ψαχνών συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα, η οποία συνέταξε κείμενο με τα αιτήματα των πληγέντων, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες υπογραφές. Μάλιστα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε συνέλευση στην Καστέλλα Ψαχνών, όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να γίνει παρέμβαση στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας που θα διεξαχθεί στη Χαλκίδα, προκειμένου να επιδοθεί το κείμενο με τα αιτήματα.

Αντίστοιχη πρωτοβουλία είναι σε εξέλιξη και στην περιοχή του Ληλάντιου Πεδίου και ιδιαίτερα στον οικισμό Μπούρτζι, όπου οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν ακόμη τεράστια προβλήματα και η περιοχή κινδυνεύει να μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πληγέντες απαιτούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης, τονίζοντας ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες και στο μέγεθος των καταστροφών, ενώ παραμένει άγνωστο το πότε θα υλοποιηθούν. Παράλληλα, απαιτούν την υλοποίηση έργων προστασίας από πλημμυρικά φαινόμενα, υπογραμμίζοντας ότι οι περιοχές τους έχουν χτυπηθεί και στο παρελθόν από αντίστοιχες πλημμύρες, χωρίς να ληφθεί καμία μέριμνα για την προστασία των κατοίκων και την αποφυγή επανάληψής τους.

Στις συνελεύσεις των κατοίκων τονίστηκε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες των κυβερνήσεων και των διοικήσεων των δήμων και της Περιφέρειας, καθώς ουδέποτε μερίμνησαν για την υλοποίηση έργων προστασίας, παρά το γεγονός ότι σύλλογοι, φορείς και κάτοικοι της περιοχής είχαν επισημάνει τους κινδύνους τόσο στο παρελθόν όσο και πρόσφατα με αφορμή τις πυρκαγιές που κατέκαψαν τα δάση της περιοχής.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις απολύσεις εργαζομένων

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών αύριο Παρασκευή στις 9.30 π.μ. καλεί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, ενάντια στις απολύσεις εργαζομένων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ σε κοινωνικές δομές των δήμων. Με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ήδη οι δήμαρχοι Αλίμου, Περιστερίου, Αγίας Παρασκευής και Χαϊδαρίου έχουν βάλει μπρος τις απολύσεις.

Ο δήμος Περιστερίου, με συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αύριο στις 12 το μεσημέρι, επιδιώκει να επικυρώσει τις απολύσεις 14 εργαζομένων σε παιδικούς σταθμούς. Οι εργαζόμενες ενημερώθηκαν τηλεφωνικά τον Αύγουστο ότι απολύονται. Στις 31/8 προχώρησαν σε κινητοποίηση με αφορμή τη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής, Αθλητισμού και Πρόνοιας (ΟΠΑΑΠ) προκειμένου να επικυρώσει την αυθαίρετη αυτή απόφαση. Οπως καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση», ο πρόεδρος του ΔΣ «μπήκε στο γραφείο λέγοντας: "Συγκαλείται το ΔΣ, συμφωνούμε, τελειώσαμε"», σε μια διαδικασία - παρωδία, στην οποία «κανείς δεν μίλησε, κανείς δεν ψήφισε, κανείς δεν κατέγραψε τίποτα». Παρόλα αυτά, μετά από μισή ώρα οι εργαζόμενοι δέχτηκαν στο mail τους (!) μήνυμα με το οποίο ...ενημερώθηκαν ότι οι συμβάσεις τους που έληξαν τη Δευτέρα δεν ανανεώθηκαν, με απόφαση του ΔΣ του ΟΠΑΑΠ.

Κινητοποίηση στην Αγία Παρασκευή

Κινητοποίηση στο γραφείο του δημάρχου Αγίας Παρασκευής πραγματοποίησαν χτες οι 24 εργαζόμενοι του δήμου που απασχολούνται με προγράμματα ΕΣΠΑ στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, αντιδρώντας στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στην απόλυσή τους.

Την περασμένη Δευτέρα, σε συνεδρίαση του νομικού προσώπου στο οποίο υπάγονται οι παιδικοί σταθμοί (ΠΑΙΣΔΑΠ), αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων οι οποίες έληξαν την ίδια μέρα. Ωστόσο χτες η δημοτική αρχή με διάφορα προσχήματα προσπάθησε να επαναλάβει τη συνεδρίαση, γεγονός προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων.

Στην κινητοποίηση αρχικά ο δήμαρχος αντέδρασε καλώντας την αστυνομία, κάτω όμως από την πίεση που άσκησε η αγωνιστική στάση των εργαζομένων δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στην ανανέωση των συμβάσεών τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων στο δημαρχείο Αγίας Παρασκευής βρέθηκε αντιπροσωπεία του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, αποτελούμενη από τους Σπύρο Κωνσταντά και Βασίλη Γκιτάκο.

Πύρινα μέτωπα σε Φάρσαλα και Μεσσηνία

Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν τη 1 χτες τα ξημερώματα στην περιοχή Κοκκίνω, του δήμου Φαρσάλων Λάρισας. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκε σημαντικός αριθμός δυνάμεων της Πυροσβεστικής. Η πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί νωρίς το βράδυ σε δασική έκταση με πουρνάρια αλλά δεν είχε μεγάλη εστία και ήταν περιορισμένη σε χαράδρα, όταν στη διάρκεια της νύχτας ξέσπασαν δυνατοί άνεμοι και άλλαξαν τα δεδομένα. Οι φλόγες δυνάμωσαν, το μέτωπο μεγάλωσε και η πυρκαγιά άρχισε να γίνεται ανεξέλεγκτη, κινούμενη προς την προαναφερόμενη περιοχή με τους στάβλους και τις αγροικίες. Οι κάτοικοι παρέμειναν όλη τη νύχτα σε ετοιμότητα, καθώς, σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική, υπήρξε εισήγηση από τον επικεφαλής των δυνάμεων στο σημείο για προληπτική εκκένωση του χωριού, ωστόσο, τελικά δεν χρειάστηκε.

Τρεις πυρκαγιές ξέσπασαν χτες στη Μεσσηνία. Η πρώτη εκδηλώθηκε πριν από το μεσημέρι σε δασική έκταση στις Βρύσες του δήμου Τριφυλίας, όπου επιχείρησαν 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα και δύο αεροσκάφη. Η δεύτερη το μεσημέρι σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Μάνεσης όπου κινητοποιήθηκαν 17 πυροσβέστες με 5 οχήματα, ομάδα πεζοπόρου τμήματος και δύο αεροσκάφη. Η φωτιά ελέγχθηκε μερικά δύο ώρες περίπου μετά την εκδήλωσή της. Η τρίτη ήταν σε αγροτοδασική έκταση στο Σολάκι και επιχείρησαν 24 πυροσβέστες με 8 οχήματα, ομάδα πεζοπόρου τμήματος και δύο αεροσκάφη.

Αλλες φωτιές εκδηλώθηκαν σε δασική έκταση στη ΔΕ Βερτίσκου του δήμου Λαγκαδά, η οποία ελέγχθηκε μερικά λίγο αργότερα, στην περιοχή Μικρός Ποντιάς της ΔΕ Καλαβρύτων, σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Αραβάνες Ρεθύμνου και σε δασική έκταση στα Δοκίμια του Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας. Φωτιά εκδηλώθηκε αργά το απόγευμα και στη Νεμέα Κορινθίας, όπου επιχείρησαν 40 πυροσβέστες, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ